Борислав Сарафов, зам. главен прокурор: Разследваме кметове по морето за корупция, има над 20 дела

9 Юни 2014 г.

Борислав Сарафов: Там, където властва мизерията и се купуват гласове, има и омерта за мълчание 

- Г-н Сарафов, преди изборите прокуратурата обяви, че ще следи да няма фалшификации и подмяна на вота. В сравнение с предишните избори по-малко ли са опитите ...

Борислав Сарафов: Там, където властва мизерията и се купуват гласове, има и омерта за мълчание 

- Г-н Сарафов, преди изборите прокуратурата обяви, че ще следи да няма фалшификации и подмяна на вота. В сравнение с предишните избори по-малко ли са опитите за търговия с гласове?

- В сравнение с предишни години от гледна точка на прокуратурата изборите преминаха доста спокойно. Към момента имаме 19 досъдебни производства, при предишни избори бяха около 200. Имаше множество сигнали, включително от медии - по всеки е направена проверка.

Бяха образувани над 500 преписки. Ще ви дам пример за някои от данните в тях: гражданин заявява, че му е предоставена кокошка, и това според него е опит за купуване на гласа му. Друг - че е видял как негов съселянин го черпят с двойка кебапчета, за да гласува за определена партия.

Разбира се, има и сериозни сигнали, по някои са използвани специални разузнавателни средства (СРС). По други в рамките само на ден 11 прокурори са разпитвали 65 свидетели. Засега обаче не се потвърждават данните, че има масирано купуване на гласове. Говоря за купуване на гласове във вида, в който сме свикнали да си го представяме.

Не омаловажавам изобретателността на купувачите на гласове, но според мен вече не можем да говорим за купуване на гласове на едро в мащаби, които да променят изборните резултати. Въпреки всичко проявите на купуване и продаване на вот са и ще бъдат преследвани от закона.

Според мен една от положителните практики е, че при тези избори бюлетините бяха изработени в БНБ, транспортирането им беше прецизирано и ресурсът на държавата беше мобилизиран да работи така, че да няма фалшификация на изборите.

- Гласът на избирателя вече по-скъп ли е? Какви са тарифите?

- Не мога ви кажа каква е тарифата - в образуваните преписки имаме сигнали и за 20, и за 1500 лв. Но това са данни, които не се потвърждават впоследствие при разпитите.

Една от версиите би могла да бъде, че целта е била да се създаде шум в дните преди вота и в деня на самото гласуване. Дори в ромските махали този път нямаше традиционните трапези и резултати категорично в полза на една партия.

- В медиите със скрити камери бяха показани много случаи на купуване на гласове. Освен до брокерите по махалите ще стигнете ли и до техните поръчители?

- Проверяваме и тези сигнали. Въпросът е, че нещо, което е атрактивно на телевизионния екран, не е точно същото от гледна точка на закона, а съдът няма как да уважи тв разследвания, ако те не са подкрепени със свидетелски показания и с данни, събрани по реда на НПК. Нерядко в сигналите са посочвани поръчители, но след това информацията не се потвърждава, дори и чрез СРС.

Проблемите с нежеланието да се свидетелства срещу поръчителите и купувачите на гласове може да се търсят и в обществено-икономическите механизми за функциониране на обществото, но няма как те да бъдат предмет на наказателно производство.

Простичко казано, на местата, където се създават условия за купуване на гласове, работа имат и социалните служби, и службата по трудова заетост, и данъчните. Не може да се иска от прокуратурата да постигне резултати там, където хранителната среда са мизерията и неграмотността, а възможността за купуване на гласа е възможност дори за физическо оцеляване. В тези места има омерта за мълчание за поръчителите.

„Поръчителите" осигуряват временно препитание и никога никой няма да свидетелства за това. Друг е въпросът доколко тези хора схващат случващото се като престъпление, а не като възможност да осигурят топла вечеря за семействата си.

- Делото за бюлетините в Костинброд тръгна скоро, да очакваме ли нови разкрития или обрати?

- Съдебното заседание ще е идната седмица и не ми се иска делото да бъде подценявано, защото то постигна няколко съществени резултата. Първо - за тези избори беше инкриминирано съхранението на бюлетини.' Самото им отпечатване беше възложено на БНБ, а не на частна фирма, върху работата на която не се осъществява никакъв контрол. На трето място, самите бюлетини вече имат дори номерация.

По казуса „Костинброд" може би главното беше предотвратяването на възможността да бъде извършено престъпление. Представете си, ако бяхме допуснали тези бюлетини да се влеят в изборните секции. Представете си, че в деня на изборите т.нар. тродове, вместо да седят пред компютрите, бяха впрегнати да попълват бюлетини. А дистанцирането на главния секретар на МС от всичко това смятаме, че следва да е наказуемо. Очевидно същото е преценил и съдът, щом е допуснал делото за разглеждане по същество.

- Все по-често обаче политици ви обвиняват, че работите под натиск...

- Според мен трябва да намалеят очакванията към прокуратурата да взема становище и да прави коментар едва ли не по всяко изказване на политиците.

- Няма да ви питам за всяко изказване, а за едно от последните - на бившия вътрешен министър Цветанов. След като бе осъден на 4 г. затвор, той каза, че е разбрал, че и невинен човек може да бъде осъден...

- Това негово агресивно поведение към съда не е нито ново, нито необичайно. Мога да ви кажа само, че ние говорим със своите процесуални действия и обвинителни актове. Убеден съм, че за хората са много по-важни престъпленията, които влияят пряко на ежедневието им.

- Сред тях са кражбите в местната власт, корупцията. Сигналите за злоупотреби при строежите на морето не са секнали, макар че почти не остана място за застрояване.

- В тази връзка в края на месец май 10 прокурори от ВКП бяха командировани в Бургас, за да проверят работата по корупционните дела в региона.

Имаме над 20 досъдебни производства срещу кметове на Созопол, Царево, Несебър, Приморско, срещу главни архитекти на тези общини и общински служители, но както вероятно и вие забелязвате, нямаме дела, внесени с обвинителен акт в съда. Това би следвало да означава, че или в тези общини няма корупция, или ние я разследваме зле Говорим за длъжностни лица, от чиито решения зависят не само жителите на тези градове, но и всички ние, които прекарваме лятната си отпуска там. Именно за тях по тези места казват, не без основание, че „разпродадоха морето".

Хората се дразнят от избождащи очите незаконни застроявания, от безконтролното издаване на всевъзможни разрешителни - за заведенията на плажа, за сергиите с гащи на централната улица и т.н. Не може тези дела да стоят безкрайно на трупчета, при положение, че нарушенията са видими за всеки.

- Да не сте започнали хайка за кметове? Водите дела и срещу градоначалниците на Тетевен, Плевен, Своге?

- Бъдете уверени, че проверяваме и други. Според мен корупцията в общините е най-видима, най-безочлива, най-дразнеща и най-много боде очите на хората. Не бих искал да перифразирам Ивайло Петров с неговото заглавие „Хайка за вълци", но като цяло разследването на корупцията на всички нива и във всички сфери е един от основните приоритети в работата на прокуратурата.

- След ареста на Наглите отвличанията рязко намаляха. Тази седмица обаче бяха арестувани двама афганистанци, похитили сънародник. Има ли опасност престъпността сред бежанците да се увеличи и пак да припламнат ксенофобски настроения?

- Делата за отвличане и искане на откуп са много трудни за доказване. В случая с афганистанските граждани имаме пълното съдействие на общността им за установяване на фактите.

Отвлеченият е заплашван, държан е 2 дни заключен против волята му, като за освобождаването му е поискан откуп от 50 000 евро. И всичко това е, защото похитителите са решили, че законът няма да ги застигне. Дали похите-ният е афганистански или друг гражданин, за нас няма значение.

- Истина ли е, че той е заплашван със смърт?

- Казали са му, че ако не даде парите, ще му отрежат главата. Повече подробности не бих могъл да кажа заради следствената тайна.

- Преди да станете зам. главен прокурор, ръководихте делата срещу Братя Галеви, Златко Баретата и Килърите. Но Галеви се измъкнаха - осъдиха ги, но не влязоха в затвора. Има ли напредък в издирването?

- Галеви са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол, но досега не сме уведомени да са задържани в някоя от топлите страни.

- Примерът на Галеви се оказа заразен - като тях избягаха осъденият за убийствата до „Соло" Илиян Тодоров, бащата на изнасилвания Сашко, шофьор, убил 7 души при катастрофа, и др. Прокуратурата нищо ли не може да направи, за да спре това надхитряне с правосъдието?

- Права сте, очевидно е, че има някакъв системен проблем - не са виновни нито съдиите, нито прокурорите и полицаите, но проблемът е видим и наличен. Може би е законодателен и трябва да се огледаме как е решен в другите европейски страни.

- Наскоро имаше голяма акция срещу производството на незаконни цигари у нас. Докъде стигна разследването?

- Да, има такъв случай, бяха засегнати марки като „Филип Морис", „Бритиш Американ Табако", „Булгартабак". Повдигнали сме обвинения на двама български граждани. Взаимодействаме с партньорските служби, ще имаме новини и откъм Македония и Дубай