Борислав Сарафов, заместник главен прокурор: Бившата ГДБОП е управлявана като черна дупка

12 Ноември 2013 г.

- Изясни ли се вече ситуацията около гръмотевичното разследване на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, г-н Сарафов?

- Материалите по случая са класифицирани, така че не мога да кажа всичко, което зная. Имаме обаче достатъчна начална информация, която дава ...

- Изясни ли се вече ситуацията около гръмотевичното разследване на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, г-н Сарафов?

- Материалите по случая са класифицирани, така че не мога да кажа всичко, което зная. Имаме обаче достатъчна начална информация, която дава основание да започнем наказателно производство срещу двамата. Същинското разследване тепърва започва. Разбираме изключително високия обществен интерес към казуса, така че в съвсем кратки срокове предстоят активни следствени действия. По делото ще бъдат приобщени необходимите документи, ще изготвим съответните съдебни поръчки и ще извършим детайлен финансово-разузнавателен анализ.

- Спекулации ли са твърденията, че сигналите от чужди служби за финансово разузнаване за трансакции по сметките им в чужбина са отлежавали в бившата ГДБОП?

- Надявам се разбирате, че не можете да очаквате от мен детайлни отговори. Ще кажа обаче, че в последните няколко години бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е управлявана като черна дупка - информационният поток е потъвал в нея, след което информацията, подавана към прокуратурата и другите компетентни институции, е филтрирана и селектирана по преценка на ръководството на тази служба. В тази връзка ще споделя, че през юни тази година главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС подписаха тристранна заповед, с която разпоредиха пълна инвентаризация на оперативното стопанство на бившата ГДБОП по три основни направления на работа, а именно срещу нарко-разпространението и трафика, срещу контрабандата и срещу корупцията.

Докладите на съвместните работни групи са класифицирани, но констатациите, особено по последните две направления, са, меко казано, твърде неласкави. Не вярвам да има гражданин, който да е доволен от резултатите на службата по отношение на противодействието на контрабандата и корупцията.

- Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов най-напред заяви в парламента, че по случая „Бисеров" е имало теч на информация към Ахмед Доган и това е осуетило мащабно разследване. На следващия ден каза, че не е знаел за никакви сигнали по въпроса. Прокуратурата наясно ли е вече кога и какво е знаел, или е трябвало да знае бившият вътрешен министър за преписките в чекмеджетата на бившата ГДБОП - една служба, която му беше на пряко подчинение?

- Мисля, че с отговора на предишния ви въпрос отговарям и на настоящия - ГДБОП е била черна кутия за управление на информацията.

- В момента е много актуален въпросът къде е Христо Бисеров, защото той потъна в мълчание, след като избухна скандалът? Тръгнаха и спекулации, че е напуснал страната. В прокуратурата има ли някаква яснота?

- Не, защото на този етап г-н Бисеров няма забрана за напускане на границата.

- А кога ще потърсите Бисеров или доведения му син за разпит?

- Това е въпрос на процесуална тактика.

Но предполагам, че ще се случи скоро.

- Като го потърсите, да не стане като с Брат Галев? Но да се върнем на знаковото дело за подслушването, по което очаквате експертиза от британските производители. Г-н Сарафов, ако не могат да бъдат възстановени изтритите записи от прословутия кетчър, с който се твърди, че нерегламентирано е подслушвано, ще отпадне ли обвинението срещу Цветан Цветанов за неупражнен контрол над службите, които прилагат СРС?

- Когато фактите говорят, и боговете мълчат! Неупражнен контрол е имало. Този факт е категорично признат от служебния министър на вътрешните работи г-жа Петя Първанова, от настоящия г-н Цветлин Йовчев, както и от шефа на ДАТО г-н Цветан Китов.

Имам предвид, че и тримата са издали поредица от заповеди, с които към момента е създадена стриктна организация по контрол върху работата с тази техника. Уверявам ви, настоящият регламент е пълен контрапункт на предишния тотален хаос по отношение използването на тази специална техника.

- Какво означава, че собствениците на онези 875 телефона, открити в МВР, без да е имало за тях разрешение за подслушване от съда, са представители на корпоративни дружества? Има ли и политици сред притежателите на въпросните телефонни номера?

- Очевидно се има предвид, че голяма част от тези телефони се водят на името на търговски дружества. Впрочем, сред тях има доста интересни имена, някои от които по никакъв начин не би следвало да са там.

Но тук ще спра, защото следствената тайна не ми позволява да оглася информацията, която имам.

- Повдигнатото обвинение на главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков за бюлетините в Костинброд предизвика серия от насмешки срещу прокуратурата. Според една от тях по това дело обвинението се е провалило, защото не е успяло да проследи пътя на бюлетините и в резултат се е стигнало до едно-единствено обвинение. Имате ли коментар?

- Подобни твърдения са не само некоректни, но и дълбоко непрофесионални. Вие как си представяте, че някой може да постави проследяващи устройства на палетата с бюлетини, при положение че в печатницата се работи на 24-часов цикъл и има над 70 камери? Съвсем отделен е въпросът, че не прокурорите извършват тази - да я нарека най-общо - шпионска дейност. Прокуратурата е длъжна да изпълнява своите служебни задължения, без да се съобразява с изборния процес, който по своята същност е политически. В този смисъл своевременното образуване и приключване на досъдебното производство е показател за добра работа на прокуратурата, а не намеса в изборния процес. Впрочем в този смисъл беше и решението на Конституционния съд.

- Росен Желязков ли ще остане единственият обвиняем по това шумно разследване?

- Вероятно да. Но искам да обърна внимание, че наблюдаващите прокурори са подготвили един доклад, в който в над 15 пункта се отбелязват редица пропуски в изборния процес -законови, организационни, административни и т.н.

След внасянето на обвинителния акт имаме намерение да изпратим този доклад на естествените му адресати - правната комисия на Народното събрание и Министерския съвет, а защо не и да го публикуваме. Надяваме се, че нашите бележки ще бъдат взети предвид, за да не остава занапред у гражданите никакво съмнение за нещо нечисто в организацията и провеждането на изборите, поне що се отнася до отпечатването, съхраняването, транспорта и отчитането на бюлетините.

- Какво се случва с разследването срещу четиримата обвиняеми по делото за ощетяване на държавата с над 8,5 млн. лв. от бившите изпълнителни директори на НЕК - Крум Анастасов и Иво Лефтеров, заедно с ръководителите на консултантските компании Събин Събинов и Богомил Манчев? Никаква отговорност ли не носят министрите за неупражнен контрол над харчовете, след като на 29 март 2012 г. парламентът взе решение за спиране на строежа на втора атомна централа?

- Мога да ви уверя, че този казус сме твърдо решени да го доведем докрай. По делото се работи изключително интензивно от цял екип следователи. Не е изключено процесуалното качество на някои свидетели по делото да бъде променено.

- Имате предвид, че някои от министрите могат да сменят свидетелското си амплоа ли?

- Да, всичко зависи от доказателствата, които ще се съберат.

- Докъде стигна следствието за скандалното тефтерче на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов?

- Разследването е на финалната си права, предполагам, че ще бъде приключено и внесено в съда до края на годината.

- Сергей Станишев поиска прословутото му дело за изчезналите документи да влезе най-сетне в съда и му бе поискан имунитетът. Трябва ли и Бойко Борисов да прояви подобна активност по разследването за скандалния му разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, в който искаше да спре митническата проверка във фабриката на покойния вече бизнесмен Мишо Бирата?

- Не бих искал да давам съвети нито на г-н Станишев, нито на г-н Борисов. В прокуратурата знаем как да събираме доказателства и кога да внасяме обвинения в съда.