Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България: Мястото на прокуратурата е в съдебната власт

5 Ноември 2013 г.

Водещ: ”Лице в лице” продължава с главния прокурор Сотир Цацаров. Здравейте. В анонса ви обявихме като човек с най-голяма власт в държавата. Да убедя хората, че това по Конституция е точно така – главният прокурор в България има най-голямата власт.

Сотир ...

Водещ: ”Лице в лице” продължава с главния прокурор Сотир Цацаров. Здравейте. В анонса ви обявихме като човек с най-голяма власт в държавата. Да убедя хората, че това по Конституция е точно така – главният прокурор в България има най-голямата власт.

Сотир Цацаров: Не мисля, че по Конституция е точно така. Първо, добър вечер.

Водеща: Добър вечер.

Сотир Цацаров: Иначе доколкото… аз имам някакви претенции, че съм я чел. Вие също много пъти сте я чели. Но чак човекът с най-голяма власт в държавата…

Водещ: Няма нито кой да ви свали, нито кой да ви контролира. За мен това е предпоставката за това, което казвам.

Сотир Цацаров: Което означава, че главният прокурор е несваляем и неконтролируем.

Водещ: Точно така.

Водеща: Ами, да ви кажа, в историята на българската прокуратура има и такива моменти. Нали?

Сотир Цацаров: В историята не само на българската прокуратура, но и въобще на българската държава има такива моменти. Но нека да изхождаме все пак от положението, че главният прокурор трябва да бъде контролиран и контролируем.

Водещ: От народа.

Сотир Цацаров: От народа, разбира се. И от други органи.

Водещ: Добре, това го приемам. Сега, обаче знаете ли какво мисли народът?

Сотир Цацаров: Не, не знам. Всъщност знам, но не зная точно какво ще ми прочетете.

Водещ: ”Вярвате ли, че ще има осъдени политици”, попитахме ние зрителите на БТВ. Само 13% вярват, че някога ще видят осъден политик. Всички останали не вярват. Сега, това… не, че не ви вярват на вас, но според мен това е процентът, който не вярва и на съдебната система.

Сотир Цацаров: Напротив, това е недоверие към съдебната система като цяло, това е недоверие към прокуратурата, това е недоверие и към мен, разбира се. То човек не може да каже: не вярвам, нали, колко ще бъдат осъдени. На мен ми е най-лесно в момента да прехвърля топката в полето на съда - просто да кажа, нали, прокуратурата обвинява, съдът съди. Това е недоверие въобще към органите на съдебната власт. Не се оправдавам с това. То е натрупано през времето и то естествено се възпроизвежда в момента.

Водещ: Бяхте човек, на когото викаха „осанна” в началото, обаче 10% имате спад в рейтинга, според „Алфа рисърч”. Вътрешно разочаровахте ли се от това, което видяхте?

Сотир Цацаров: Не. Честно казано, това ме развесели. Не защото имам спад в рейтинга, а защото по някакви незнайни причини в меренето на рейтинга съм включен и аз. Това мисля, че го знаят само хората, които правят тези рейтинги; целите, за които ги правят и отделните социологически агенции. Аз не съм политик, не съм президент, не съм премиер, за да участвам в рейтингови класации.

Водещ: Призовете ги да ви махнат сега.

Сотир Цацаров: Призовавам ги. Призовавам ги. Мери се рейтинг на прокуратура, не се мери рейтинг на главен прокурор.

Водещ: Аз напълно съм съгласен с вас.

Водеща: Ама помните, че и с Борис Велчев беше същият случай. Той няколко пъти излизаше да моли.

Сотир Цацаров: Това не е защото август месец рейтингът бил еди-какъв си, а пък според „Алфа рисърч” или който и да е там, сега бил еди-какъв си. Макар че ласкае, нали, рейтингът идва веднага след президента. Доколкото разбрах, 29 на 29 и аз 26 на 26. Но, ако някой си мисли, че това може да ми повлияе по някакъв начин или да ме поласкае, или не ме познава, или се лъже.

Водеща: Вие допускате, че някой се опитва…

Сотир Цацаров: Не се мери рейтинг на главен прокурор. Това е спекулация.

Водещ: Така е. И Борис Велчев имаше същите аргументи, но те си го мереха незнайно защо.

Сотир Цацаров: Аз не мога да спра да го мерят. Аз мога да кажа само какво мисля за тяхното мерене.

Водеща: Добре. Не искате да ви го мерят.

Сотир Цацаров: Ами мери се рейтинг на прокуратура. Ако успеем да направим нещо, с което да ни имат доверие, засега едва ли сме успели чак толкова много…

Водеща: Това щях да попитам. Ако се измери рейтингът на прокуратурата?

Сотир Цацаров: Можем да мерим за рейтинг. Но главният прокурор не е политик, за да се сравнява с президента, с премиера, с лидерите на опозицията и т.н. Ако мерят рейтинга на главния прокурор, трябва да мерят, не хвърлям камък в градината на колегите, и рейтинга на председателите на върховните съдилища. Някак си не звучи.

Водещ: Да, но те не са толкова познати като вас. Но, понеже говорим за рейтинги и за прокуратурата като цяло, не смятате ли, че прокуратурата губи от рейтинга си и може би и вие ще губите от това, защото е в съдебната власт, която пък има доста ниско доверие в обществото. Мислили ли сте, че може да се промени Конституцията така, че прокуратурата да си намери място там, където е държавно обвинение? Вие сте държавно обвинение, но фактически сте в съдебната система. Не виждате ли в това противоречие?

Сотир Цацаров: Не. Вижте, моята позиция е еднозначна – че мястото на прокуратурата не е и не може да бъде никъде другаде, освен в съдебната власт. Ако се върнем с лека усмивка на предния въпрос, вижте рейтинга на правителството и на изпълнителната власт, а вие искате да ни сложите там. Нали, общо взето, в дъното на рейтингите.

Водещ: Всички в кюпа.

Сотир Цацаров: Всички в кюпа. Сега, ако трябва да говорим сериозно, нещата съвсем не биха звучали така, както звучат сега. Имала ли е и има ли българската прокуратура обвинения от широкото общество, от всички хора, които малко или много следят какво става у нас, в това, че тя не е абсолютно политически неутрална; в това, че тя по един или друг начин се е намесвала, а според някои хора и продължава да се намесва, на никого не отнемам правото на мнение, в политическите процеси?

Водещ: Е, вас ви обвиниха. За Костинброд директно ви обвиниха.

Сотир Цацаров: Точно така. Някои веднага…

Водеща: Ама и за енергетиката. Но това отделно. И там ви обвиниха, че участване дори в преразпределяне на пазари.

Сотир Цацаров: Че преразпределям пазарите?

Водеща: На енергетиката. това беше подтекста.

Сотир Цацаров: Е, това е икономическо обвинение. Това не е политическо обвинение. Аз още съм на фазата политически обвинения. Ако бъдем елемент от изпълнителната власт, докъде ще стигнем? При тази обстановка нас ни обвиняват, че едва ли не следваме гребена на вълната. А, ако станем орган или институция, която се сменя или която ориентира политиката си – правораздавателната, обвинителната, буквално със смяната на всяко правителство, това няма да е прокуратура. Това ще е правителствена обвинителна полиция. Ако това някои искат у нас…

Водеща: Ама някои искат, нали?

Водещ: А вие какво искате? Вие какво искате в момента? Да се запази това статукво или търсите някаква плавна промяна в някаква посока?

Сотир Цацаров: Аз търся промяна в самата система. Тя все още е прекалено консервативна, все още е прекалено на моменти ориентирана към това какви са външните условия и какво трябва да се направи според тях. Аз търся промяна в самата система. Но в никакъв случай не бих подкрепил, доколкото, разбира се, това зависи от мен, всякакви идеи за извеждане на прокуратурата от съдебната власт. Най-лошото, което може да се случи на държавата в този момент, според мен е формулата прокуратура към изпълнителната власт.

Водеща: Кой иска това, господин главен прокурор? Имам чувството, че някой иска това да се случи.

Сотир Цацаров: Това иска някой, който иска промяна и слабо обвинение, подчинено обвинение.

Водеща: А, активни ли са хората, които искат това, сега?

Сотир Цацаров: Доколкото могат, са активни. Значи, ние напоследък сме свидетели на какви ли не формули за промяна в Конституцията. Ние сме свидетели на формули за избор на главен прокурор, не е проблем личността на главния прокурор – дали ще съм аз или някой друг. Проблемът е в механизмите на зависимост. Сменяйте правителство с избори или сменяйте правителство със служебно. Какво ще правим тогава? Ще назначим служебен главен прокурор?

Водеща: Служебен главен прокурор, да.

Сотир Цацаров: Може би, нали, общо взето.

Водещ: Има много модели по света.

Сотир Цацаров: Модели много, да.

Водещ: Модели има много по света, но това, което вие искате да промените, онова решение от вчера с постепенното закриване на военните прокуратури. Това ли е част от вашата реформа?
Сотир Цацаров: Това е едно от нещата. Това е едно от нещата. Ние не можем да си позволим да съществуваме в този вид. Знаете колко е размерът на въоръжените ни сили. Испания има 100 000 армия и 70 000 гражданска гвардия, която е военизирана, подобие на нашата жандармерия, която също е подведомствена на военната прокуратура. И има цифром и словом 61 военни прокурори.

Водещ: А нашите?

Сотир Цацаров: Нашите са повече. Сравнете ги с армията. Вие знаете колко е коментиран броят на българската армия.

Водеща: А изобщо трябва ли ни военна прокуратура?

Сотир Цацаров: Не мога да кажа трябва ли ни по една причина – защото тя е залегнала в Конституцията. Съществуването на военните правораздавателни органи е залегнало в Конституцията. Освен това има и един такъв, как да кажа, световен принцип – хората под пагон се съдят от магистрати под пагон. Трябва ни военна прокуратура, адекватна. И, разбира се, военни съдилища, защото ние сме производни на военните съдилища, които са адекватни по численост на въоръжените сили. Иначе всяка военна прокуратура гълта, ако мога така да се изразя, по 920 000 лева средно на година бюджет. За какво? За две дела на месец?

Водеща: Макар че, ако е нещо ефективно, то не са големи пари. Но очевидно не е.

Сотир Цацаров: Очевидно не е. Очевидно трябва да търсим не ликвидиране, а преструктуриране.

Водещ: Преди да тръгнем по конспекта, имаме тук определен брой дела, които с Цветанка сме приготвили да ви питаме за тях, един въпрос пак свързан с организационната ви част. Страдате ли, че нямате още градски прокурор като подчинен?
Сотир Цацаров: Да.

Водеща: И защо нямате, господин Цацаров? Това е много рисковано, най-главната прокуратура.

Сотир Цацаров: Защото избор не е реализиран от Висшия съдебен съвет.

Водеща: Съзнателно ли е това? Има и такива подозрения, че някой съзнателно бави избора на най-важния…

Сотир Цацаров: Не, не мисля. Значи, Висшият съдебен съвет, поне доколкото на мен ми е известно, или на заседанието този четвъртък, или на заседанието следващия четвъртък, ще обяви отново конкурсна процедура. Градската прокуратура е най-важната прокуратура е на практика най-важната прокуратура в страната.

Водеща: Нали само тя може да се занимава с престъпления…

Сотир Цацаров: Точно така. Именно затова на моменти някои в Съдебната палата се шегуват, че градският прокурор е фигура, която е по-важна и от главния прокурор.

Водеща: Е, именно заради това някой се съмнява, че нарочно не се избира такава главна фигура.

Сотир Цацаров: Е, това безвремие в Градска прокуратура не може да продължава повече.

Водеща: Така мислят мнозина, между другото.

Сотир Цацаров: Аз го мисля откровено и го казвам. Това безвремие в Градската прокуратура…

Водещ: Имате ли си фаворит вие?

Сотир Цацаров: Не, нямам фаворит. Ако имах фаворит, щях да го кажа на глас.

Водещ: Който изберат колегите, той ще бъде и толкоз.

Сотир Цацаров: Който избере Висшият съдебен съвет. Но, разбира се, в рамките на този избор и аз имам право да дам глас. И ще дам глас за този, който считам за най-добър. А най-добър за мен трябва да бъде този, който е в състояние да създаде адекватна организация. Тоест да преодолее дълго продължилото безвремие.

Водещ: И той няма да е Светозар Костов? Това го казвам така, просто ми хрумна.

Сотир Цацаров: Колегата Костов нямам представа дали ще се кандидатира за градски прокурор.

Водещ: Предполагам, че не.

Водеща: Обаче има нещо друго, което се случи също вчера и би могло в някакъв пъзел да бъде навързано.

Сотир Цацаров: Какво имате предвид?

Водещ: Оттеглянето на Бойко Найденов. Вие преди седмици много остро критикувахте работата на следствието. Очевидно, че неговото оттегляне е вследствие на тази критика. Големи проблеми ли сте имали с Бойко Найденов?

Сотир Цацаров: Аз не мисля, че Бойко Найденов е човек, който би се оттеглил, както вие го казвате, заради това, че на заседанието на парламентарната правна комисия аз съм критикувал работата на следствието. Работата на следствието е била критикувана преди мен. Ако продължава по същия начин, тя ще бъде критикувана и от други хора, освен мен. Тя е критикувана и от самата Европейска комисия, нали, говоря в различните мониторингови доклади и срещите, които имаме. Натоварването на следствието е малко. Трябва да го кажем ясно. Целта на настоящото ръководство на прокуратурата категорично не е да ликвидира следствието или служби в това следствие, а да го накара да работи. Това обаче няма нищо общо с това, което нарекохте оттеглянето на Бойко Найденов.

Водеща: Искате да кажете, че не сте имали конфликт с Бойко Найденов?

Сотир Цацаров: Искам да кажа, че в петък господин Найденов ми съобщи решението си да напусне прокуратурата.

Водеща: Без да го подканяте?

Сотир Цацаров: Не. Не съм го подканял по никакъв начин.

Водещ: Добре, започваме по конкретните производства.

Сотир Цацаров: По конспекта, както казахте вие.

Водещ: Да, по конкретните. Делата срещу Цветанов, които вече, казвам, са почти три. Нали така?

Сотир Цацаров: Реално те не са три. Реално са две. Тъй като по отношение на третото все още до момента не е известно какво ще бъде решението на народния представител. До настоящия момент поне на мен не ми е известно да е представена декларация за отказ от имунитет. Искането е внесено в парламента. Оттам насетне на ход е парламентарната процедура.

Водещ: Добре, а за тези други две, за които се спомена в публичното пространство, свързани с лекарите от Горна Оряховица, едното?

Сотир Цацаров: Не, аз говоря за тези, които имат характера на досъдебни производства.

Водещ: Те са две.

Сотир Цацаров: Те са всъщност три, хайде така да ги уточним. Едното е с обвинение по член 288 от Наказателния кодекс – лично укривателство. Това са прословутите „не”-та върху исканията за разрешаване на специални разузнавателни средства. И по отношение на което дело вече има обвинителен акт и делото е насрочено в Софийски градски съд. Второто е делото, което е образувано за т.нар. бездействие по служба с обвинение по член 285 от Наказателния кодекс, по което има обвинени и други служители на МВР. Дело, по което все още очакваме експертиза.

Водещ: Няма ли я тази експертиза?

Сотир Цацаров: Тази експертиза след смъртта на…

Водеща: Това е английската експертиза, която чакаме, нали, за кетчърите?

Сотир Цацаров: Да, точно така. На това, което наричате кетчъри, след смъртта на българския експерт – един изключително уважаван учен, бе възложена или бе поискана от британските власти. Съдебната поръчка е все още в ход на изпълнение. Междувременно, нали, това не е някаква кой знае каква голяма тайна, на 30 октомври в България бе английски специалист от фирмата производител, който по някакъв начин може би ще подпомогне наши експертни действия. Дали това ще стане, ще разберем. Но на практика ние чакаме отговора на британските власти. Съдебната поръчка веднъж бе връщана, изпратена бе повторно с категоричното потвърждение, че българската прокуратура няма каквито и да е обвинения спрямо длъжностни лица от фирмата производител на апаратурата.

Водеща: А, те се страхуват англичаните да не би те да се окажат под ножа на българската прокуратура?

Сотир Цацаров: Не. Доколкото разбирам, това е предпоставка, която може да бъде изискана от английските власти, за да изпълнят съдебната поръчка.

Водеща: А казват ли ви кога ще стане приблизително?

Сотир Цацаров: Проведени са съответните разговори. Имам уверението на техни представители в България, че се прави максимума за ускоряването на тази поръчка.

Водещ: Дотогава ли ще чакаме тези 875 телефона, за които се смята, че са подслушвани незаконно?

Сотир Цацаров: Ние абонатите на тези 875 телефона сме ги установили.

Водещ: Знаете ги.

Сотир Цацаров: Дотогава ще чакаме, за да разберем, въпреки че те фигурират в оперативните бележници, в които оперативни бележници те фигурират сред номера, грубо казано в съотношение 50 на 50, за които има издадени разрешения, това е проверено, дали…

Водеща: Тоест половината официално се подслушват, така да го кажем.

Сотир Цацаров: За половината е било налице разрешение, издадено по предвидения в закона ред. За тези 875 номера, които са фигурирали в бележниците, тоест фигурират в бележниците, разрешение няма.

Водещ: Но те реално са подслушвани?

Сотир Цацаров: Ние предполагаме, че са подслушвани, защото са в бележниците редом с номерата…

Водещ: А експертизата трябва да покаже, че това се е случило?

Сотир Цацаров: Експертизата трябва да ни покаже възможно ли е да възстановим паметта на т.нар. кетчър.

Водеща: Господин Цацаров, нещо важно. Вие казвате, че знаете чии са тези телефонни номера, кои са притежателите.

Сотир Цацаров: Да.

Водеща: Убедена съм, че няма да говорите с имена, но…

Сотир Цацаров: Не, с имена няма да говоря.

Водеща: Не, не, убедена съм в това. Аз друго искам да ви помоля.

Водещ: Но някога това ще се случи, нали?

Сотир Цацаров: Предполагам ще се случи. Ние трябва да достигнем до съд, това е нашата цел. Тя не е просто да движим производство.

Водеща: Какви са хората, които са били подслушвани? Нещо като опит за портрет. Какъв тип, бизнесмени ли са били, политици ли са били? Какъв тип?

Сотир Цацаров: Хайде да отговоря така. единственото, което ще кажа, че…

Водещ: Водещи ли са били?

Сотир Цацаров: Не, не са били водещи, освен ако не ползвате телефони на търговски дружества. Огромната част от тези…

Водеща: Или ако са водещи офицери. Зависи кой на какво е водещ.

Сотир Цацаров: Ами те, водещите офицери, според мен използват много често телефони на водещи търговски дружества. Но огромната част от тези телефони са телефони, чиито абонати са корпоративни структури. Търговски корпоративни структури.

Водещ: Аха. Тоест това се нарича икономическо разузнаване.

Сотир Цацаров: Е, не мога да знам как се нарича. Как се нарича ще кажа, ако английската експертиза или британските специалисти успеят да възстановят паметта. Ако не успеят, ще останем с тези обвинения, с които сме в момента.

Водеща: А те какво, до какво обвинение ще доведат, ако нямате тази експертиза?

Сотир Цацаров: Ако нямаме тази експертиза или ако тя не даде технически резултат, обвинението ще бъде такова, каквото е сега – за несъздаване на съответните правила и допускане на подчинени да извършат престъпление.

Водещ: А в другия случай вече ще има по кой текст?

Сотир Цацаров: В другия случай бихме могли да мислим за обвинение директно за осъществяване на незаконни подслушвания.

Водещ: Което е по-тежкия текст?

Сотир Цацаров: Което е по-тежката възможност, да.

Водеща: Мнозина казват, че всъщност вие обвинявате основно хора от ГЕРБ. Нали знаете този упрек към вас?

Сотир Цацаров: Знам. Какво, трябва да отговоря на него?

Водеща: Работите ли съзнателно срещу ГЕРБ?

Сотир Цацаров: Не. Какво значи да работиш съзнателно срещу някой?

Водеща: Ами има такъв упрек – че вие досега основно сте повдигнали обвинения и работите срещу политици на ГЕРБ.

Сотир Цацаров: Ами досега са повдигнати следните обвинения, или досега са искани имунитети, хайде да ги изброя така: два на депутати от ДПС; един на лидера на БСП и три на господин Цветанов.

Водеща: Да, ама сега привикват и Борисов, чета в пресата, по Мишо Бирата, по Чакъра.

Сотир Цацаров: Ами аз си мисля, че ми задавате този въпрос, но в същото време сигурен съм, че дори и под друго име, делото „Мишо Бирата” фигурира в това, което нарекохте конспект.

Водещ: Точно. Има го.

Сотир Цацаров: Е, добре, питам ви, какво очаква обществото? Да работим по тези дела или да не работим по тези дела?

Водещ: Да работите. Убеден съм.

Сотир Цацаров: Ами, тогава като работим, защо трябва да ни задават въпроса: вие срещу ГЕРБ ли работите?

Водеща: Просто трябва да очаквате всякакви въпроси и да можете да отговаряте на всякакви въпроси.

Сотир Цацаров: Не, не. Аз не мога да продиктувам въпросите или да кажа: о, на тези въпроси няма да отговарям. Аз просто се опитвам да намеря някаква логика. Ако не работим по тези дела, значи работим за ГЕРБ. Ако работим по тези дела, значи работим срещу ГЕРБ. Тогава какво трябва да правим? Да работим или да не работим? Ако ми подскажете правилния отговор…

Водещ: Моят съвет е да работите по делата професионално.

Сотир Цацаров: Ние това се опитваме да правим.

Водещ: Поддържате ли мнението на /…/ Василев, който пък казва за това дело специално Мишо Бирата, че ще го доведе до край? Тоест аз го разбирам едва ли не до осъдителна присъда.

Сотир Цацаров: Разследването по това дело не е възложено на г-н Василев.
Водещ: Той така се изказа.

Сотир Цацаров: Той може така де се е изказал, но разследването не е възложено на г-н Василев.

Водеща: А на кого е възложено?

Сотир Цацаров: На съответен наблюдаващ прокурор.

Водеща: Името му тайна ли е?

Сотир Цацаров: Г-н Василев според мен се е изказал в качеството на заместник градски прокурор.

Водеща: А то в градска прокуратура ли е?

Сотир Цацаров: В градска прокуратура е.

Водеща: Значи като началник. Вие там нали имате някакво единоначалие?

Водещ: А вие знаете ли дали ще бъде доведено до край?

Сотир Цацаров: Дали ще бъде доведено до край зависи от това какви ще бъдат събраните доказателства до края, както и действителната съдба на записа.

Водеща: Каква е, знаете ли?

Сотир Цацаров: Не, не я зная. Самото разследване трябва да установи и това. Вие си спомняте, че в един момент делото е тръгнало в насока не дали са извършени, да ги наречем най-общо престъпления по служба, свързани с упражнено влияние, а в насока на това упражнено ли е нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства или употреба на материални носители, които са придобити чрез тях. Един голям въпрос е къде е оригиналният материален носител?

Водеща: Къде е?

Сотир Цацаров: Този въпрос трябва да го зададете на хората преди мен.

Водеща: На кого? Дайте ми съвет на кого. Ние нямаме проблем да задаваме всякакви въпроси. Само ни помогнете, подскажете.

Сотир Цацаров: Не мога да ви помогна. Този въпрос не бива да ми го задавате на мен. Не бягам от отговора ви. Към този момент аз не съм бил ръководител на прокуратурата.

Водеща: Може ли още веднъж изречението за съдбата на този запис?

Сотир Цацаров: Необходим ни е самият материален носител.

Водещ: А не копието?

Сотир Цацаров: А не възпроизвеждането му, за което може да се твърди, че е манипулирано или е получено по незаконен начин. Въпросът е, че след като има подадки, че специални разузнавателни средства са използвани, даже категорични данни, къде е продуктът от тяхното използване, защото продуктът от тяхното използване в крайна сметка е веществено доказателствено средство.

Водещ: Подозирам, че това дело ще бъде доста продължително, както го казвате ще изисква доста продължителни следствени действия, предполагам. Кажете защо разпитваха Бойко Борисов по възобновеното дело за Чакъра? Това заради решението на съда по правата на човека в Страсбург ли се случи или по други причини?

Сотир Цацаров: Делото за Чакъра е възстановено по силата на правило в Наказателно-процесуалния кодекс, което задължава главния прокурор в три месечен срок от съответното решение, което е постановено и влязло в сила на Европейския съд по правата на човека, да представи пред Върховния касационен съд предложение за възобновяване. Решението е в тази посока, съответства на тази процесуална хипотеза и в съответния тримесечен срок аз по закон съм бил длъжен да внеса такова предложение. Ще се върнем пак на предния въпрос. Като го внесох предложението какво правя – работя срещу ГЕРБ, а ако не бях спазил закона, какво щях да правя? Да работя за ГЕРБ. Такава би била конструкцията. Сега вече по съществото на делото. Изпълняват се точно предписанията, които са залегнали в мотивите на това решение. На първо място мое е решението и аз си нося напълно отговорността за това да прехвърля разследването на Софийската военно-окръжна прокуратура, защото разследването до настоящия момент…

Водеща: Но трябва ви военна прокуратура?

Сотир Цацаров: Да, разбира се. Точно затова предлагам съкращаването на две военни прокуратури от пет и да останат три. На Софийската военно-окръжна прокуратура, защото до момента то е било водено от Пловдивската военно-окръжна прокуратура и на практика констатираните в решението на Европейския съд пропуски са именно на тези разследващи. До настоящия момент прокуратурата е назначила, освен че е разпитала всички лица от състава на тогавашния специализиран отряд за борба с тероризма /СОБТ/, който е съществувал тогава и които не са били разпитвани към момента, към който следствието е било водено и след което делото е било прекратено. Та всички тези лица са разпитани и освен всичко друго е назначена една изключително тежка и голяма по състав експертиза, в която влизат съдебни медици, специалисти по взривно дело, специалисти по оръжие и специалисти по пожарно дело. Експертизата вчера разговарях или вчера бе докладвано делото от военните прокурори, които се занимаваха с него. На лице е искане на експертите за ексхумация. И най-вероятно такава ексхумация ще бъде извършена…

Водещ: След десет години.

Сотир Цацаров: Те твърдят, че могат да установят наличните поражения или най-малкото да вземат съответните проби. Запазени са не малко следи, така че в крайна сметка тази експертиза трябва да установи действителната причина за смъртта. И от там на въпроса: защо е разпитван Бойко Борисов? Разпитван е в качеството на свидетел, тъй като към оня момент той е бил главен секретар на МВР.

Водещ: Той ръководеше операцията.

Сотир Цацаров: … и от един момент насетне е ръководел цялата операция. Казано по друг начин по делото трябва да бъде изяснена цялата истина, т.е. трябва да бъде изяснена цялата операция, начина, по който тя е протекла, действията на съответните длъжностни лица, разбира се, разпитват се всички участници. Така, както е разпитван г-н Борисов, са разпитвани и тогавашния директор на РДВР Хасково, на граничния участък, командира на отряда за борба с тероризма и прочие.

Водеща: Искам да ви попитам нещо, ще продължим с конкретните /…/, но сега ми хрумна за онзи запис от Банкя, в който беше записан и прокурор и бившия премиер и други лица. Ще се изненадате ли, ако сега от някъде се появи някакъв запис, в който прокурори отново разговарят с политици, бизнесмени и дават сведения?

Сотир Цацаров: Според мен нито вие ще бъдете изненадани, нито аз ще бъда изненадан. Ние най-общо сме от много време държава на записите. Ние сме, как да кажа, като галерия на флашките и флашка с галерии. Нали, нещо такова? Без да навеждам към конкретно печатно издание, просто скандал след скандал.

Водеща: А въобще това трябва ли да се насърчава, някой да седи с микрофонче някъде и след това да го пуска? Това е ужасно някой да седне до вас и абсолютно незаконно да ви записва и след това да ви разпространява.

Сотир Цацаров: Не съм аз този, който го насърчава…

Водеща: Да, да въпросът е…

Сотир Цацаров: … аз съм този, който би трябвало да вземе съответните законодателни мерки…

Водеща: …ето това искам да…

Сотир Цацаров: … за да не се насърчава.

Водеща: И едно важно дело за мен…

Сотир Цацаров: Ко е то?

Водеща: Делото „Октопод”, важно защото то мина, цялото управление на ГЕРБ мина под този знак. То беше символа на борбата с престъпността, та в този смисъл важно. Прокурорът по делото казва, че се води кампания това дело да бъде смазано. Не мога да го цитирам…

Водещ: Смачкано.

Водеща: Смачкано. Многопластова кампания делото да бъде смазано. Общо взето разбира се цитирам по памет, сега да не ровя из книжките тук. Кажете вашето мнение на главен прокурор?

Сотир Цацаров: Моето мнение ще трябва неизбежно да бъде свързано с коментар на думите на колегата.

Водеща: Да, вероятно.

Сотир Цацаров: Какво значи да се води кампания да бъде смазано делото? За да се води кампания да бъде смазано делото трябва например наблюдаващият прокурор да бъде намерен механизъм, по който да бъде отстранен от него. Наблюдаващият прокурор колкото и да твърди, г-н Костов, визирам лично него, колкото и да твърди, че се води кампания за отстраняването му, изрично заявявам, че няма да бъде отстранен. Г-н Костов ще води това дело до край, така както го е започнал. Г-н Костов е бил командирован за всяко съдебно заседание с отделна командировъчна заповед, тъй като той е прокурор в специализираната прокуратура делото се води в Софийска градска прокуратура. Аз съм издал заповед, с която го командировам за което и да е съдебно заседание до приключването на делото. Нали ме разбирате? Не го командировам и грубо казано „премахвам” от длъжността ръководител на специализираната прокуратура, но съвсем ясно показвам, че той ще се явява на всяко съдебно заседание по това дело. Така че не мисля, че се води кампания делото да бъде смазано. Ако тези твърдения са свързани… Кога се появиха тези твърдения? Те се появиха след неуспешния избор във ВСС. 19 човека бяха изманипулирани, за да не изберат Светлозар Костов и 19 човека бяха изманипулирани, за да послужат на организираната престъпност, която иска да отстрани Светлозар Костов от делото „Октопод”. Извинявайте, но това е или научна фантастика или плод на болни амбиции. Освен това не можеш да кажеш че искаш да те смачкат, защото не са те избрали за определена длъжност. Ако това е плод на наранено самолюбие, добре приемам го като плод на наранено самолюбие.

Водещ: Един въпрос…

Сотир Цацаров: Само да завърша с още едно изречение.

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Всички тези едно време взривяваха асфалт, за да отстранят неудобните магистрати, нали прави се асоциация със ситуацията в Италия, сега правят всичко възможно да ги отстранят… Хайде не чак толкова. Ние навързахме или той навърза организирана престъпност с ВСС, с делото „Октопод” и прочие. Светлозар Костов ще се явява на делото „Октопод”. И в същото време аз имах веднъж, за да приключа тази тема, и никой няма да го отстрани от там.

Водеща: Важен е мотива, но болезнен е, това , което сте чули от него. Усещам…

Сотир Цацаров: За мен не е болезнено, аз съм свикнал да чувам далеч, как да кажа, болезнени неща. Болезнено е нещо друго- че преди да го каже на глас г-н Костов трябваше да го каже на глас пред мен и колегите си. Г-н Костов има тази възможност, защото точно предния ден имаше съвещание на всички ръководители в прокуратурата.

Водеща: И?

Сотир Цацаров: Моите колеги помнят неговото изказване.

Водеща: Нищо ли не каза?

Сотир Цацаров: То бе безкрайно позитивно и лоялно. Ако имаш такива обвинения трябва да ги кажеш в очите. Не го обвинявам , не ме разбирайте грешно, че е излязъл на екран на една национална телевизия, всеки има право.

Водеща: Всеки има право, разбира се, имах си аз.

Сотир Цацаров: Това не е критика за това. Точно за това имам известни съмнения в искреността.

Водещ: Да се върнем към днешния ден вече. Можем ли?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: Не знам дали чухте Николай Бареков обвини днес, преди няколко часа, Бойко Борисов, че организира убийство срещу него, т.е наел е килъри, които да убият Николай Бареков. Не сте ли го чул това?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Добре аз ви го казвам….

Сотир Цацаров: Не съм го чул, защото аз се стремя да следя информационния поток, но някак си този на г-н Николай Бареков на моменти става…

Водещ: По-атрактивен.

Сотир Цацаров: Не, по-голям от възможностите ми да следя ежедневните новини.

Водещ: Да, добре. Обаче той ще сезира и прокуратурата за това…

Сотир Цацаров: За какво?

Водещ: … което е разбрал, че срещу него има заговор за убийство. За физическото му ликвидиране, както казва той.

Сотир Цацаров: Ама моля ви се, самият г-н Борисов преди време беше казал, че има заговор за убийството му в килията на следствения арест.

Водеща: Него пък Делян Пеевски щеше да убива, преди това Ахмед Доган щеше да го убива.

Сотир Цацаров: Хайде да водим или да водят политическата, пропагандната или каквато искате война с по-нормални средства. Разбира се, сигналът ще бъде проверен. Няма сигнал, който да не се проверява.

Водещ: Дай да завършим с този случай. А какво стана с този сигнал, според който пък Цветан Цветанов е заплашвал същия Бареков заради кмета Тотев, заради тези записи, които бяха разпространени? Там вече има конкретен сигнал и производство, доколкото знам.

Сотир Цацаров: Не мога да ви кажа какво е станало.

Водещ: Не сте наясно?

Сотир Цацаров: Не, не съм. Просто не разполагам с информация за всички дела, които се водят.

Водеща: Добре, обаче делото за енергетиката би трябвало да разполагате, надявам се искрено.

Сотир Цацаров: Кое от всичките?

Водещ: Те са пет, пет мегадела.

Водеща: За много, за данните, които ви даде министър Стойнев; за делото, което се води срещу… така да се каже, за онези 18 милиона, за които е бил разпитван Богомил Манчев и който смята, че прокуратурата - обобщавам неговото мнение – е играч…

Водещ: Срещу Андонов, за договорите за „Мариците” – всичките тези мегадела.

Водеща: Играч ли сте в преразпределението на енергийния пазар – приемете така въпроса?

Сотир Цацаров: Това следователно вече е свързано не с политическата игра, а с икономическата.

Водеща: Да.

Сотир Цацаров: Не, категорично, и то не аз. Прокуратурата категорично не играе в борбата за преразпределяне на политическия пазар и на икономическия пазар в енергетиката, пък както някой се опитва да докаже.

Водеща: Защото те казват „Всичко е кухо вътре. Ние сме си взели парите по договор от държавата, което държавата е трябвало да контролира”.

Сотир Цацаров: Значи ще стигнем и до държавата, която не е контролирала. Извинете, що за…

Водеща: Ще стигнете ли до държавата?

Сотир Цацаров: Или до съответните държавни органи, до съответните министри. Хайде да си зададем този въпрос: що за държава сме, при положение, че Народното събрание гласува нещо – да речем, забранява нещо – що за държава сме, в която Министерският съвет гласува нещо, в изпълнение на това решение забранява нещо. Не коментирам какво, за да не визирам пряко казуса АЕЦ „Белене”. И в същото време ти за това нещо имаш договор и казваш „Ами, аз тук имам договор. Забрана, не забрана – аз продължавам да го изпълнявам”. Ние сме стигнали до абсурда, при който за АЕЦ „Белене” Народното събрание е казало „Не”, правителството е казало „Не”, обаче по документи този строеж не е затворен. Грубо казано…

Водеща: Да, и държавата си възлага и си плаща държавата парите.

Сотир Цацаров: … по документи този строеж има статут на една строяща се жилищна кооперация.

Водеща: Да.

Сотир Цацаров: Тоест не са налице съответните документи по Закона за устройство на територията - там Акт 10 мисля, че беше, с който строежът е приключен. И ние ли играем в тази игра, ви питам тогава?

Водеща: Да ви питам, простонародно: кой е лудият – който яде зелника, или който му го меси? Държавата си плаща на „Риск Инженеринг”. Там нещо си измервали, гледали си, нещо си поддържали – нещо такова обяснява. Обаче държавата си плаща.

Сотир Цацаров: Какво можеш да гледаш, измерваш и поддържаш…

Водеща: Това е трети въпрос.

Сотир Цацаров: … без анекс към договора…

Водеща: Държавата си плаща.

Сотир Цацаров: … на един строеж, който какво прави?

Водеща: Това е важен въпрос.

Сотир Цацаров: Ако някой ми каже, че в момента си строи…

Водещ: И другият по-важен въпрос е това не е ли мафиотска организация?

Водеща: Обаче държавата му плаща.

Водещ: Държавни органи с частни правят организация за припечелване на едни държавни пари.

Сотир Цацаров: Думата „мафиотска” от мен няма да я чуете, защото я няма в Наказателния кодекс.

Водеща: Ама на устата ли ви е?

Сотир Цацаров: Обаче този театър продължава колко години вече? Колко години вече ние се ние се правим…

Водещ: Мафиотският театър?

Сотир Цацаров: Не, театърът „Белене” – той е част от целия театър. Колко години вече това продължава? Ние ту я спираме, ту я пускаме – Четвърти, Седми, Десети, Единадесети блок, в същото време плащанията по договора тихо си вървят, независимо имате или нямате строеж. Е, добре, той имал договор.

Водеща: Има договор, да.

Сотир Цацаров: А този, дето е участвал във вземането на решенията и не е прекратил договора?

Водеща: Ама то той е виновният. Аз не разбирам от правосъдие до такава степен като вас…

Водещ: Виновният е този, който е наредил плащанията според мен.

Водеща: … но някой нарежда на мен да ми платят нещо, защото стоя тук, да речем малко повече от 5 минути.

Водещ: Но вие трябва да установите кой е той.

Сотир Цацаров: Трябва да не са установени отношения, които да водят до подбуждане за продължаване на извършването на тези плащания.

Водеща: Много е важно това, надявам се да продължим тази тема. Но все пак, кажете – по делото със Станишев, понеже трябваше да минем по целия конспект…

Сотир Цацаров: Сега от енергетиката стигнахме дотам.

Водеща: Край, ама много малко време имаме, ще ни спрат. Да не кажат, че само с едните дела се занимаваме…

Сотир Цацаров: Добре, ще отговарям бързо и подробно.

Водеща: Кажете, какво ще се случи? Добре, искате имунитета на Станишев, и? Ще го обвинявате ли в нещо?

Сотир Цацаров: Така или иначе, обвинение спрямо него има.

Водеща: За какво?

Сотир Цацаров: Интересното по делото на Станишев е нещо друго.

Водеща: Кое?

Сотир Цацаров: Сега някой пак ще каже ГЕРБ или БСП. Интересното по делото на Станишев е, че на времето това дело започва, след като един честен гражданин…

Водеща: Алексей Петров на Бойко Борисов.

Сотир Цацаров: … връчва на един друг държавен служител един документ с класифицирана информация и казва, че този документ той, като един честен гражданин, го дава, защото той е загубен и прочее. До момента никой не си е направил труда да разпита нито честния гражданин, нито този, който е получил…

Водещ: Това са процедурни /…/

Водеща: Това може би е най-важното.

Сотир Цацаров: Отговарям ви тогава окончателното.

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: Процедурните ще ги отстраним. Съдът ни е върнал до момента делото три пъти за процесуални нарушения. Съд – върнал го е.

Водещ: Г-н главен прокурор, влизаме в новините. Трябва да ви прекъсна.

Сотир Цацаров: Следователно ви казвам веднага – внасяме обвинение.

Водещ: Внасяте… ще бъде повдигнато обвинение срещу…

Сотир Цацаров: То е повдигнато. Ние ще внесем делото в съд.

Водещ: … Сергей Станишев?

Водеща: И ще разпитате?

Сотир Цацаров: Ще разпитаме честния гражданин, лицето, комуто е даден първият документ. Ще разпитаме…

Водещ: И Сергей Станишев.

Сотир Цацаров: … бивш шеф на ДАНС, ще доразпитаме Сергей Станишев и внесем делото в съда.

Водещ: Благодаря ви за това интервю.