Зам. главният обвинител Ася Петрова: ПРОКУРОРИ ДЕЖУРЯТ В ДЕНЯ НА ВОТА

2 Април 2013 г.

Това е тя:

•  Родена е на 27 юни 1978г.

•  Завършила е право в Бургаския свободен университет

•  През 1997г. започва работа като прокурор в Шуменската районна прокуратура

•  През 200г. се премества в Окръжна прокуратура-Шумен

•  От 2009г. оглавява институцията

• В началото на ...

Това е тя:

•  Родена е на 27 юни 1978г.

•  Завършила е право в Бургаския свободен университет

•  През 1997г. започва работа като прокурор в Шуменската районна прокуратура

•  През 200г. се премества в Окръжна прокуратура-Шумен

•  От 2009г. оглавява институцията

• В началото на тази година става зам. главен прокурор

-   Г-жо Петрова, вие ще отговаряте за работата на междуведомственото звено, което ще следи за законността на парламентарните избори. Имате ли информация дали вече е започнало купуването на гласове?

- До настоящия момент има само една преписка, образувана по сигнал на гражданин до прокуратурата. В него се твърди за престъпно деяние, свързано с предстоящите избори. След като информацията е постъпила при нас, веднага е разпоредена проверка. Тя продължава и в момента, затова не бих могла да ви кажа на този етап как точно ще приключи.

- За кой град или село става дума?

- Умишлено ще се въздържа да посоча дори региона. Съгласете се, че ако огласим къде точно се извършва проверката, може да попречим на работата на колегите. По-важното е, че в момента сме предприели всички възможни действия по активизиране на съвместната ни дейност с МВР и ДАНС, по анализиране на оперативно значима информация за разкриване и разследване на т.нар. изборната търговия, както и на други престъпления, свързани с изборите.

-   Какво ще рече това?

-  Вече са    изготвени и   подписани от главния прокурор Сотир Цацаров методически указания за   начина, по който държавното обвинение ще осъществява контрол   при   провеждане на избори. Иска ми се всички българи да знаят, че в деня на гласуване ще има дежурен прокурор във всяка прокуратура. В случай че някой установи или се усъмни в нещо нередно, би могъл незабавно да се обърне към него. Практиката през последните години показва, че сигналите за купуване на гласове са най-многобройни в дните непосредствено преди изборния ден.

-   Искате да кажете петък и събота, така ли?

- Именно. Затова, за да улесним максимално гражданите и да реагираме с необходимата бързина, сме предвидили дежурствата да продължат до 20.00 часа и в двата дни. В самия ден на гласуване пък дежурството ще продължи дотогава, докато ЦИК не обяви официално, че изборният ден е приключил.

-   Хората трябва ли обезателно да отидат в прокуратурата, за да подадат сигнал или ще имат и друга възможност?

-  Те ще имат възможност да ни сезират не само лично, но също така по телефона и интернет. Седмица преди самите изборите ще обявим имената, телефоните и имейлите на дежурните прокурори по места. По време на дежурството на гражданите и организациите ще се осигури необходимият достъп и удобство, за да депозират сигнали и жалби до прокуратурата.

-  Каква тогава ще е задачата на междуведомственото звено?

- В Националното междуведомствено звено влизат Емилия Пенева, ръководител сектор във ВКП, главният секретар на МВР Калин Георгиев и Димитър Йорданов, който е зам.-председател на ДАНС. Усилията на това звено ще се фокусират върху координиране на дейността на дежурните звена в МВР и ДАНС по противодействието на „изборната търговия", както и на всички други престъпни деяния, свързани с изборите. Предвижда се да бъдат проведени регионални съвещания между директорите на областните дирекции на полицията в страната и окръжните прокурори. Целта е чрез тези срещи да се създаде организация за ефективно изпълнение на методическите указания на главния прокурор, за което вече споменах. Държа да отбележа, че няма да бъде  пренебрегнат нито един сигнал. Затова ще използвам възможността да апелирам към гражданите да бъдат безкомпромисни и да се обръщат към нас, когато установят нещо нередно.

- Ще реагирате ли  на анонимни сигнали?

По принцип от     формално естество анонимните сигнали    не са законен   повод   за започване на разследване. Същевременно, отчитайки необходимостта от обезпечаване в пълна степен на възможността за свободно упражняване на избирателните права, ние ще разпоредим проверка по всички анонимни сигнали, които съдържат конкретни твърдения за престъпления, свързани с изборите.

-  Предвиждат ли се по-специални мерки в районите с преобладаващо ромско население, където масово се купуват гласове?

-  Не бих могла да се ангажирам с отговор на този въпрос, тъй като касае правомощия на МВР.

-  Главният секретар на МВР Калин Георгиев преди няколко дни съобщи, че министерството се отказва от възможността да подслушва по оперативни разработки, свързани с изборите. Това няма ли да ви лиши от важен инструмент в борбата с изборната мафия?

-  В разследването на изборната търговия от съвсем скоро е допустимо използването на СРС. Това бе законово регламентирано с измененията и допълненията в НПК от месец февруари 2013 г. Възнамеряваме при наличието на законовите предпоставки за това в рамките на провеждани разследвания въз основа на разрешение на съдия да използваме и СРС като способ за събиране на доказателства. Използването именно на този способ ще ни даде възможност да стигнем до организаторите на търговията с гласове. Извън досъдебното производство съгласно Закона за специалните разузнавателни средства окръжният прокурор е този, който може да заяви пред съответния съд, че иска да се използва СРС. Считам за наложително да отбележа, че това правомощие ще упражняваме само в изключителни          случаи. Принципното правило в нашата дейност по доказване на търговията с гласове е експлоатирането на СРС да е в рамките на започнато досъдебно производство. -  Вътрешното ведомство предвижда ротация на служители в изборния ден като мярка срещу купуването на вот.

-  Предвижда ли се подобна ротация и в прокуратурата?

-  Не, няма как да се въведе ротация на прокурори и административни ръководители в прокуратурата, тъй като това е невъзможно при сегашната законова уредба на статута на магистратите.

-  В много репортажи на предишни избори бяха показани схемите за купуване. Ясно се видяха и лицата на тези, които ги въртят. Това достатъчно доказателство ли е виновните да бъдат уличени, или е необходимо да се търсят и други?

-  Доказването на изборната търговия е много трудно. Досега основно сме преследвали наказателно и предавали на съд търговците на гласове на ниско ниво в схемите за изборна търговия. Сега ще насочим нашите усилия и към разследване на дейността на организаторите на изборната търговия, като се възползваме от всички визирани в закона способи за събиране на доказателства.

-  Вие бяхте наблюдаващ прокурор по мега-делото „Килърите". Имате ли информация какво правят бандитите от тази група, след като на първа инстанция получиха доживотни присъди?

-  Не, нямам такава информация. Би следвало подсъдимите да са в съответните места за лишаване от свобода, тъй като са с мярка за неотклонение „задържане под стража". Очакваме всеки момент да бъда изготвени мотивите на постановената присъда.

-  Всеки управляващ, независимо кой е той, докато е на власт, не пропуска да отбележи, че е пречупил гръбнака на организираната престъпност. Вие мислите ли, че прокуратурата реагира достатъчно ефективно в борбата срещу мафията?

-  За съжаление обществените очаквания към прокуратурата за ефективност в противодействието на организираната престъпност не се оправдаха в цялост. Прокуратурата не съумя през последните години да реагира достатъчно ефективно в наказателното преследване и предаване на съд на представители на организираната престъпност. Практиката по дела за организирана престъпност създава впечатлението, че нерядко събраните доказателства не са достатъчно убедителни, за да доведат до успешното отстояване на убедителната теза и до постановяване на окончателни осъдителни присъди. Открояват се редица проблеми, свързани с разкриването и доказването на престъпната дейност на организираните престъпни групи. Не се използват всички предвидени в НПК способи за доказване, не се проявява и необходимата активност от страна на наблюдаващите прокурори. Винаги съм застъпвала позицията, че прокурорите не трябва да бъдат кабинетни магистрати, а активни магистрати, които да събират впечатления и да ръководят разследването на фронтовата линия, а не от своите кабинети.