Прокуратурата на изпитание - интервю на главния прокурор Сотир Цацаров

5 Февруари 2013 г.

Водещ: В студиото вече е главният прокурор Сотир Цацаров. Здравейте.

Водеща: Здравейте.

Сотир Цацаров: Добър вечер.

Водещ: Представихте Вашия доклад за атентата, срещу Доган, на Консултативния съвет при президента. Но преди да започнем с него, да се върнем малко към ...

Водещ: В студиото вече е главният прокурор Сотир Цацаров. Здравейте.

Водеща: Здравейте.

Сотир Цацаров: Добър вечер.

Водещ: Представихте Вашия доклад за атентата, срещу Доган, на Консултативния съвет при президента. Но преди да започнем с него, да се върнем малко към темата, за която говорихме с бившия вътрешен министър Румен Петков. Ще правите ли проверка на тези документи, свързани с агентурното минало на агент „Буда”?

Сотир Цацаров: Аз не виждам причина, поради която трябва да бъде правена проверка на тези документи. Проверка се прави, когато има данни за престъпление. В конкретния случай какво имаме?

Водеща: Изтичането на документите, преди да са разсекретени в ЦСБОП?

Сотир Цацаров: Знаем ли дали въпросните документи са действителни?

Водеща: Не знаем.

Сотир Цацаров: Знаем ли какво съдържат въпросните документи?

Водещ: Знаем, че са действителни вече.

Сотир Цацаров: Единственото, което знаем, е, че един цикъл, в който обществото се върти от доста време, се повтаря отново. Защото там, където нещата се развиват по-нормално в света, тези проблеми – проблемите с, да я нарека, „библиотеката на досиетата“, са решени отдавна. Отделен е въпросът, колко по-късно беше приет законът и колко по-късно след промените функционира комисията, т.нар. „Комисия по отваряне на досиетата“, макар че този документ няма нищо общо с конкретните досиета.

Водещ: Не ги засяга, да.

Водеща: Да. То нямаше да излезе. Още повече, Борисов е проверяван няколко пъти, предполагам.

Сотир Цацаров: То няма нищо общо, разбира се. Но при нас периодично функционира на заден план една библиотека, която в зависимост от това, в каква посока тиктака общественият часовник, периодично вади някакъв документ. Какво има в конкретния случай? Няма значение, дали то засяга премиера, или някого другиго. Има някакъв си картон, който казва, че някой е тръгнал да вербува някого си. И какво от това? Поредният, как да го нарека, удар в пространството, който е подчинен на съвсем други конюнктурни цели. Аз ли да ги кажа тези цели, или…

Водеща: Ако искате, ги кажете?

Сотир Цацаров: Ще ги кажа.

Водеща:Кажете ги, разбира се.

Сотир Цацаров: Те идват след четири-пет месеца. Това са целите, според мен, като гражданин.

Водеща: Точно като гражданин Ви питаме, да.

Водещ: Юли месец.

Сотир Цацаров: Разбира се, това са целите. Не става дума да защитим премиера или да обвиним премиера. Това, на практика, може да се случи с всяка по-значима или моментно значима обществена фигура. За всеки, за когото такова нещо може да бъде изработено, спретнато, защото в дадения момент или в един малко по-близък или бъдещ момент се налага това да се направи. В конкретния случай това се налага. Като гражданин, аз го разбирам така. Като… щях да кажа като съдия, защото такъв бях до преди…

Водещ: Като главен прокурор, по-скоро.

Водеща: Кажете като съдия, между другото…

Сотир Цацаров: Не, като съдия нищо няма да Ви кажа. Като прокурор, бих казал, каква проверка да се прави на нещо …

Водеща: Понеже чувам гласове, които Ви притискат – прокуратурата да проговори. Сега, вярно, че те ще искат и качеството на лютеницата да проверите след това, но…

Сотир Цацаров: Ние в тази държава сме така устроени, че прокуратурата трябва да прави всичко. Тя трябва да отговаря дори за това, колко процента е киселото мляко.

Водеща: Точно така е.

Сотир Цацаров: И то не в кръга на шегата, казвам го съвсем ясно.

Водеща: Аз също за лютеницата не го казвам в кръга на шегата, такава проверка Ви беше вменена.

Сотир Цацаров: Разбрах Ви съвсем правилно. Това не означава, че заемам позиция, при която прокуратурата едва ли не ще трябва да абдикира от своите функции и да каже: „Не ни занимавайте с нещо, което не е и едва ли не всичко е вън правомощията ни.” Но дайте да мислим, кое наистина е за прокуратурата …

Водеща: Ама Вие сега ще бъдете залети с тонове информация.

Водещ: То вече сигурно се е случило.

Сотир Цацаров: Аз мисля, че се намираме във фазата на заливане с килограми, но щом ще дойдат тонове…

Водещ: С тонове.

Водеща: Ами само папките на Яне Янев, като ги гледах онзи ден на репортажа за енергийната мафия, както казва той, ами те са тонове. Те са огромно количество папки.

Сотир Цацаров: Аз си зададох въпроса – в момента, в който те бъдат върнати при нас, тъй като, така или иначе, става дума за прекратено производство, което прекратено производство може да бъде изпращано и именно поради тази причина е било изпратено на Народното събрание, както знаем от Правилника на Народното събрание…

Водеща: Е, сега пак ще Ви ги върнат.

Сотир Цацаров:… бе обявена за противоконституционна разпоредбата, която им дава право да изискват висящи дела, но това, като се върне, явно трябва да се върне с товарен автомобил. Отделен е въпросът, след това…

Водеща: С товарен автомобил. Е, добре, веднъж прекратено производство, сега ще ги подновите ли тези производства?

Сотир Цацаров: Аз не мога да Ви кажа дали ще ги подновя.

Водеща: Ама те звучат много убедително от устата на г-н Янев.

Сотир Цацаров: Ами нека да прочетем какво има вътре.

Водеща: А той поиска ли среща с Вас, само това да кажем?

Сотир Цацаров: Да, поиска среща.

Водеща: Ще го приемете?

Сотир Цацаров: Да, ще го приема. Ще приема сигнала му. Но дали този сигнал е основателен, не мога да кажа. Той твърди, че е основателен.

Водещ: За да затворим обаче досиетата - затваряме тази тема и продължаваме към атентата.

Сотир Цацаров: Не, ние ще я затворим, но тя няма да се затвори.

Водещ: Да, да, тя ще си върви. Говоря за тази вечер, тука в студиото. Нормално ли е обаче документи с гриф „Строго секретно”, издадени в един екземпляр, както пише на повечето от тях, да се веят по медиите на една държава - членка на ЕС?

Сотир Цацаров: Естествено, че не е нормално.

Водещ: Защо режимът е нарушен и кой трябва да следи, този режим да се спазва и да не се разрушава?

Сотир Цацаров: Органът, който следи в държавата за спазване на този режим, е Държавната комисия по сигурността на информацията.

Водещ: Тя ли е отговорна за това, че тези документи са излезли извън архива на МВР?

Сотир Цацаров: Не, тя е органът, който осъществява цялостния контрол по отношение на спазване на режима на класифицираната информация, но не мисля, че тази комисия има каквото и да е отношение към излизането от архива на МВР.

Водеща: Доколкото знам, тя не работи с документи, тя работи на базата на това, което й дават службите. На базата на информацията от службите, да.

Сотир Цацаров: Естествено, тя работи на базата на грифове, на нива на класификация и т.н. Т.е. ако съм бил разбран грешно, Държавната комисия по сигурността на информацията няма никаква отговорност по конкретния случай. Ако стигнем до излизането от архива на МВР, пак ще опрем до библиотекарския въпрос, т.е. някой, който е създал паралелна библиотека, или тръгва да я създава, в един момент удобно просто е попълнил библиотеката с поредната папка, била тя „Буда”, „Зевс” или дявол знае какво още.

Водеща: И е тръгнал по паралелния път, нали така?

Сотир Цацаров: Да.

Водещ: Да се върнем на атентата.

Водеща: На другия път да се върнем, не на паралелния.

Водещ: Прочетохте ли си доклада пред Консултативния съвет по национална сигурност при президента, свързан с атентата срещу Ахмед Доган, разбира се?

Сотир Цацаров: Да, прочетох го. Запознах Консултативния съвет с целия ход на разследването до настоящия момент.

Водещ: А нас ще ни запознаете ли със съдържанието?

Водеща: Или поне това, което е достъпно…

Водещ: Есенцията.

Сотир Цацаров: Аз мога накратко да кажа какъв е ходът на разследването.

Водеща: Какъв е?

Сотир Цацаров: Както е известно, то започва на 19-и януари. Започва с първо действие по разследването – оглед на местопроизшествието. Още на 19-и януари е готова съдебно-балистичната експертиза, която казва, че това оръжие е газово, боеприпасите са - известно е какви са и на Вас, и на зрителите ни, и това оръжие по принцип не може да причини смърт.

Водеща: Това е мнението на експертизата?

Сотир Цацаров: Това е мнението на експертизата. Още на 20-и е изготвена съдебномедицинска експертиза, която общо взето, казва същото - че с такова оръжие принципно не може да бъде причинено увреждане, което да доведе до смърт. Именно поради тази причина образуваното или започналото досъдебно производство за опит за убийство стига до обвинение за закана за убийство и за квалифицирано хулиганство. Само че всяко, ако мога така да се изразя, обвинение в хода на досъдебното производство до внасяне на обвинителен акт има това, което ние наричаме работен характер, неокончателен характер.

Водеща: Работното, обаче, не е опит за убийство, работното обвинение не е опит за убийство.

Сотир Цацаров: Началното обвинение е това, но това, което правим сега, вън от всичко друго направено и предстоящо да се прави - защото по делото са разпитани не по-малко от 40 свидетели, събрани са документи, изискани са видеозаписи и прочее, и прочее - са няколко неща, които са доста важни. Най-важното за мене е комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, която бих казал, че ще предопредели характера на обвинението. Тази експертиза е назначена.

Водещ: Назначена. Да вметна нещо. Знаете, че от ДПС са Ви гневни, защото казаха – обвинението, прокуратурата, под натиск на изпълнителната власт промени първоначалната си идея. Базират се на изявлението на градския прокурор Кокинов, който казал, че това е опит за убийство. След това, горе-долу нещата звучат така: под давлението на Цветанов и Борисов, да речем…

Сотир Цацаров: Да речем?

Водеща: Да речем, Вие сте си променили обвинението и сега искате да изкарате това момче – Октай, един обикновен хулиган.

Сотир Цацаров: Добре, нека започнем така – на 19-и януари имаме инцидент, при който е насочен пистолет. Пет минути след инцидента бях сигнализиран по телефона. Първото, което направих, бе да изпратя градския прокурор Николай Кокинов на място, също по телефона. Не може да реагира по друг начин никой. Не защитавам Кокинов. Защитавам принципно…

Водеща: Е, не, защо, ако трябва, си го защитавайте, как!

Сотир Цацаров: Да, защитавам го от гледна точка на това, че Николай Кокинов нямаше друг вариант, освен да каже, че имаме опит за убийство, защото имаше насочен пистолет с боеприпаси. Още на същата дата, както казах, бе изготвена експертиза – до този момент делото се разследва от разследващ полицай от състава на СДВР - балистична, още на следващия ден – съдебномедицинска експертиза. На базата на тези две експертизи този човек не може да бъде обвинен в опит за убийство. Оттук-насетне…

Водеща: Искате да кажете, само да вметна, Кокинов не е знаел, че пистолетът е газов?

Сотир Цацаров: Не, не, не. Оставете ме да довърша. В първия момент не е знаел.

Водеща: Така, разбрах, довършете сега.

Сотир Цацаров: Това идва в един следващ момент, в който идват експертизите. На негово място аз бих реагирал по абсолютно същия начин. Оттам-насетне идват двете експертизи. Само че ние не спираме дотук. Вие казвате „под давлението на” - няма такова давление, поради една проста причина. Разпоредили сме разследването да не е на територията на МВР - разследването се извършва от следователи на Националната следствена служба. Взето е по мое разпореждане на специален надзор във Върховната касационна прокуратура. Оттам-насетне, ненапразно го казах – предстои съдебномедицинска и балистична експертиза. Тази експертиза трябва да ни каже не по принцип газовото оръжие какво може и какво не може, тази експертиза трябва да ни каже не по принцип може ли то да причини смърт, или не. Тази експертиза ще трябва да работи с експеримент, включително и в близки до действителните условия - било чрез моделиране на пробен материал с желатин и прострелване, било по някакъв друг начин. Отделен е въпросът, как ще стане това и какъв начин ще изберат експертите. Но тази експертиза трябва да ни каже конкретното оръжие в ръцете на конкретния извършител, от конкретното разстояние - а това разстояние ще бъде снето от още една фототехническа експертиза от записите на всички телевизионни камери - може ли да причини увреждане в конкретната област на главата и ако може, какво увреждане може да причини. Това оттук-насетне ще предопредели обвинението.

Водеща: Т.е. още веднъж ще се провери, дали с това оръжие би могъл да бъде убит Ахмед Доган?

Сотир Цацаров: Т.е. ще се провери с конкретното оръжие при конкретното разстояние и с конкретните боеприпаси какво може да се случи, а не по принцип какво може да направи газовото оръжие. Защото без да давам каквито и да е оценки, експертизите от 19-и и от 20-и са по-скоро принципни експертизи.

Водещ: Още един въпрос за това разследване – в неговия ход ще установявате ли как се квалифицират действията на делегатите, които почти пребиха Октай пред очите на целия свят?

Сотир Цацаров: По отношение на Октай Енимехмедов е запазена цялата документация по оказаната му медицинска помощ във ВМА на датите 19-и и 20-и. Отделно от това, той е подложен на освидетелстване. Освидетелстването всъщност представлява оглед на лице, хайде така да го наречем, по отношение на причинените му травми. Назначена е още една експертиза – съдебномедицинска, която трябва да се произнесе по отношение на травмите на Октай Енимехмедов. Тя трябва да се произнесе на базата на освидетелстването – едно, и на базата на цялата медицинска документация, която е по делото. Тази експертиза трябва да ни каже какви телесни увреждания са причинени на Октай Енимехмедов. Характерът на тези телесни увреждания ще предопредели, има ли престъпление, за което държавното обвинение трябва да повдигне и такова обвинение. Т.е. работи се и в тази посока.

Водещ: Или вървим към обвинение от частен характер, което зависи от волята на Октай?

Сотир Цацаров: Но не можем да бъдем обвинени, че не работим и в тази версия, по простата причина, че освидетелстване е извършено и съдебномедицинска експертиза е назначена, а резултатите и от двете експертизи са предопределящи за този въпрос, който сега ми зададохте, и за предния въпрос.

Водеща: Сега ще Ви каже Митко, предполагам, вече има наблюдение върху анкетата, която пуснахме.

Водеща: Имаме, разбира се.

Водеща: Да. Но аз Ви попитах за това, дали сте се променили под давление на изпълнителната власт?

Сотир Цацаров: Не, категорично.

Водеща: Колко пъти, откакто станахте главен прокурор, се чухте с Цветанов и Борисов? Откакто се заклехте?

Сотир Цацаров: Откакто съм станал главен прокурор, с Цветан Цветанов съм се чувал по оперативни въпроси, оперативни, които са свързани с начина на работа, но за давление определено не мога да говоря и няма такова. Ако имаше давление, да задам така въпроса, бихме ли извели разследването от МВР и бихме ли го изпратили в НСлС?

Водещ: А в Брюксел, когато бяхте заедно? Бяхте ли много изненадан от това, което се случи пред Съдебната палата. Между другото, по телевизията имахте вид на разтревожени хора?

Водеща: Стрелбата срещу Златко Баретата.

Сотир Цацаров: Бях изненадан, разбира се, и бях… „изненадан” не е най-точната дума. Няма значение срещу кого – Златко Баретата или който и да е там от всичките тези хора, които в продължение на 10-ина години циркулират в общественото пространство не с действителните си имена, а с „Барети”, „Клюнове” и дявол знае още какви, е стреляно, какво като е Златко Баретата?

Водещ: Мястото ли Ви притеснява?

Сотир Цацаров: Притесни ме мястото, не защото е Съдебната палата дори, а защото е Съдебната палата, пред която ежедневно минават граждани. Това, аз имах повод да го кажа, това демонстрира съзнание за пълна безнаказаност. И за възникването на това съзнание причината не е само в този, който е стрелял, а този, който е стрелял, се е подготвил много добре. Причината трябва да търсим и в нашата работа.

Водещ: На прокуратурата или на политиците?

Сотир Цацаров: На всички, които сме ангажирани в това, което най-общо се казва борба с престъпността. Това съзнание за пълна безнаказаност ние не можем да кажем, че е такова, личностно, възникнало у конкретния извършител. То има и обективни предпоставки и ще излъжем, ако кажем, че те не са и в нашата работа.

Водещ: А тази безнаказаност, между другото, не се ли поражда и отчасти от този въпрос, който ние зададохме, и той е такъв – влияят ли политици върху прокуратурата. 1100 човека, горе-долу са участвали, което е едно средно социологическо проучване - естествено, не представително. 94 % казват „да”, само 6 % казват „не”. 94 % вярват, че политиците влияят на българските прокурори по някакъв начин, независимо какъв.

Водеща: Давате ли си сметка откъде тръгвате? Всички мислят, че в момента на Вас Ви казват политиците срещу кого да направите обвинение, за кого да замотаете обвинението така, че да не издържи в съда.

Сотир Цацаров: Аз не живея със съзнанието, че съдебната власт, конкретно прокуратурата, или тази част от съдебната власт, от която идвам - съда, се ползва с огромен обществен престиж. Нали преди малко казах ясно, че виновен за съзнанието за пълна безнаказаност не е само този, у когото то е възникнало.

Водеща: Разбрах. Но между другото, премиерът Борисов каза, че ще има арести по случая около стрелбата срещу Златко Баретата.

Сотир Цацаров: Аз единственото, което мога да кажа, е че има активно разследване. Ако това активно разследване даде резултат, естествено, че ще има арести.

Водеща: Вървят ли нещата към това, да се случат тези арести, айде така да Ви попитам, доколко е възможно?

Сотир Цацаров: Нещата вървят към това, да има активно разследване, останалото е въпрос на самото разследване.

Водеща: Подвъпрос – в близките 5 дни можем ли да очакваме арест по това дело - така, както вървят?

Сотир Цацаров: Не, не мисля, че в близките 5 дни може да се очаква арест.

Водещ: Да разширяваме нататък…

Сотир Цацаров: Но не може да разширяваме така.

Водеща: Не, не можем да разширяваме така…

Сотир Цацаров: И ако ми позволите само да Ви върна само с едно изречение към доклада и делото „Доган”, ще кажа и още нещо. Прокуратурата работи и в насока, че конкретният извършител не е бил сам в конкретния случай.

Водеща: Октай?

Сотир Цацаров: Не можем да приемем и нямаме право да приемем, включително и с оглед наличните доказателства, тезата, че имаме един младеж - безкрайно организиран в личния си живот, безкрайно обсебен от една идея и тръгнал да търси своите 5 минути слава. Нека да си помислим, че е възможно зад този младеж да има лица, които поне са спомогнали това решение да възникне.

Водеща: Поръчители?

Сотир Цацаров: Законът ги нарича съучастници, дали са подбудители, дали са помагачи, това е отделен въпрос.

Водещ: А тези съучастници не могат ли да бъдат свързани и със събитията пред Съдебната палата?

Сотир Цацаров: Е, не мисля, не мисля …

Водещ: Може би да стигнем по-напред, за това дело „Буда”… Много бързо се навързаха събития, които имат една единствена цел – да се клати държавата, г-н главен прокурор.

Водеща: Гарелов каза – историята много се забърза тази седмица.

Водещ: Да, клати се държавата.

Сотир Цацаров: Оборотите на историята се ускориха и аз не виждам вариант, при който да бъдат задействани спирачни механизми така, че те да се намалят.

Водещ: Ами, спирачния механизъм го каза Бойко Борисов – с така наречените арести. Как ги нарече той?

Водеща: Здравословните арести.

Водещ: Здравословните арести, точно така. Този, който има постановена присъда, макар и на първа инстанция, да си седи в ареста.

Сотир Цацаров: Е, това не е здравословният арест.

Водеща: Ама, как да не е здравословен?! Иначе братя Галеви нямаше сега да си живеят живота, нали така, Таки нямаше да го издирваме, нали така?

Сотир Цацаров: Това е така, но това не може да бъде прилагано към всяко наказателно производство…

Водеща: И Баретата нямаше сега да е в медикаментозна кома, а щеше да дава показания и може би вече щеше да е осъден на втора инстанция. Убедителна ли съм в тези аргументи?

Сотир Цацаров: Да, убедителна сте.

Водеща: Страхотно.

Сотир Цацаров: Но ми поднасяте аргументи само по конкретни дела.

Водеща: Знам.

Сотир Цацаров: Този аршин не може да бъде приложен спрямо всички. Иначе законосъобразният арест отива в другия край. Какво беше, здравословният арест отива в произвола, ако тръгнем да ги мерим всичките с този аршин. Присъда на първа инстанция и в ареста. Тогава нещата стават много опасни.

Водеща: Казвате го като гражданин или като магистрат?

Сотир Цацаров: Като прокурор го казвам.

Водещ: По-скоро говорите като съдия в момента, според мен, а не като главен прокурор.

Сотир Цацаров: Защо? Ако Ви попитам Вас, като гражданин, без да се опитвам да размествам диалога в това студио, Вие ще ми отговорите…

Водещ: Аз съм юрист…

Сотир Цацаров: Вие сте юрист, какво ще ми отговорите?

Водещ: Аз съм юрист и съм на Вашето мнение 100 %, въпреки че Цветанка, както виждам, е на мнението на Бойко Борисов, в което няма нищо лошо…

Водеща: Как го обобщи смело, Митко – не знам.

Сотир Цацаров: Не, аз казвам, че просто трябва да преценяваме, съобразно конкретния случай. Има конкретни случаи, в които след постановяване на присъдата мярката „задържане под стража“ е повече от здравословна, но това не може да бъде аршин за всички. Тогава стигаме до произвола.

Водещ: Конкретни дела имате вече пред себе си. Първото е това за САПАРД с виновни, може би, виновни Ваши прокурори. Какво се случва с това дело и докъде ще стигне, как ще го възобновим това дело?

Сотир Цацаров: Процесуално със САПАРД се случва искане за възобновяване, което е на вниманието на Върховния касационен съд. Дай боже, Върховният съд да възприеме аргументите на колегите ми в искането за възобновяване. Дисциплинарно се случва образувано дисциплинарно производство срещу апелативния прокурор на град София. Той е, меко казано, потъпкал принципа на случайния избор и след четирикратен избор със системата за случаен избор, делото е отишло в ръцете на конкретния наблюдаващ прокурор. Този пък конкретен наблюдаващ прокурор - срещу него има образувано досъдебно производство и той е обвинен в престъпление срещу правосъдието. Във Висшия съдебен съвет от мен е внесено искане за отстраняването му от длъжност. Това се случва с делото САПАРД.

Водещ: Но Вие сте оптимист.

Сотир Цацаров: И ние обяснихме същото… Не, не съм оптимист.

Водещ: Не сте ли оптимист?

Сотир Цацаров: Не съм оптимист, защото при по-разумна процесуална процедура – едно. И второ, при липса на нарушения, които сега да обоснова, не мислете, че съм щастлив от това, че изпращам на дисциплинарно производство един колега, а друг колега е обвиняем и искам временното му отстраняване.

Водеща: А разговаряхте ли с тях?

Сотир Цацаров: Разговарях само с апелативния прокурор на София.

Водеща: Какво Ви каза той, ако може да кажете част от нещата?

Сотир Цацаров: Той ми каза, че се е ръководил от мисълта, че по възможно най-бързия начин - действително сроковете са били съкратени - трябва да определи наблюдаващ прокурор.

Водеща: И затова не е станало на принципа на случайността?

Сотир Цацаров: То е станало на принципа на случайността, но четири пъти.

Водеща: Ама, Вие не вярвате в това… Тоест Вие не вярвате съвсем.

Водещ: Четири пъти, докато се стигне до правилния прокурор, така ли да разбирам.

Сотир Цацаров: Ами, четири пъти, докато стигне до прокурор.

Водещ: Един въпрос за Брюксел искам да Ви попитам, където бяхте колко – ден и половина или два…

Сотир Цацаров: На практика, срещите протекоха в рамките на един ден.

Водещ: Да.

Сотир Цацаров: В 11.00 часа на 29-и бе срещата с г-жа Катрин Дей и веднага след това, в 13.30 с директора на ОЛАФ – Джовани Кеслер.

Водещ: Вярно ли е, че по време на срещата ви с ОЛАФ Ви е обърнато много сериозно внимание по отношение на разходването на евросредства в Министерството на земеделието?

Сотир Цацаров: Не.

Водещ: Няма такова нещо?

Сотир Цацаров: По време на срещата с ОЛАФ?

Водеща: Да.

Сотир Цацаров: Не. На срещата с ОЛАФ бяха коментирани две основни теми. Първата беше създаването на Европейската прокуратура - нещо, към което както моят предшественик, проф. Борис Велчев, така и аз съм ориентиран в посока на твърда подкрепа, защото това ще бъде орган, който ще осъществява разследване на територията на ЕС на всички производства, свързани със злоупотреба с евросредства. И втората тема, която присъстваше в разговора при Джовани Кеслер, бе делото САПАРД. Между другото, това бе втората тема и в разговора с Катрин Дей. Първата бе плановете, които имаме за изпълнение на препоръките на юлския доклад, но за злоупотреби в Министерството на земеделието и дума не е ставало. Не разбирам защо ми задавате този въпрос.

Водещ: Защото такава информация дойде от Брюксел не по самолета, а по друг начин. Затова Ви питам.

Сотир Цацаров: Нито по самолета, нито по друг начин това не е обсъждано с г-н Кеслер.

Водещ: Да, добре, благодаря Ви.

Водеща: Обаче пък при Вас идват заменките, лекарствата, енергетиката, даже логото на България. Прекрасни теми!

Сотир Цацаров: С това, че заменките идват, съм запознат, с аптеките и лекарствата също. За логото си признавам, че не ми е останало време да го дочета.

Водеща: От днес е, от днес е, ще дойде и логото на България при Вас. До окончателното произнасяне на прокуратурата по всеки детайл в държавата.

Сотир Цацаров: Връщаме се на това, от което започнахме. Ставаме един универсален орган. Аз някъде се пошегувах пред Ваши колеги, че едва ли не, всеки първо намира начин да се отърве от това, което трябва да прави, като го изпрати в прокуратурата – едно, и второ, по този начин създава в общественото пространство съзнанието, че прокуратурата е като едновремешния Комитет за държавен и народен контрол – нещо ей такова.

Водеща: Като казахте универсален орган, та се сетих. Обаче има и друга гледна точка – прокуратурата пере най-добре, като универсален препарат. Защото в България малко са присъдите срещу политици, например. Абсолютните престъпници са абсолютно оправдани по тази логика.

Водещ: Един беше тук вчера, в студиото.

Водеща: Да.

Сотир Цацаров: Кой?

Водещ: Николай Цонев се казва.

Сотир Цацаров: Разбирам накъде ме връщате.

Водеща: Както и да е. Няма осъден политик. Как ще обясните на хората, че нещо се случва?

Сотир Цацаров: Не мога да го обясня на хората. Каквото и да тръгна да обяснявам на хората, то ще прозвучи тотално неискрено.

Водеща: Защо? Нали казах – прокуратурата пере най-добре. Политиците се чувстват прекрасно препрани, след като минат през прокуратурата.

Сотир Цацаров: Единственият начин, по който прокуратурата може да обясни, че не пере най-добре, е с дела – дела, в смисъл действия, които продуцират качествени обвинения. Затова не мога да давам оправдания и оценка.

Водеща: Качествени ли са обвиненията, кажете – според Вас? Прочели сте няколко…

Сотир Цацаров: В огромното си болшинство, обвиненията са качествени.

Водеща: И много сте чели като съдия.

Сотир Цацаров: Да, в огромното си болшинство обвиненията са качествени. Проблемът е, че тези, които са във фокуса на общественото пространство, понякога поради конюнктура, понякога – поради бързане, много често придобиват процесуални дефекти …

Водещ: И понякога поради други причини, да.

Сотир Цацаров: Да, понякога поради други причини, свързани, примерно, с четирикратен избор или с прекратяване, което е в разрез с току-що изразеното становище…

Водещ: Или финансов стимул.

Сотир Цацаров: Или финансов стимул. Те завършват некачествено.

Водещ: Знаете ли какво е казал днес Марк Грей за Вас? Европейската комисия…

Сотир Цацаров: Той е говорил за процедурата, доколкото разбрах.

Водещ: Да. Във връзка с този т.нар. „устен доклад“.

Сотир Цацаров: Да?

Водещ: „Европейската комисия най-вече отбелязва напредъка, постигнат напоследък с някои ключови назначения. Добър пример в това отношение е новият главен прокурор, който вече изпълнява функциите си. Сега очакваме резултати от дейността му.”

Водеща: А всички очаквахме да Ви анатемосат от Брюксел, признавам си.

Водещ: Ще задоволите ли този интерес на Брюксел към Вас, т.е. как ще успеете да докажете своя професионализъм?

Сотир Цацаров: Това не е интерес на Брюксел. Това е изискване към институцията. Начинът, по който бяха изложени плановете за действие по изпълнение на препоръките в юлския доклад, срещнаха, бих казал, добра реакция от страна на Брюксел. Разбира се, всички казват, че всичко това сега трябва да бъде показано в действие. Следователно, тази оценка действително ме удовлетворява. Тя, според мен, трябва да удовлетворява донякъде и институцията. Да, казвате - всички очакваха да ме анатемосат.

Водеща: Всички очакваха.

Сотир Цацаров: Но не сега е решителният момент. Решителният момент ще дойде декември 2013 г., когато ще дойде писменият доклад.

Водеща: Понеже сме към финала, да Ви попитам – поемали ли сте ангажименти към лица и хора?

Сотир Цацаров: Лица и хора?

Водеща: Да, към хора, обстоятелства, изобщо, към организации, в качеството си на главен прокурор?

Сотир Цацаров: Не.

Водеща: Лесен ли сте, податлив ли сте на влияние?

Сотир Цацаров: Когато човек сам си дава оценка, обикновено бърка.

Водеща: От какво го е страх главния прокурор?

Сотир Цацаров: Да Ви отговоря така. Казахте, че въпреки началото, когато си говорихме преди започване на предаването, общо взето, изглеждам оптимистично. Може и да изглеждам оптимистично…

Водещ: Даже и сега така изглеждате.

Сотир Цацаров: Добре. Страх ме е как ще изглеждам след три месеца, след шест месеца …

Водещ: С колко хора се срещата на ден?

Сотир Цацаров: С много.

Водещ: Правили ли сте сметка?

Сотир Цацаров: С много.

Водещ: Горе-долу - 10, 20, 30?

Сотир Цацаров: Ако си погледна работния график, сигурно понякога стигат и до 20. Графикът за утре също е запълнен с такива работни срещи.

Водещ: Ще ремонтирате ли кабинета? Харесва ли Ви този кабинет, между другото?

Сотир Цацаров: Не. Не ми харесва, не защото не го свързвам въобще с предшествениците си, не ми харесва като работна атмосфера. Но нито аз съм избирал кабинета, нито задачата ми сега е да оправям кабинета.

Водещ: Искате ли да Ви дам един съвет? Аз съм влизал два пъти в този кабинет. Той трябва да стане по-светъл - много е сумрачен, потискаща е атмосферата вътре.

Сотир Цацаров: В Съдебната палата, така или иначе, тече ремонт, този ремонт ще обхване неизбежно и този кабинет. Дали ще стане по-светъл? Да, трябва да стане по-светъл. Има обаче един проблем, технически, който обаче, малко или много, символизира и сегашното състояние. Опитът да бъде направен кабинетът по-светъл, т.е. да бъдат запалени съществуващите осветителни тела по стените, веднага води до падане на бушона на електричеството и в кабинета става тъмно.

Водещ: Мисля, че това е преодолимо от всякаква технологична гледна точка.

Сотир Цацаров: Някой намира символ в това, но преодолимо е от техническа гледна точка.

Водещ: Да.

Водеща: А освен това ще е по-добре за тези с мерниците …

Сотир Цацаров: Дайте да не живеем с тези…

Водещ: Между другото, накъде гледа Вашият кабинет, към „Витошка” ли гледа, или настрани?

Сотир Цацаров: Гледа към църквата и към „Витошка”.

Водещ: Да, значи точно там, откъдето е стреляно.

Сотир Цацаров: Тоест гледа точно в Търговския дом.

Водещ: Да…

Сотир Цацаров: Ако това питате.

Водещ: Последен въпрос – ще търсите ли прозрачност на прокуратурата в бъдещата й работа?

Сотир Цацаров: Да, ще търся по-добра публична комуникация. Сегашната публична комуникация е: или всички говорят - от районно до върховно ниво, или никой не говори и всичко е в пълно мълчание. И в двата случая сегашната публична комуникация не е най-добрата.

Водещ: Или говори само главният прокурор - най-добре. Ето тук, в това студио, винаги сте добре дошъл.

Сотир Цацаров: Проблемът е, че ако главният прокурор реши, че само той може да говори, крачката до съзнанието, че само той е безгрешен, е много близка.

Водещ: Съгласен съм.

Водеща: Благодарим Ви, господин Цацаров, за този разговор.

Водещ: И аз Ви благодаря.

Сотир Цацаров: И аз Ви благодаря.