Състезанието за главен прокурор ще бъде честно и в крайна сметка ще победи най-добрият, е мнението на Бойко Найденов

19 Октомври 2012 г.

Водеща Явор Стаматов: Днес отново ще бъде хубаво, надявам се и разговорът със следващия ни гост да бъде симпатичен, макар че с него темите са доста сериозни. При нас е вече директорът на Националното следствие Бойко Найденов, той е и ...

Водеща Явор Стаматов: Днес отново ще бъде хубаво, надявам се и разговорът със следващия ни гост да бъде симпатичен, макар че с него темите са доста сериозни. При нас е вече директорът на Националното следствие Бойко Найденов, той е и заместник главен прокурор, добро утро, г-н Найденов.

Водеща Жени Марчева: Добро утро.

Бойко Найденов: Добро утро.

Водещ: Преди дни бяхте номиниран за втори мандат начело на следствието, в последния момент се оказа, че все пак няма да стеединствен кандидат за поста. Прокурор Евгени Диков също беше предложен за шеф на следствието, нека да се опитаме сега да хвърлим малко светлина върху процесите по върховете на съдебнатасистема. Сега, тази номинация за втори мандат вади ли ви от състезанието за главен прокурор, г-н Найденов?

Б. Найденов: Аз мисля, че нещата по принцип следват стъпка по стъпка. Аз така или иначе съм решил да довърша това, което започнахме предипет години. Не знам дали някой си спомня, но преди пет години съдебната система беше раздирана от скандали именно от страна наследствието, бяха натрупани не по-малко от един милион дела, които се прехвърляха от следствие в дознание, от дознание в следствие... Законодателят беше приел промени, с които беше забранил на следователите да разследват на практика, тъй като бяха останали само четири текста от закона, от Наказателния кодекс, и беше достигнало едно такова състояние, което не можешеда продължи. Аз се съгласих тогава да изляза от Върховна касационна прокуратура, където бях завеждащ отдел борба с организираната престъпност, там, където работи колегата Диков в момента, и да оглавя следствието само и единствено с идеята най-после този батак да бъде разчистен.

Водеща: Успяхте ли да оправите батака, сега, дни преди изтичането на вашия мандат, какво ще кажете?

Б. Найденов: Бих бил голям оптимист, ако кажа, че всичко е направено, но смятам, че за тези пет години направихме верните крачки напред итова, което беше основното го решихме с помощта на главния прокурор г-н Велчев, с помощта на Висшия съдебен съвет, с помощта основно на законодателя, където бяха предприети няколко малки стъпки, които разрешиха в крайна сметка, на първо място, да се изчистят старите дела, на второ място, да се възлагат все повече и повече нови дела на следователите. Тъй като беше се получил парадоксът,т.е.те получаваха заплати без абсолютно никаква работа, което меко казано е малко странно. В настоящия момент мисля, аз поне давам такава оценка на това, че успяхме да намерим верния път.

Водеща: Хората, които ви гледат, се питат защо му е на Бойко Найденов втори мандат, какво искате да направите по време на този втори мандат?

Б. Найденов: Искам да довърша това, което започнахме, наистина. Защото в крайна сметка много малко страни в Европа разполагат с 500 души разследващи магистрати. Така или иначе конституцията е определила, че такива хора има и не може да бъдат закрити законодателно без промени в конституцията. Това богатство трябвада бъде използвано, не може да остане настрани. От друга страна, не може и да се гъделичка самочувствието на тези хора, че едва ли не са богоизбрани и че трябва да цялата съдебна система, ако щете, и държавата, да се върти около тях, така както някои хора заиграват. Не ние сме просто, тези хора - следователите и аз като част от тях, това са служители на държавата, това са служители на съдебната система, които получават нелоши заплати и които трябва да оправдават тези свои заплати.

Водеща: Всъщност нека да кажем, че в битката оттук насетне за върха на националното следствие оставате вие и Евгени Диков, нали така? Двамата?

Б. Найденов: Да, те изтекоха сроковете за подаване на документи, няма друга номинация.

Водеща: Няма друга номинация, Евгени Диков, как гледате на него - сериозна конкуренция или никаква конкуренция?

Б. Найденов: Не, аз не бих искал да давам оценка на колегата. След като е приел, че има качествата да излезе на едно такова състезание. Аз между другото се радвам, че има такова състезание най-малкото защото надбягване с един състезател не е надбягване и е хубаво да има конкуренция. От друга страна, самата номинация, представена от бившия мой заместник, малко ме раздразни.

Водеща: Защо ви раздразни? Защото смятате, че Румен Георгиев си отмъщава по този начин или?

Б. Найденов: Не беше коректно от негова страна. Мисля, че другите колеги имат пълно основание да застанат зад кандидатурата на господин Диков, но не и той, но това е друга тема, това вече е от други категории.

Водещ: А вие имате ли амбиции, г-н Найденов, да бъдете главен прокурор?

Б. Найденов: Вижте сега, всеки един прокурор, който започва да работи в тазислужба и ви каже, че не иска да стане главен прокурор, ви лъже.

Водеща: Това беше честен отговор според мен.

Б. Найденов: Съвсем друга тема е и пак ще се опитам малко по друг начин да ви го кажа. Има един грузински тост, в който се казва: Имам пари да си купя коза, но нямам желание. Желание имам да си купя голяма къща, но пък нямам пари. Дано някога да се сбъднат желанията.

Водеща: Това е последният отговор, който съм очаквала от вас, иначе,бих казала, строг, дори леко скучноват на вид човек - да цитира грузински тост.

Аз прочетох поне 20 статии, и то в сериозни ежедневници, които ви определяха катобъдещия Борис Велчев, новия Борис Велчев.

Б. Найденов: Аз мисля, че всеки човек трябва да работи за своето име и нетрябва да бъде бъдещият Борис Велчев, бъдещият Татарчев, Филчев. Вижте, тепърва предстои тази битка. Аз мисля, че твърде е рано и твърде пресилено да се смята, че нещата са решени.

Водещ: Как гледате на другите имена, които се коментират в публичното пространство?

Б. Найденов: Това са все уважавани колеги.

Водещ: Сотир Цацаров.

Водеща: Нека да кажем да: заместник главният прокурор Галина Тонева,градският прокурор на София Николай Кокинов, пловдивският апелативен съд, председателят, Сотир Цацаров.

Б. Найденов: Окръжен съд.

Водеща: Прощавайте, да.

Б. Найденов: Това са все уважавани колеги, но аз даже си мисля, че това, че те спрягат по вестниците, не е достатъчно.

Водеща: Да.

Б. Найденов: Със сигурност има и други колеги, които най-вероятно ще се включат в последния момент. Самата процедура на избор на главен прокурор има достатъчно гаранции според мен, че ще бъде избран най-добрият, тъй като се изискват две трети мнозинство, това са 17 гласа. При новоизбран ВСС, където нещата не са улегнали в лошия смисъл на думата, няма ги тези договорки, кактовидяхте, че към края на всеки един друг колективен орган стават, мисля, че наистина състезанието ще бъде честно и в крайна сметка ще победи най-добрият.

Водещ: По стечение на обстоятелствата няма да има договорки във ВССза новия главен прокурор?

Б. Найденов: От една страна, това е хубаво, че в един момент е чисто нов,съвсем нов ВСС. От друга страна пък, се събраха твърде много нови неща и все още няма тези стиковки в самите процедури.

Виждате, че се правят извънредни заседания, трябва много неща дасе решат наведнъж. Правят се комисии. Бюджетът чука на вратата,трябва да се решава, това е изключително важен въпрос. Тоест сега върху съвета лежи една огромна тежест. Аз просто не завиждам на колегите, които трябва да се справят с всички тези предизвикателства.

Водеща: Сега, да минем към конкретни дела и конкретни разследвания. Близък сте със сегашния главен прокурор Борис Велчев, професионално, в смисъл никога не сте го крил това?

Б. Найденов: Седем години сме работили заедно.

Водеща: С какво настроение, с какви чувства той си тръгва от този пост? Кого би искал да види за свой наследник в разговори с вас?

Б. Найденов: Единственият човек, който би могъл да даде точния отговор е той. Аз мисля, че за годините, които работихме заедно,аз се уверих в това, че той даде всичко от себе си това, което можеше, да се случи и постигнахме немалко успехи. Спомнете си какво беше състоянието в прокуратурата, ако щете, но пък и в цялото общество. Серията убийства, безнаказани кръгове на организираната престъпност, които се движеха свободно по улиците, демонстрираха власт, демонстрираха сила и държавата все не можеше да се справи с това. В крайна сметка 7 години по-късно нещата са малко или много променени. Повече, бих казал.

Водещ: Добре, както каза Жени, може би сега да минем към конкретни казуси, конкретни дела. Кажете откровено, заболява ли ви главата, като ви попитат журналистите за "Белене"? Става ли ви лошо вече или не?

Б. Найденов: Не, не може да ми стане лошо. "Белене" е един проект, който, ако остане прокуратурата да го решава, би било много жалко, защото цифрите са стряскащи, говорим за десетина милиарда. Тоест това е нещо, което ще има отношение къмживота на всеки един от нас и на нашите деца в бъдеще. И затоване е прокуратурата тази, която трябва да решава този проблем.

Водеща: А кой?

Б. Найденов: Политиците са тези, които трябва да го решат.

Водеща: Политиците.

Водещ: Но затова трябва да стане ясно дали има нарушения.

Водеща: И политическата воля е точно обратната - вие да кажете ималоли е злоупотреби, наистина този проект дали е прогнил от корупция или не.

Б. Найденов: Ние можем да кажем дали е ималокорупция, дали е имало извършени престъпления по време на договарянето, по време на строежа и т.н.

Водещ: Имало ли е, г-н Найденов?

Б. Найденов: Ние това ще го кажем, стига, разбира се, да успеем да съберем достатъчно данни. Знаете, че текат разследвания, има двенай-малкото. Има и други, които са били прекратени и са изискани в момента от Народното събрание, знаете, дела и преписки. Всеки един факт, всеки един детайл би следвало да бъдевнимателно анализиран и аз се надявам, че колегите ще го извършат това с най-голямо внимание. Вкарването на толкова много пари в един проект неминуемо ще се отрази на нашия живот.

Водещ: Получавате ли сътрудничеството, необходимото сътрудничество, г-н Найденов, от руската страна? Знаем, че за да се случи едното от следствията, така че то да влезе в съда, са ви необходими документи, които трябва да бъдат предоставени от руската страна. Това получава ли се?

Б. Найденов: Предстои да видим, тъй като до момента нямаме отговор. Но принципно една съдебна поръчка, която се изпраща от нас към друга държава, винаги трае поне половин година независимо дали еРусия, или страна от Европейския съюз. Ние може би сме единствената държава в Европейския съюз, която отговаряме на съдебните поръчки в рамките на 2-3 седмици.

Водещ: Очаквате ли да получите тези поискани документи?

Б. Найденов: Ами, във всеки случай да получим нещо, въпросът е дали това ще бъде достатъчно и дали това ще бъде необходимото. Аз съм казал на колегите да не разчитаме изцяло на материалите, които ще получим оттам. Може би трябва да направим директен контакт с разследващите органи и в Руската федерация. Аз съм предприел такива стъпки в момента. Не виждам защо някой би крил престъпление, извършено в една или друга държава. Аз вярвам в професионализма на руските правозащитни органи.

Водеща: Колкото до това дело срещу бившия главен изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и изпълнителния директор Мадрик Папазян, там как вървят нещата?

Б. Найденов: Не бих коментирал този случай, не го знам.

Водеща: Не знаете за този случай? Всъщност, когато казвате, че са двете разследвания, едното разследване е точно това.

Б. Найденов: Не, аз не искам да коментирам в детайли тези разследвания. Едното разследване е в Националната следствена служба, което ниеработим, което е свързано с поръчката, а другото е в специализираната прокуратура.

Водеща: Не искате да коментирате това, което е в специализираната прокуратура.

Добре, разбрахте ли къде са онези 117 или 112 милиона, коитосе губят, за които няма документи при продажбата на оборудване на руската страна?

Б. Найденов: Много неща има, които са събрани, но отново се връщаме на това, че не може да се коментира в ефир, преди да се повдигнати съответно обвинения, ако сме намерили достатъчно доказателства за вина на конкретен човек.

Вложени са не 117, много повече милиони. В момента анализираме това, което е вложено, как е вложено, дали не е в нарушение на съществуващите закони. Затова сме поискали съответно от руската страна материали, защото не знам дали знаете, но едно оборудване, което е било доставено, след това е махнато и е върнато обратно в Русия. То в момента произвежда електроенергия.

Водещ: Точно затова става дума.

Б. Найденов: Така че нека колегите да довършат цялото разследване. Тогавабихме могли да коментирали.

Водеща: Сега, знаете, в Народното събрание вече работи една временнапарламентарна анкетна комисия за "Белене". Смятате ли, че депутатите, членове на тази комисии, изземат по някакъв начин функциите на следствието?

Б. Найденов: Не, не биха могли да изземат функциите на следствието, така както ние не бихме могли да изземем техните политически функции.Право на всеки един депутат е да се интересува от това какво става в държавата, на всеки един политик. Аз не мисля, че те се намесват в нашата работа, доколкото Законът за съдебната власт, Наказателно-процесуалният кодекс строго определят кой би могъл да отменя, да кажем, постановление за прекратяване, кой би могълда възобновява дела и т.н.

Водеща: Смятате ли, че чрез техните политически инструменти те биха могли да стигнат по-далеч в откриването на истината за "Белене" от вас?

Б. Найденов: Не.

Водещ: Поискаха и от вас документи по делата, които водите. Дадохтели?

Б. Найденов: Документите са поискани от градска прокуратура, доколкото знам, някакви дела и те са изпратени. От нас не са искали все още нищо.

Водеща: Преди време и премиерът, малко по-късно и министърът, който отговаря за евросредствата, Томислав Дончев, изразиха надежда, че колегите ви от ОЛАФ биха могли да помогнат по разследването на "Белене" и на далаверите, които са правени там. Имате ли такава надежда?

Б. Найденов: Не.

Водеща: Защо?

Б. Найденов: Колегите от ОЛАФ работят изключително по случаи, които са свързани с разход на средства от европейския бюджет, така е по закон. Тук няма такива средства. А и мисля, че ние имаме достатъчно сили като съдебна власт да стигнем до истината, независимо каква е тя.

Водещ: Добре, като казваме, като говорим за европейски средства и европейски пари, друго изключително, така, фокусирало общественото внимание дело е това по аферата САПАРД срещу Марио Николов. Там наистина става дума за злоупотреба с европейски пари или поне така се предполагаше.

Б. Найденов: Не, не се предполага. Аз съм дълбоко уверен, тъй като съм работил по това дело от самото начало. Още преди да започне делото, аз бях човекът, който беше в Германия и с швейцарците, ис германците направихме началото на този процес. В Германия и вШвейцария приключиха разследванията с осъдителни присъди. Там се признаха за виновни, сключиха споразумение. Тук все още нямаме окончателна присъда.

Водещ: На втора инстанция са оправдани.

Водеща: И шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер пита защо, откъде идва това разминаване?

Б. Найденов: Аз също се питам, но в крайна сметка все още нищо не е приключило, тъй като и двете присъди, които на първа инстанция, забележете, бяха с осъдителни присъди, и то тежки присъди, на втора инстанция бяха отменени, но втората не е окончателна. Просто мисля, че трябва да имаме достатъчно търпение да се произнесе Върховният касационен съд.

Водеща: Сега, вашият колега Николай Кокинов коментира преди дни, че резултатът дотук е 1:1.

Б. Найденов: Не, това сега не е футболен мач. Малко несериозно се подхожда. Става въпрос за една схема за присвояване на европейски средства.

Водещ: Но прокуратурата не е могла да я докаже, според Апелативния съд.

Б. Найденов: Според мен е доказана, така я прецени и първоинстанционният съд.

Водещ: Но пък на втора инстанция съдът казва, че. . .

Б. Найденов: Но пък трета инстанция не се е произнесла. Значи, вижте, затова не трябва да се обсъжда, преди да влезе окончателно решение. Тогава, когато Върховният съд се произнесе, едва тогава бихме могли наистина даанализираме дали прокуратурата е сгрешила, дали съдията от първа инстанция е сгрешил, дали съдията от втора инстанция е сгрешил.

Водещ: Но пък Европейската комисия коментира, позволява си да коментира това дело, преди да е завършило окончателно, и е достаобезпокоена от резултата.

Б. Найденов: Значи, Европейската комисия коментира точно в този смисъл, вкойто и аз коментирам. За съжаление при едни и същи доказателства в Швейцария, в Германия нещата приключиха много отдавна. Да, с малки присъди, но те се споразумяха, признаха се за виновни. Хората, които са се договаряли с нашите хора и коитоса препирали част от парите, те са получавали своята комисиона.

Ние всички тези доказателства ги имаме в делото. Тук нашите подсъдими, разбира се, използвайки своето право за защита, отричат всякаква вина и затова е съдът в крайна сметка да вземе решение. Но просто прекалено дълго се забави във времето този процес, тъй като, знаете, това вече тече около шеста година.

Водеща: И от думите ви разбирам, че все пак таите надежда, че на най-висшата съдебна инстанция присъдата ще бъде осъдителна.

Б. Найденов: Аз се надявам, тъй като знам доказателствата.

Водеща: Няколко думи за разследването в Бургас на атентата в бургаското летище от 18 юли. Как върви?

Б. Найденов: Продължаваме. Продължаваме, защото, каквото и да си говорим,това е най-тежкото престъпление, което според мен е било извършено в последните години на територията на страната.

Ангажирали сме всички сили и средства, които можем. Поддържаме непрекъснат контакт с МВР, с всички разузнавателни, контраразузнавателни служби. Едно такова престъпление изключително трудно се разкрива. Не трябва да бъдем големи оптимисти, но трябва да положим всички усилия.

Водеща: Никой не храни илюзии, че това ще се случи за месеци, но спорадично, виждате, се появяват коментари и анализи.

Б. Найденов: Преди два дни имахме среща, с представителина Интерпол, Европол, с всички необходими организации. Продължаваме активно да работим. Но самото естество на този тип престъпления според мен предполага една по-негласност, по задържане на информацията, която не трябва да се пуска в медиите. Каквото имаме, мисля, че трябва да го работим.

Водеща: Има ли промяна в това, което вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов вече публично каза преди седмици, че атентатът е организиран извън територията на страната, че в него са замесени чужденци. Има ли промяна на тазитеза?

Б. Найденов: Аз като юрист не бих искал да коментирам нищо от хода на разследването, тъй като има следствие.

Водещ: Добре, не в хода на разследването, но няколкото пъти както премиерът, така и вътрешният министър Цветанов се изпускат, не зная, или просто така стоят нещата, казват, че разследването се води отвън. Българското следствие ли е водещо в този случай.

Б. Найденов: Всяко едно престъпление, извършено на територията на Република България, се разследва от органите на досъдебно производство, които са, българските. Това са дознатели, следователи и прокурори. Така е по закон.

Водеща: Знаете ли, последен въпрос, тъй като трябва да вървим към финал. Президентът Росен Плевнелиев беше дал един своеобразен срок на правителството до 15 септември, оттам да научи повече неща за разследването. Въобще реалистични ли са каквито и да е било срокове да се поставят.

Б. Найденов: Не, според мен, но трудно може да се определи срок, в който да бъде разкрит извършителят. То извършителят е ясен, но неговите съучастници в един такъв тип престъпление.

Водеща: Добре. На финала, прекалихте ли с Мишо Шамара или не?

Б. Найденов: Е, аз мисля, че стана публично. Ето, тук едно то нещата, които аз съм коментирал в моята концепция, че дори когато виждаме, че някакво дело не е следвало да бъде образувано, ние в националното следствие няма как да реагираме итрябва да го разследваме. Едно такова дело не би трябвало да бъде, да съществува въобще, независимо от цинизмите, които се употребени. На мен лично този тип музика не ми харесва наистина,но хората имат право да създават изкуство. Хората имат право даслушат това, ако им харесва да слушат.

Водеща: Добре.

Водещ: А имаше ли натиск за това да бъде образувано такова дело.

Б. Найденов: Не, нито е имало натиск да бъде образувано, нито е имало натиск да бъде прекратявано. Колегата е преценил така, образувалго е. Той, мисля, че излезе по медиите и каза какви са били неговите основания. Но не би трябвало държавната машина да преследва хората на определен тип изкуство.

Водеща: Добре, благодаря ви за този разговор.

Водещ: Благодаря.

Водеща: Каква музика обичате?

Б. Найденов: Класическа.

Водеща: Класическа. Добре. Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба, кандидат за втори мандат за този висок пост.

Тук е време да се разделим. Хубава събота и неделя.