Галина Тонева, заместник на главния прокурор: Ще черпим опит от Испания

28 Септември 2012 г.

 

Г-жо Тонева, какво на практика е най-важното за прокуратурата от изготвения анализ?

Анализът е изключително важен за нас не само в рамките на този проект, въобще като прокуратура, като институция, призвана да реализира със завършващ успешен акт едно обвинение срещу ...

 

Г-жо Тонева, какво на практика е най-важното за прокуратурата от изготвения анализ?

Анализът е изключително важен за нас не само в рамките на този проект, въобще като прокуратура, като институция, призвана да реализира със завършващ успешен акт едно обвинение срещу организирани престъпни групи. Той е направен изключително професионално от нашата колегия и от обединение „Прозрачност без граници“. В него са посочени всички силни и слаби страни, рискове и възможности за подобряване ефективността на работата на специализираните звена в рамките на прокуратурата. След първоначалното стартиране на проекта ние предприехме и неговото разширяване. Той вече не включва само първоинстанционната и апелативната спецпрокуратури, но и създадените в рамките на текущата реформа специализирани прокурорски мрежи. Констатациите ще бъдат много полезни при търсенето на пътищата за преодоляване на слабостите и засилване на положителните ефекти от специализацията, включително за преодоляване и на рисковете. Последните също са много добре уловени от изследователите в SWOT анализа.

 

При създаването на структурите се предостави по-широка компетентност по дела, които спокойно могат да бъдат разглеждани от обикновените прокуратури. Ще мислите в насока на коригиране на обхвата на дейността на спецзвената?

В действителност при обособяването им беше въведена по-широка материална компетентност. Беше прието, че независимо от това, какво престъпление е извършено и колко е сериозна съответната организирана група, те ще попадат в специализираните прокуратури. Идеята при създаването им предвиждаше да обхващат в действителност сериозната и тежката организирана престъпност. Разбира се, ние като магистрати сме длъжни да прилагаме закона такъв, какъвто е. В момента се стремим да се справим с по-големия обхват на делата. Искрено се надяваме, че подобен тип изследвания ще дадат основания на законодателния орган да ревизира първоначалната си идея. Трябва да се прецени дали е по-ефективно за съдебната система да бъде редуцирана материалната компетентност, така или иначе териториалната е много широка. Това е необходимо. Затова искахме създаването на тези специализирани структури, за да могат да бъдат на национално ниво и да се избегнат местните връзки и влияния, които съществуват по региони. В голяма част от случаите те са пречка за реализирането на ефективната борба с организираната престъпност.

 

Спрели сте се на модела на Испания. Какво може да взаимстваме от техния опит?

Преди всичко искам да кажа, че с испанските колеги имаме изключително добри контакти. Много силно усещаме тяхната подкрепа за нашата специализирана структура. Това, което очаквам от тях, е да видим наистина модерни и добри методи, чрез които да повишим капацитета на управление при нас. Българските специализирани структури са прохождащи. Ние ще търсим съдействие, ще проучим испанския опит и ще го пренесем съобразно нашето законодателство.

Националната испанска аудиенция не е специализирана само за противодействие на тероризма, както се тиражира у нас. Там наистина се разглеждат дела срещу организираната престъпност, включваща трафик на наркотици и хора, данъчни престъпления. Към нея са въпросите за конфискация на незаконно придобито имущество и други. Тяхната компетентност също е по-широка.Тя най-много се доближава до нашите представи как искаме да изглеждат специализираните структури.

 

В Испания залагат изключително много на т.нар. косвено доказателство. От прокурор Сарагоса тръгна сериозното му прилагане. Кога и в България ще можем да го използваме при тежки дела?

Това е въпрос на законодателна преценка. Ние и в настоящия етап работим с косвени доказателства, така както е уредено от НПК. Противодействието на организираната престъпност е доста сложно в световен мащаб. Развиват се нови идеи за законодателни промени за борба срещу тези форми на престъпна дейност.

 

Как бихте коментирали избора на ВСС и каква е вашата визия за бъдещето на прокуратурата? Знаем, че предстои избор на нов главен прокурор. Очаква се една от кандидатурите да бъде вашата.

Смятам, че тези избори за ВСС бяха действително прозрачни, повече от очакваното. Аз имах леки колебания за това как точно ще се реализират, защото лично бях привърженик на прекия вот. Във всички случаи съм длъжна да се съглася, че това, което беше направено, в момента е много голяма крачка напред към откритост и прозрачност. Мога специално да кажа за начина, по който изборът протече в прокуратурата, защото съм участвала и в събранията за нови кандидатури, които бяха във ВКП, в делегатското събрание. Колегите бяха изключително спокойни, свободни, те нямаха никакви притеснения да задават въпросите, които ги вълнуват, независимо че кандидати бяха и техни административни ръководители. Много от тях не бяха избрани, така че те продължават да работят заедно, това не ги притесни. За мен е показателно, че има свобода на мисленето и на изразяването на становища, виждания и идеи за развитието на прокуратурата.

Колкото до това, какво ще се случи оттук нататък, всичко е въпрос на окончателно структуриране във ВСС. Избрана бе и квотата от Народното събрание. Искам да оставим на колегите, които ще бъдат членове на новия ВСС, спокойно да се организират, да създадат съответните си комисии, да си начертаят планове за работа, ако трябва да коригират някакви вътрешни правила, и оттам нататък номинациите са тяхно право, както те преценят.

На този етап смятам, че това, което видяхме в представянето на проекта, е много важно за бъдещето на прокуратурата. То действително се случва в рамките на проект, защото такива са възможностите, които ние ползваме за финансиране, за проучване на добри практики и модели, които искаме да работим. Иска ми се оттук нататък тази реформа да не спира. За мен тя е много лична и ценна. Смятам, че настоящият главен прокурор и целият негов екип, от който съм част, имаме съществен принос за тези добри начинания в сферата на специализацията и повишаване на квалификацията и нека всичко да върви напред.