Иван Григоров е виновен за акцията по изнасянето, интервю със зам. главният прокурор Митьо Марков

23 Март 2005 г.

Иван Григоров е виновен за акцията по изнасянето

интервю със зам. Главният прокурор Митьо Марков

 

- Защо се наложи деловодството на Окръжния съд да бъдеизнесено принудително в понеделник?

- Това беше една рутинна работа, за която от една година има решение на ...

Иван Григоров е виновен за акцията по изнасянето

интервю със зам. Главният прокурор Митьо Марков

 

- Защо се наложи деловодството на Окръжния съд да бъдеизнесено принудително в понеделник?

- Това беше една рутинна работа, за която от една година има решение на Висшия съдебен съвет. Съгласно него всички помещения на четвъртия етаж са дадени на прокуратурата. Проблемът стана спешен, защото на третия етаж започна ремонт, а ние там имаме прокурори, служители - над 25 души. Трябваше да се преместят и нямаше къде другаде, освен на четвъртия етаж.

- Значи акцията не е билакаприз на главния прокурор, така ли?

- Точно така. Сроковете, които е дал ВСС, са за всички, включително и за прокуратурата. Миналата седмица съветът даде 7-дневен срок да се опразнят всички помещения. На Владимир Иванчев като председател на Окръжния съд то му еизвестно. За тази една година той не направи нищо, за да се намери цивилизовано и нормално решение. Вече нямаше къде да ходим. Затова се предприеха екстремни мерки. Освободи се една от съдебните зали, която засега да се ползва от деловодството.

- Кой трябваше да осигурипомещения за деловодството?

- Разбира се, че Иван Григоров. Той е управител на Съдебната палата. Той разпределя помещенията. Затова във Висшия съдебен съвет му реагирахме по-остро няколко пъти. Той не намери място за Окръжния съд, което създаде напрежение с прокуратурата. Съдът е изправен в ситуация, че те трябва да освободят място, за да дойдат прокурорите, за които също няма място. И работата стана завързана. Владимир Иванчев също трябваше да е по-настоятелен и да потърси решение.

- Защо Иванчев вчера каза, чее получил само устно нарежданеделоводството да се изнесе?

- Това си е негова работа. Това едискутирано и във ВСС, и на служебни срещи.

- И полицията беше извиканапри акцията.

- Трябваше да се действа като при самоуправство, защото фактически Окръжният съд не изпълни решение на ВСС. Присъствието на полицаите беше рутинно.

- Вчера се спомена, че е ималозатворници сред работниците, които пренасяха делата

- Нищо подобно. Това са студенти, които искат да изкарат нещо и са наети да помагат. Всички обаче се настройват, че полицията е дошла да изхвърли съда, а това не е така.

- Всъщност според вас виновникът за това, че акцията бешепоказна, е Иван Григоров.

- Разбира се, че той е виновен. Всъщност ситуацията се разви по такъв начин, че ние помогнахме на Окръжния съд да си премести делата, и Владимир Иванчев трябва да ни благодари. Една година търпяхме това положение, ако имахме възможност, можехме още да изчакаме. Но нямаше как. Сега говорят: "Филчев направи това, направи онова." Всъщност, главният прокурор е принципно запознат с това, което става, той не се бърка в организацията.

- Защо се получават такиванедоразумения при ремонта?

- Всичко се дължи на една много лоша планировка на ремонта още от самото начало. Смятаме, че за това е виновен Григоров. Плановете за ремонта не се представят никъде, дори и на ВСС. Не се знае какво още се ремонтира, за колко време, колко средства още ще са необходими. На вече отремонтираните места се вкараха съдилища като Апелативен и Военно-апелативен, които изобщо не бяха в палатата. Не се направи сметка, че ремонтът нагоре продължава. Стигна се дотам, че хората на горните етажи няма къде да отидат. То е ясно кои е виновен.

- Григоров наскороказа, че прокурорите гие страх да си ремонтират етажа. Така ли е?

-  Как така ги е страх? Ремонтът върви от долу на горе, ние сме на последния етаж. Естествено, че ще се ремонтира.

Според него се притесняватеот "бръмбари".

-  Това са несериозни твърдения. Дори да бъдат поставени такива устройства, има много средства и уреди, които ги откриват.

Как смятате, че ще приключи разследването за ремонта?

-  Тое срещу неизвестни длъжностни лица засега, защото няма още събрани данни кои евентуално длъжностни лица са виновни. Разследването ще протече така – първо ще се види има ли данни за извършени злоупотреби и разпилени средства. Много скъп излезе този ремонт. Новото посолство на САЩ струва по-малко. Палатата се реставрира, а струва повече от един нов обект. Като се имат предвид и констатациите на ревизорите от Сметната палата, и то в първите ревизии - те казват, че са изразходвани много повече от планираните средства. Значи имаме основания да смятаме, че се е случило престъпление. След първия етап ще бъдат назначени експертизи. На базата на тях разследващите ще преценят кои са виновните лица, а след това те ще бъдат привлечени като обвиняеми. Всяко едно длъжностно лице може да бъде предадено на съда, законът е еднакъв за всички.

Може ли Иван Григоров даотиде на съд?

-  Ами може. Ако е виновен, естествено че да.

И да се стигне до снемане наимунитета му?

-  Такъв е редът. Председателят на Върховния касационен съд има имунитет, както всички магистрати. За да бъде привлечен като обвиняем, трябва да му се отнеме имунитетът, така е по закон. Аз не казвам, че с г-н Григоров ще се стигне дотам. На този етап нямам основанията. Ако има данни по-нататък, то си е ясно.