За “Милениум” е трябвало търг

Интервю с Красимира Котева, прокурор във ВКП

-Г-жоКотева, разполага липрокуратуратасдостатъчноданни, чекметът Софиянскиеизвършил престъплениепосделкатас "Милениум"?

-Ако липсваха такива, нямаше да започне наказателно преследване. В случая има достатъчно данни, събрани по законоустановения ред, извършена е проверка, след ...

За “Милениум” е трябвало търг

Интервю с Красимира Котева, прокурор във ВКП

-Г-жоКотева, разполага липрокуратуратасдостатъчноданни, чекметът Софиянскиеизвършил престъплениепосделкатас "Милениум"?

-Ако липсваха такива, нямаше да започне наказателно преследване. В случая има достатъчно данни, събрани по законоустановения ред, извършена е проверка, след което е образувано следствено дело.

Каквоеустановено?

-  На 22 ноември 1993 г. Столичната община учредява право на строеж в полза на ОББ и Инвестиционен фонд "Развитие". Става дума за проект за издигане на бизнес център близо до НДК. Цели 5 г. обаче никой нищо не е построил и правото на строеж се е погасило поради давност. Затова общината автоматично си е възстановила собствеността върху терена. Въпреки това на 23 ноември 1998 г. Софиянски сключва извънсъдебно споразумение, с което удължава срока за правото на строеж с нови 2 г.

В това се състои престъплението му - той не е бил компетентен да извършва такива разпоредителни действия.

Решението за правото на строеж е правомощие единствено на общинския съвет и е следвало да се проведе търг и отново да се учреди право на строеж срещу съответна цена.

Факт е обаче, че и през следващите 2 г. все още не е започнало изграждането на бизнес центъра. Така се стига до 1999 г., когато имотът се внася като апортна вноска от общината в учреденото дружество "Миленуим център" АД.

Другият акционер ОББ участва с правото на строеж, което е продължено в нарушение на закона от Софиянски по смисъла на сключеното споразумение. Точнотуксеформира вредатаот 5 млн. Долара за общината, която е стойността на правото на строеж.

- Сочисеидругавредаза близо$ 32 000...

- Тя е в резултат от по-ниската цена, на която са продадени дяловете на общината в дружеството през септември 2002 г.

Кметството е имало 25% участие в "Милениум център". Тях общинският съвет е решил да продаде за $ 912 500. После ОББ купува дяловете за $ 881232. С това на практика общината прекратява участието си в "Миленуим център".

Всичко това е извършено в нарушение на стратегията за придобиване, управление и разпореждане с участието на Столична община в търговски дружества от затворен тип, тъй като въобще не се стига до строителство върху терена край НДК.

- Защочаксегасеустановяватнарушенията?

- Прокуратурата бе сезирана с материали от областния управител на столицата Росен Владимиров.

Това стана след питане за сделката от общинския съветник Любен Дилов. Веднага след като бяхме сезирани, възложихме на Икономическа полиция в ДНСП да извърши проверка.

За месец експертите установиха, че има достатъчно данни за извършено престъпление.

Не бих искала да остава впечатлението, че работим само по сигнали на областния управител. При нас постъпват много данникактоот граждани, такаиот бизнесмени, които не са успели да спечелят търгове например. Всички тези сигнали се проверяват от прокуратурата.

- СамоСофиянскилитрябваданосиотговорностзатезинарушения?

- Въпросното споразумение за удължаване на срока на правото на строеж го е подписал само той.

В хода на разследването ще стане ясно дали и други длъжностни лица от общината няма да бъдат привлечени като обвиняеми.

- Каквопредстои?

- Множество разпити на всички длъжностни лица, имащи отношение към сделките по случая. Ще се назначат и експертизи.