Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов: Ще направя всичко, за да върне следствието заслужения си авторитет

14 Декември 2017 г.

Надявам се, че в нашата компетентност ще попаднат и делата за корупция по високите етажи на властта, казва в първото интервю след избирането му новият директор на НСлС

Правен свят, интервю на Веселин Иванов

Г-н Сарафов, безалтернативен или предизвестен беше изборът Ви за директор на Националната следствена служба (НСлС) - все пак се състезавахте единствено със себе си?

Процедурата по номинация на директор на Националното следствие предвиждаше достатъчно дълъг срок за внасяне на кандидатури, като в нито един момент не съм считал, че ще остана единствен, камо ли безалтернативен. В кръга на шегата мога да отбележа, че най-трудно в житейски аспект, е човек да се състезава със себе си.

Каква е мотивацията Ви да приемете номинацията, а вече и сте избран за ръководител на служба, в която един следовател решава по половин дело за една година?

Законодателят беше поставил следствието в незавидна роля дълго време. Хора със стаж и опит бяха принудени да капсулират способностите си, за да се вместят в законовите изисквания. Това статукво трябва да се промени и именно затова е предизвикателство да поема ръководството на тази служба. Ще направя всичко според възможностите си, за да върне следствието заслужения си авторитет. Свидетели сме на достатъчно тежки престъпления през последните години, които вече попадат в обхвата на дейност на НСлС. Надявам се, че в нашата компетентност ще попаднат и делата за корупция по високите етажи на властта. Смятам, че прокуратурата и следствието имат ресурса и компетентността да разследват подобен вид престъпления. И мисля, че ерата с "половин дело за година" приключи.

Мнозина виждат мястото на следствието в историята, в музея, Вие се амбицирате да опровергаете тези, които Ви пращат там. Кое Ви дава увереност, че ще се справите?

Сам човек не може да направи нищо. Екипът, хората – следователите, са тези, които ще опровергаят това схващане. Моята роля е да ги организирам и мотивирам така, че да го направят. 

Не искате да гледат на Вас като на "спасителя" на следствието, но сам казвате, че на следователите се гледа като на "скъпо платени безработни", да не се опитвате да спасите именно това статукво?

Не. Аз не отивам при хора, които се нуждаят от спасение, а от дела, от работа, от оценка и признание за усилията. Именно това е моята амбиция – да осигуря необходимата организация и натоварване с дела.

Кои дела задължително трябва да се възлагат за разследване от следователите в НСлС?

Според мен, в НСлС трябва да се разглеждат дела за корупция, пране на пари, киберпрестъпления, данъчни престъпления, тероризъм. Следователите трябва да имат компетентността да проследяват пътя на парите, за да могат да попречат на тяхното реинвестиране. Извършителите на престъпления да бъдат санкционирани не само чрез налагането на справедливи наказания, но и чрез отнемане на финансите и имуществото им. За целта ще бъдат разгледани и актуализирани съществуващите методики за разследване спрямо новата нормативна уредба и спрямо предизвикателствата на съвременния свят, както и в контекста на международните партньорства. Смятам, че следователите могат да бъдат развивани, когато работят и по международни разследвания в рамките на Евроджъст, след това и по дела от компетентността на Европейската прокуратура. 

В изслушването си пред Прокурорската колегия споделихте очакване, че проверките, които бъдещата антикорупционна агенция ще извършва и при които се установят данни за престъпление, да се изпращат в Националното следствие. Това ли е начинът за възраждане на следствието?

Да, това е един от начините. Следователите са висококвалифицирани кадри с потенциал. Те са мотивирани да работят и да се доказват. Убеден съм, че с нашата обща работа ще възродим следствието. 

В концепцията си заявихте и намерение за преструктуриране на работата на трите специализирани отдела – "Стопански", "Криминален" и "Национална сигурност и общоопасни престъпления". В какво се изразява желанието Ви точно за тази реформа?

В НСлС специализираните отдели са три – "Стопански", "Криминален" и "Национална сигурност и общоопасни престъпления". В първия има 36 щатни бройки, а в останалите два - по 20. Предстои диалог със следователите дали оптималният вариант е за разкриване на нови отдели или преструктуриране на досегашните. Няма да налагам своето мнение, преди да вляза в диалог с колегите си.

И друга промяна, която предлагате – въвеждане на екипния принцип на работа. Досега не е ли работено в екип?

Екипността не е ad hoc упражнение. Екипността следва да е константен принцип на базата на обща цел. Въпросът Ви е свързан с предишния - за преструктуриране на специализираните звена. Не твърдя, че досега не е работено в екип, а че въпросът за екипността ще бъде поставен на различна плоскост и ще бъде приоритет. 

Професионалната Ви кариера неизменно е свързана с "шумни дела", кое е разследването, което бихте искали да е пример за работата на следователите?

В работата ми като следовател – делото "Опицвет". 

Следствието е мястото, което със сигурност има какво да каже по отношение на приватизацията. В този смисъл, в случай, че падне давността за т.нар. "приватизационни" престъпления, готови ли сте в кратки срокове да "изтупате прашните дела" от Прехода?

Ние и сега сме готови, ако това ще помогне да се възстанови чувството за справедливост у българските граждани. 

Като заместник-главен прокурор следите със сигурност дебатите около последните промени в НПК. Как ще опровергаете критиците, които дори поискаха обявяването им за противоконституционни?

Нека да изчакаме решението на Конституционния съд. Има сблъсък на юридически логики, нека да оставим на върховния арбитър да отсъди. Аз самият съм силно пристрастен по отношение на специализираните прокуратури, за създаването на които имам решаващо участие. Към момента специализираните съдебни институции укрепнаха и вече дават видими за обществото резултати.

А ако поправките в НПК не доведат до така очакваното ускоряване на процеса, ако се получи обратен ефект и дори се блокират съдебни дела?

Категорично не смятам, че това е възможно. Самият факт, че ще има само едно заседание – разпоредителното, в което ще се взима решение дали тръгва процесът, е предпоставка за ускоряване на хода на делата, а не за забавянето им.

Обявихте, че ще сте диалогичен ръководител на Следствието, но не малка част от упреците към Вас са свързани със стила Ви на работа, имаше два случая на обидени служители – следовател и служителка на борбата с организираната престъпност.

В единия случай се е произнесъл съдът, така че смятам въпроса за приключен, а другият беше решен диалогично и извънсъдебно. Диалогът понякога ескалира, когато се работи "на терен", а аз никога не съм бил и няма да бъда "кабинетен" разследващ. Винаги обаче става въпрос за принципна основа на професионална тематика и за необходимостта някой да свърши работата си така, както обществото очаква от него.

Ще се видите ли със следовател Страхил Каменички? Какво ще му кажете? Той участвал ли е до край в разследването на инцидента в Хитрино?

Аз нямам проблем да работя с професионалисти, когато са такива. 

Двамата машинисти на влака - те ли са виновните за случилото се преди година?

Резултатите от разследването сочат именно това, респ., това сме предоставили на съда.

Какви са плановете Ви за декември 2019-та година? Питам Ви, защото преди пет години по-това време участвахте в процедурата по избор на главен прокурор. 

Плановете ми са да представя положителните резултати от работата на НСлС на новия главен прокурор, който ще бъде избран от ВСС тогава.