Заместник главният прокурор Десислава Пиронева, прокурори от ВКП и страната участват в Национален семинар на тема „Работа с Европейската прокуратура на децентрализирано ниво“

6 Октомври 2022 г.

Заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева участва като модератор на Национален семинар на тема „Работа с Европейската прокуратура на децентрализирано ниво“, който се провежда на 6 и 7 октомври 2022 година в София. Събитието е организирано от Националния институт на правосъдието (НИП) по проект на Академия по европейско право, в сътрудничество с Прокуратурата на Република България (ПРБ).

Десислава Пиронева, която е и национален експерт по проекта от 2020 г., откри Националния семинар заедно с г-жа Силвия Димитрова – заместник-директор на НИП. Пред участниците г-жа Пиронева изрази увереността си, че този национален семинар е много важен за разбиране на същността на Европейската прокуратура (ЕП) и дейността й, като единна, нова и уникална структура за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС). Заместник главният прокурор заяви, че такива събития ще помогнат за ефективното справяне с предизвикателствата в работата с ЕП и именно взаимното познаване и добрата комуникация са ключови в това отношение.

Лектори в националния семинар са европейски делегиран прокурор и прокурори от Върховна касационна прокуратура - отдел 08 „Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура“. Участници в обучението са прокурори от окръжни и районни прокуратури от страната и следователи.

Основните теми на дискусията са работата, функциите, структурата, компетентността и разследванията на ЕП, както и взаимодействието й с ПРБ. По време на Националния семинар ще се обсъдят и практическите проблеми на магистратите при работата с престъпленията против финансовите интереси на ЕС, както и перспективи за законодателни промени, съответстващи на правната рамка и практиката на Съда на ЕС.