Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра

22 Октомври 2021 г.

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра – престъпление по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Приживе А.Ч. бил титуляр на банкова сметка, към която имал издадени две банкови карти. А.Ч. починал на 19.11.2017 г. Негов единствен наследник била неговата майка.

Обвиняемата Г.П., на 49 г., имала дългогодишна връзка с починалия, но не живеела с него. А.Ч. работел като нотариус, а свидетелят В.М. като шофьор при него. На свидетеля многократно се случвало нотариусът или обвиняемата да му предоставят различни банкови карти с ПИН кодовете за тях, за да тегли суми, които впоследствие им предавал.

След смъртта на А.Ч. обвиняемата разполагала с двете му банкови карти и въпреки че била наясно, че няма съгласие на неговия наследник да ги използва, решила да го направи.

На 25.11.2017 г. обвиняемата предоставила на свидетеля В.М. двете банкови карти, за да изтегли две суми по 400 лв. Изтеглените суми той предал на Г.П. Същото се повторило и в следващите дни.

За времето от 26.11.2017 г. до 30.11.2017 г. като посредствен извършител, при условията на продължавано престъпление, с повече от две деяния, а именно дванадесет, които осъществяват поотделно състава на едно и също престъпление, извършвани през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, Г. П. без съгласие на наследника на титуляра осъществила транзакции за сумата от 4800 (четири хиляди и осемстотин) лева.

Г. П. е неосъждана, неомъжена, с висше образование.