Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за даден подкуп на полицейски служители от шофьор на автомобил без регистрация

23 Април 2021 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за даден подкуп на длъжностни лица – полицейски служители, за да не извършат действие по служба – престъпление по чл. 304а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 23 април 2021 г. около 00,05 ч. в гр. Първомай, обл. Пловдив, полицейски автопатрул спрял за проверка лек автомобил, марка „Фиат Пунто“, управляван от С.Х., на 32 г. Било установено, че моторното превозно средство е с прекратена регистрация. Служителите на МВР съобщили на С.Х., че за нарушението ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Водачът на автомобила казал, че не иска да му бъде съставен такъв акт и подхвърлил в багажното отделение на полицейския патрулен автомобил сумата от 25 лева. Служителите на МВР не взели парите и веднага уведомили дежурния разследващ полицай. На водача е бил извършен и тест с техническо средство за алкохол, който е бил отрицателен.

С.Х. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои той да бъде привлечен като обвиняем по чл. 304а, ал. 1 от НК по досъдебното производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура – Пловдив. 

Предвиденото от закона наказание за деяние с посочената правна квалификация е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

От началото на годината до момента в Окръжна прокуратура – Пловдив са образувани 30 досъдебни производства спрямо шофьори, предложили подкупи на полицейски служители, за да не ги санкционират.