Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо италианския гражданин В. С., обвинен за убийството на А. Щ.

18 Юни 2022 г.

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе спрямо обвиняемия В. С. най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Съдът сподели доводите на прокурора, че по делото, макар разследването да е в ранен етап, са събрани множество доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 6, вр. чл. 115 от НК. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, с което се изпълват предпоставките за задържане, поради което не счете за необходимо да коментира реалната опасност от укриване на обвиняемия. В тази връзка съдът намери за основателни доводите на прокуратурата, че престъплението е извършено по особено жесток начин, което само по себе си, и предвид тежестта на повдигнатото обвинение, е достатъчно за обосноваване на реалната опасност от извършване на престъпление.

В. С. е привлечен като обвиняем за това, че на 27.05.2022 г. в гр. София умишлено е умъртвил А. Щ., като деянието е извършено с особена жестокост спрямо убитата – нанесъл е множество удари в областта на главата ѝ с неустановен до момента твърд предмет, вследствие на което ѝ е причинил тежка открита черепно-мозъчна травма.

Обвиняемият беше задържан в Република Италия въз основа на издадена от СГП Европейска заповед за арест и предаден на българските власти на 15.06.2022 г.

Разследването се води от Столична дирекция на вътрешните работи под ръководството и надзора на СГП.   

Работата по делото продължава.