Окръжна прокуратура-Ямбол предаде на съд турски гражданин, причинил по непредпазливост смъртта на бебе и телесни повреди на жена и дете, настъпили при катастрофа

20 Януари 2022 г.

Окръжна прокуратура-Ямбол предаде на съд турския гражданин Д.К. Той е обвинен за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на бебе и множество телесни повреди на друго дете и майка им, настъпили в резултат от катастрофа. Произшествието е възникнало на 13.10.2021 г. на път в участък от околовръстен път на гр. Елхово в посока гр. Ямбол. Престъпното деяние е квалифицирано по чл.343, ал.3, б. „б“, вр. ал.1, б. „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал товарен автомобил с прикачено към него полуремарке. Пострадалите се движили в лек автомобил, управляван от бащата на двете деца. Движението на двата автомобила в противоположните ленти на пътя се е реализирало при мокра асфалтова настилка, запазена, с ясно различима маркировка - прекъсната осева линия, разделяща платното на две симетрични ленти.

Д.К. преминавал десен завой със скорост от 87 км/ч. Позволената скорост в тази част на пътния участък била 50 км/ч. Поради превишената скорост обвиняемият загубил управление на товарната композиция, която в края на завоя изцяло навлязла в лентата на насрещно движение. Така между двете превозни средства настъпил челен сблъсък, довел до смъртта на четиримесечно бебе, тежка и няколко средни телесни повреди на неговата майка, както и средна телесна повреда на двегодишно момче. От удара са настъпили и значителни материални щети, възлизащи на 91 649 лева.

Окръжен съд-Ямбол е насрочил заседанието си за 21.01.2022 г.