Районна прокуратура – Варна предаде на съд жена, продавала в магазина си аксесоари на световни модни марки без разрешително за това

30 Юли 2021 г.

Районна прокуратура - Варна предаде на съд 53-годишната Ю.В. от Варна - съсобственик и управител на търговско дружество с предмет на дейност продажба на аксесоари.

Жената е била привлечена като обвиняема за това, че е продавала стоки на световни модни марки, без съгласието на притежателите на изключителните права за тях - престъпление по чл.172б, ал.1 от НК.

През юли 2019 година в магазина на Ю.В. в к.к. Златни пясъци била извършена проверка. Служителите на полицията констатирали, че обвиняемата предлага за продажба артикули, носещи знаците на запазени марки на чуждестранни дружества. Проверяващите поискали да им бъдат представени документи за предлаганата за продажба стока – за закупуването ѝ и за получено разрешение за използване на търговските марки, но жената не разполагала с такива.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на районната прокуратура в града. Извършени са действия по претърсване и изземване на наличната стока, като общата стойност на дрехите и обувките, иззети от магазина, е 71 796,58 лева.

След внасянето на обвинителен акт по делото, предстои то да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде призната за виновна, Ю.В. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба до пет хиляди лева.