Под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се разследва досъдебно производство за разкрита оранжерия за отглеждане на марихуана в гр. Бяла

23 Юли 2021 г.

Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 22.07.2021 г. е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 354в и по чл. 354а от НК – за засяване и отглеждане, както и за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана.

Престъплението е разкрито от служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР – Русе. На територията на гр. Бяла е намерено бившо производствено помещение, оборудвано с най-модерна техника за засяване, отглеждане, напояване, изсушаване и пакетиране на марихуана.

При извършения оглед в него са установени климатична и вентилационна техника, системи за осветление, напояване, торене, изсушаване, филтриране и раздробяване. Намерена е и професионална електронна везна за претегляне на готовите количества. В различни обособени и изолирани помещения са намерени саксии с марихуана в различна степен на зрялост. Общият им брой е около 1700. Със съдействието на служители на ОД на МВР – Русе те са иззети и транспортирани от мястото. Намерена и иззета е и изсушена марихуана, готова за разпространение и реализация. В помещението е открит и задържан мъж, на 42 г.

Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе. Поради сложността на случая и обема на предстоящите следствени действия, с постановление на прокуратурата по делото е формиран екип от разследващи полицаи. Ще бъдат извършени допълнителни огледи, изземване на апаратура, разпити на свидетели, назначаване на експертизи и др. За държането на тези наркотици с цел разпространение е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева.