По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна осъдиха четирима, отвлекли и ограбили сирийски бежанец

27 Април 2016 г.

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна срещу четирима, които отвлякоха и ограбиха сирийски бежанец, днес състав на Варненския окръжен съд постанови четири ефективни присъди.

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна срещу четирима, които отвлякоха и ограбиха сирийски бежанец, днес състав на Варненския окръжен съд постанови четири ефективни присъди.

Иракчанинът Ромъл Мустафа бе признат за виновен по двете обвинения на Окръжната прокуратура във Варна – за отвличането и грабежа, вследствие на който са причинени имуществени вреди на сириеца в размер на близо 13 000 лева, и получи наказание лишаване от свобода общо  от 9, 6 години, които ще изтърпи при първоначално строг режим. Приведена беше и условната му присъда от шест месеца за незаконно преминаване на границата на България, а мярката му за неотклонение от подписка бе изменена в задържане под стража.

Съучастничката му Румяна Митева, която е подбудител и помагач при отвличането на сирийския бежанец, получи присъда от 8,6 години лишаване от свобода при първоначално строг режим и също бе призната от Окръжния съд за виновна и по двете обвинения на Окръжната прокуратура във Варна – за отвличане и грабеж. Брат й – Димитър Митев, и Йордан Банчев  ще изтърпяват наказание общо по 7, 6 години лишаване от свобода при строг режим по двете обвинения, по които бяха признати за виновни.

Сирийският гражданин Аля Дидар пристигнал в България през октомври 2013 г. и бил настанен в бежански център. От брат си, който живеел в Германия, научил, че живеещият в Синдел иракски гражданин Ромъл Мустафа се занимава с каналджийство и за услугата иска 6000 евро. На 21 януари 2014 г. Ромъл Мустафа се обадил на Дидар и се уговорили да се срещнат, а бежанецът да изтегли сумата за услугата. От варненска банка пострадалият Дидар изтеглил 2000 евро, а от „Уестърн юнион” – още 4000 евро, изпратени от брат му от Германия. Обвиняемите Ромъл Мустафа и Румяна Митева, която го придружавала на срещата със сириеца, разбрали, че Дидар има пари. Митева повикала брат си Димитър Митев и Йордан Банчев от Вълчи дол, като им обещала заплащане, ако отведат Ахмед Дидар на безлюдно място, за да го ограбят. Срещнали се пред катедралата във Варна, където дошли и други роднини на Румяна Митева.

Сириецът се почувствал притеснен и отказал да ходи където и да било, но бил насила вкаран от Ромъл Мустафа в кола на свидетел по делото, в която седнали и обвиняемите Димитър Митев и Йордан Банчев. По пътя за курорта Албена двамата започнали да бият бежанеца с цел да отнемат парите и телефоните му. На отбивка до село Кранево сириецът Дидар бил свален от колата, като Банчев взел парите му – 4000 евро и 3911 лева, 50 сирийски и пет турски лири, а Митев – телефоните „Самсунг” и „Айфон 4”, всичко на стойност 12 976 лева. Сириецът бил открит от случайно преминаващ, който разбрал, че Дидар е жертва на престъпление и сигнализирал на спешния телефон 112.

След като изоставили Дидар на пътя и счупили телефоните му, обвиняемите се върнали във Варна и предали ограбените пари на Ромъл Мустафа, който се разплатил с тях за „услугата”. В хода на разследването Йордан Банчев и Румяна Митева предали доброволно част от парите на сириеца. 

Справка, приложена по делото, сочи, че обвиняемите Банчев и Мустафа са осъждани. Банчев е реалибитиран към момента на извършените престъпления