Двама са осъдени за извършен грабеж на възрастна жена, по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново

26 Април 2016 г.

        На по три години и четири месеца  лишаване от свобода  при общ режим и общо 20 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди са осъдени двамата извършители на жесток грабеж на възрастна жена в свищовското село Александрово - престъпление по чл.199, ал.1, т. 3,  вр . с чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

        На по три години и четири месеца  лишаване от свобода  при общ режим и общо 20 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди са осъдени двамата извършители на жесток  грабеж на възрастна жена в свищовското село Александрово - престъпление по чл.199, ал.1, т. 3,  вр . с чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

 Фердьо Р. и непълнолетният Васил А./1996/  са  признати за виновни и са осъдени за това, че на  04.07.2013 г., в с. Александрово, общ. Свищов,  в съучастие като извършители, направили опит да отнемат чужди движими вещи -  70 лв., от владението на 80-годишна жена, като употребил за това сила – нанесли  удари в областта на лицето, тялото и краката на пострадалата, като грабежът е придружен с причиняване на средна телена повреда и опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини. Васил е извършил деянието като непълнолетен , но  разбирайки свойството и значението на действията си и като е бил в състояние да ги ръководи.

 На 04.07.2013 г., около 20:00 ч. обвиняемите,  посетили заведение в центъра на селото и употребили алкохол. Знаели, че възрастната жена  живее сама и предполагали, че държи пари в къщата си. Затова те решили да влязат в дома й и да вземат парите й. Около 22:45 ч. напуснали заведението и тръгнали към къщата на пострадалата. Прескочили оградата, разбили вратата и  влезли в  стаята, където спяла жената. Обвиняемите били прикрили лицата си и изгасили осветлението, за да не може да ги разпознае. Поискали парите на уплашената жена, но тя отговорила, че не си е взела пенсията. Тогава двамата  й нанесли жесток побой, като я удряли с дървена пръчка и дървен стол, който от ударите се счупил. Тъй като, въпреки нанесения побой, жената  не казала къде държи парите си и не намерили такива, те си тръгнали.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд В. Търново.