Потвърдиха мярката „Временно задържане“ за срок до 40 дни на издирван от Държавата Израел неин гражданин, обвинен в блудство, изнасилване и содомия с малолетна

26 Април 2016 г.

Състав на Варненския апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката „Временно задържане“ за срок до 40 дни на израелския гражданин Ел. Фахима, наложена му от Варненския окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура  по валидна заповед за арест и молба за временен арест, която отговаря на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, издадени от магистратски съд в град Беер Шева в Държавата Израел

Състав на Варненския апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката „Временно задържане“ за срок до 40 дни на израелския гражданин Ел. Фахима, наложена му от Варненския окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура  по валидна заповед за арест и молба за временен арест, която отговаря на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, издадени от магистратски съд в град Беер Шева в Държавата Израел. Израелският гражданин се издирва от Държавата Израел за извършени от него три тежки умишлени престъпления – блудство, изнасилване и содомия с малолетно лице, които са наказуеми и по българския Наказателен кодекс. Жертвата на трите престъпления е племенница на жената, от която Фахима има дете. В родината на израелския гражданин две от престъпленията, по които е внесен обвинителен акт срещу него, се наказват с по 16 години лишаване от свобода, а третото – със затвор от 7 години.  

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна заяви в съдебното заседание по жалбата на задържания, че той се е отклонил от наказателното преследване в родината си, като не се е явил на насроченото съдебно заседание, и поиска определението, с което е взета мярката „Временно задържане“ за срок до 40 дни, да бъде потвърдена от Апелативния съд, като припомни, че Държавата Израел вече е изпратила и молба за екстрадицията на Фахима.

В съдебната зала той заяви, че има адрес във Варна и развива бизнес, като задържането му носи загуби за инвестираните от него 200 000 лева и представи медицински документи за претърпян инсулт, поради което не можел да лети със самолет.

Състав на Варненския апелативен съд прецени, че има реална опасност исканото от Държавата Израел лице да се укрие и потвърди мярката „Временно задържане“ за срок до 40 дни.