СГП предаде на съд мъж за убийството на майка си

25 Април 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу М. Маринов за умишлено убийство на майка си (престъпление по чл. 116, ал. 1, т.3, пр.1, алт. 2, т.6, пр. вр. чл. 115 от НК).

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу М. Маринов за умишлено убийство на майка си (престъпление по чл. 116, ал. 1, т.3, пр.1, алт. 2, т.6, пр. вр. чл. 115 от НК).

На 07.08.2015 г. в „Спешна помощ” е получен сигнал от адрес в ж. к. „Сухата река”, че там има лице, което се нуждае от помощ, тъй като колабирало и не можело да диша. На адреса отишъл медицински екип, като вратата на апартамента отворил обвиняемият Маринов, който според свидетелските показания, бил в неадекватно състояние. Медиците видели на пода да лежи безжизнено жена, а състоянието й не съответствало на описаното от Маринов. Затова лекар веднага сигнализирал в полицията и на място дошли и разследващи.

Веднага е започнато досъдебно производство, а според проведен два дни по-късно следствен експеримент, е установено как е извършено престъплението. Обвиняемият Маринов разказал на разследващите какво е направил с майка си.

Предварително изготвеното заключение на съдебно-медицинската експертиза посочва като причина за смъртта съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма. Според вещите лица установените при пострадалата травматични увреждания се дължат на удар (натиск) с твърди и или тъпоръбести предмети, които не могат да бъдат получени при еднократно въздействие.

В хода на разследването е назначена и изготвена съдебнопсихологична и психиатрична експертиза на Маринов. От заключението й е видно, че е установено наличието на психични и поведенчески разстройства вследствие на употреба на опиоиди. Според специалистите обаче тези състояния не са същински психични заболявания и не могат да се приравнят към краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието по смисъла на чл. 33 от НК. Интелектът на Маринов е установен като такъв в границите на нормата, пише още в обвинителния акт. Към момента на инкриминираното деяние той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Психичното състояние му позволява правилно да възприема фактите, имащи значение за делото и да дава достоверни обяснение по тях, както и да участва в наказателното производство на всичките му етапи.

Маринов е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.