Благоевградската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Г.Б.К. за причиняване на смъртта на 11-годишно момче при незаконна сеч

20 Април 2016 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград изправя пред съда обвиняемия Г.Б.К. за причиняване на смърт чрез действия, които спадат към правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл.123, ал.2 вр. с ал.1 вр. с ал.4 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Благоевград изправя пред съда обвиняемия Г.Б.К. за причиняване на смърт чрез действия, които спадат към правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл.123, ал.2 вр. с ал.1 вр. с ал.4 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Г.Б.К. (на 36 години) от с. Елешница, обл. Благоевград, бил в приятелски отношения с 11-годишния си съселянин - Р.Й.М., който често му помагал в извършваната от него стопанска дейност, свързана с отглеждането на животни. За тази помощ той се отплащал на момчето с храна и пари.

В неделния ден на 11.08.2013 г., с каруцата на подсъдимия, двамата отишли за дърва в местността „Степанец“, находяща се в землището на с. Елешница. Около 14 ч. стигнали до отдел 237, попадащ в държавния горски фонд. Обвиняемият К., който нямал издадено позволително за сеч, избрал иглолистно дърво от вида „черен бор“, което да отреже, въпреки че то не било предвидено за сеч. С моторния си трион марка „Хускварна“ той срязал бора в основата му, като срязаната част била с дължина 22 метра, а в основата си на срязването дървото било с диаметър от 28 см. При падане стъблото на отрязаното дърво ударило стоящия наоколо Р.Й.М. Обвиняемият успял да извади затиснатото от поваленото дърво момче, вдигнал го на ръце и тръгнал към селото, за да му бъде оказана помощ. Междувременно се обадил и на тел. 112, за да съобщи за произшествието. Тъй като не можел повече да го носи, К. оставил до пътя пострадалия М., който в онзи момент бил още жив, и тръгнал сам да търси по-бързо съдействие за спасяване на пострадалия. След като стигнали до мястото, където е оставил детето с фелдшера от линейката на ФСМП-Разлог, изпратена след неговия сигнал, и с негов познат от селото, видели, че момчето е починало.

Извършената съдебно-медицинска експертиза е установила тежка комбинирана гръбно – мозъчна, гръдна и коремна травма, причинена от удар и затискане от предмет с голяма маса (падащо голямо дърво). След удара пострадалият е паднал на земята и тялото му е било притиснато между нея и дървото. Засегнати са били предимно тазът, слабинните области, коремът и гръдният кош отляво. Травмата е била несъвместима с живота като водещата причина за смъртта е хеморагично – травматичния шок от остра кръвозагуба. Смъртта на момчето е била неизбежна, въпреки че не е настъпила веднага.

Деянието е извършено при форма на вината - небрежност. Обвиняемият не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но с оглед конкретната обстановка, както и натрупан опит в механизираното поваляне на дървета с моторен трион, е бил длъжен и е могъл да го предвиди.

Обвиняемият Г.Б.К. е извършвал работа с моторен трион, представляваща правно регламентирана дейност, за упражняването на която се изискват специални знания или опитност по силата на нормативен акт, проверени и удостоверени по съответен ред (Наредба № 12/22.04.2009 г. за условията и реда за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника). Моторният трион е преносима техника, а съгласно Наредбата, за работа с него се изисква обучение за придобиване на правоспособност, полагане на изпит и издаване на свидетелство за правоспособност. Освен правно регламентирана, тази дейност е и източник на повишена опасност, защото и най-малкото незнание или немарливо изпълнение създава голям риск за живота или за здравето на други лица. Именно това е довело до трагичния инцидент.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи заседание по делото.