Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата, посочени от министър-председателя Кирил Петков, предвид законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт да разкрива престъпления

9 Февруари 2022 г.

Днес, 09.02.2022 г., министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховна касационна прокуратура и отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори, в хода на проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, относно списък с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления.

На същото основание на 08.02.2022 г. сведения бяха снети и от главния прокурор Иван Гешев.

Министър-председателят г-н Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления.

Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата. Същата, съгласно чл. 127 от Конституцията, следи за спазване на законността, като e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер.

Прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия.

Прокуратурата на Република България напомня, че по реда на чл. 198 НПК и при спазване презумпцията за невиновност, българската общественост е била своевременно информирана относно предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде проверено на официалния сайт на Прокуратурата на Република България.

Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество.