Мъж е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Велико Търново за неправомерно ползване на чужда дебитна карта

29 Ноември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, ползвал неправомерно чужда дебитна карта - престъпление по чл. 249, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвинението срещу Ц.П. е за това, че на 10.10.2020 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, без съгласието на собственика, използвал данни от платежен инструмент - PIN кода на дебитната му карта, и самия платежен инструмент, като изтеглил от банковата му сметка общо сумата от  850 лева.

Обвиняемият решил да посети Хотнишкия водопад и Еменския каньон – природни забележителности, намиращи се на територията на Община Велико Търново, с намерение да огледа за оставени от туристи автомобили и в случай, че в тях има забравени дебитни или кредитни карти, да ги вземе и да изтегли пари от тях. Обадил се на свой познат и му предложил да се разходят до гр. Велико Търново. Двамата тръгнали от гр. Варна с лек автомобил и отишли до Еменския каньон. Там обвиняемият забелязал колата на пострадалия, паркирана на отбивка до пътя. Ц.П. я отворил и взел от нея дебитна карта и лист с ПИН-кода ѝ. След това предложил на приятеля си да тръгнат обратно към гр. Варна. По път спрели във Велико Търново, където от банкомат Ц.П.. изтеглил от чуждата карта общо 850 лева.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в съда.