Районна прокуратура – Хасково наблюдава бързо производство за недекларирани евро за общо 193 627 лева, отрити в турски гражданин на ГКПП - Капитан Андреево

14 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски  гражданин за общо 193 627  лева.

На 14 октомври 2021 г. на  ГКПП - Капитан Андреево, около 3,30 ч., за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Мерцедес“, с турска регистрация, управляван от Я.И., на 41 г., турски гражданин. Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили личен преглед на водача на автомобила.

Под блузата му били открити прозрачни пликове с пари, залепени с тиксо. В тях имало 99 000 евро с равностойност на около 193 627 лева. Товарният автомобил е пътувал от Германия за Турция през България.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 14 октомври 2021 г. на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Водачът на автомобила Я.И. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.  И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.