Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил смърт на пешеходка

30 Август 2021 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу В.Н. за това, че нарушил правилата за движение, допуснал произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходка - престъпление по  чл.343, ал.1, б.“в“, вр. чл. 342, ал.1, пр. 3  от НК.   

Според обвинението на 10.01.2019 г. около 17,55 часа в гр. Ловеч, на бул. „Освобождение“, В.Н. при управление на автобус нарушил правилата за движение.

При избиране скоростта на превозното средство в тъмната част на денонощието, по неосветен път, влажна настилка и ограничена видимост, обвиняемият не се съобразил с атмосферните условия, със състоянието на пътя и с конкретните условия на видимост, за да може да спре пред всяко предвидимо препятствие. Движейки се в неосветен район, той застигнал и блъснал 69-годишна пешеходка, като по непредпазливост причинил смъртта ѝ. След произшествието обвиняемият веднага спрял автобуса и позвънил на тел. 112. Пострадалата била транспортирана до болница, където на 22.01.2019 г. починала.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Ловеч.