По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково e осъден 55-годишен мъж за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната

20 Юли 2021 г.

Днес, 20 юли 2021 г., по бързо производство на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград е осъден И.Б., на 55 г., за това, че на 16.07.2021 г. на автомагистрала „Марица“ в землището на гр. Любимец, обл. Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт на 8 чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – автомобил, марка „Крайслер“ – престъпление по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5 във вр. ,ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Свиленград е наложил на И.Б. наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 5000 лв. Подсъдимият е признал вината си. Присъдата е по споразумение, одобрено от Районен съд- Свиленград. 

Бързото производство на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград е приключило само пет дни след извършване на престъплението. 

На 16.07.2021 г. около 19 часа на автомагистрала „Марица“ служителите на ОД на МВР Хасково  спрели за проверка автомобил, марка „Крайслер“, управляван от И.Б. В автомобила пътували 7 мъже и една жена, граждани на Сирия, които били без документи за самоличност. Установено е, че по-рано същия ден, чужденците влезли в България от Турция, в землището на с. Капитан Андреево, общ.Свиленград.  Наблизо ги чакал И.Б., който управлявал микробуса. Той трябвало да ги закара в гр. Харманли. Чуждите граждани са настанени в миграционен център.

Определението на Районен съд-Свиленград е окончателно.