Дежурно звено във ВКП обобщава постъпващата информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес

10 Юли 2021 г.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес. 

Във всяка област на страната продължават работа и създадените областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. 

Общият брой на образуваните преписки, свързани с нарушения на изборните права на гражданите, към 10.00 часа на 10 юли 2021 г. е 612. Общо 69 са образуваните досъдебни производства към началото на деня за размисъл преди насрочените за 11 юли 2021 г. предсрочни избори за Народно събрание.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.