Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже и една жена за извършен грабеж спрямо 87-годишен мъж

11 Май 2021 г.

Днес, 11 май 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив – Териториално отделение - Карлово привлече като обвиняеми Ч.П., на 39 г., 25 – годишната М.А. и П.А., на 22 г., за това, че на 11.05.2021 г., в гр. Карлово обл. Пловдив, в съучастие като извършители, са отнели чужди движими вещи  –  пари в размер на 3 000 лв., от владението на 87-годишния пострадал мъж, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила  - престъпление по чл. 198 ал.1 във вр. чл.20 ал.2 във вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11 май 2021 г., в 1,20 ч., в РУ - Карлово е бил получен сигнал за извършен грабеж спрямо 87-годишен мъж в дома му в гр. Карлово. Установено е било, че към 00,50 часа, Ч.П., М.А. и П.А. влезли в жилището му, като двама от тях били с качулки на главите. Те блъснали възрастния мъж на леглото, предупредили го да не мърда и хвърлили дреха върху главата му. След това тримата отнели от шкаф в стаята 3 000 лева от спестяванията на пострадалия и напуснали жилището.

След подадения сигнал на място са пристигнали полицейски екипи от РУ – Карлово, като е бил уведомен дежурен прокурор от Районна прокуратура – Пловдив – Териториално отделение – Карлово. За по-малко от един час полицейските служители установили извършителите на грабежа. Двама от тях – М.А. и П.А. са били задържани, а Ч.Б. е успял да се укрие и е обявен за общодържавно издирване. Незабавно са извършени претърсвания и изземвания в условията на неотложност и личен обиск, при които е била открита половината от отнетата сума, разпределена между М.А. и П.А.  

По делото се извършват процесуално-следствени действия. Обвиняемите М.А. и П.А. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Пловдив – Териториално отделение – Карлово да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. 

Предвиденото от закона наказание за извършен грабеж е от 3 до 10 години лишаване от свобода.