23-годишен, извършил кражба в условията на повторност, получи ефективно наказание „лишаване от свобода“ по обвинителен акт на Софийска районна прокуратура

23 Февруари 2021 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е признат за виновен подсъдимият Й. И., на 23 г., за това, че отнел чужда движима вещ – мобилен телефон на стойност 847,90 лева, от владението на С. Т., без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои, като кражбата е извършена в условията на повторност – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от НК.

По делото е установено, че на 25.11.2019 г. Й. И. влязъл в аптека в ж.к. „Изток“, гр. София, където на работа по същото време била С. Т. Подсъдимият забелязал, че тя била оставила мобилния си телефон на плот до касата. Тъй като искал да отнеме телефона, Й. И. решил да отвлече вниманието на С. Т. Той започнал да я разпитва за различни артикули, като я помолил да му покаже част от тях, намиращи се на разстояние от касата. С. Т. се обърнала, за да вземе поисканите артикули, при което Й. И. взел незабелязано мобилния ѝ телефон. Веднага след това под предлог, че е забравил картата си, подсъдимият напуснал аптеката с отнетата вещ. Кражбата представлява немаловажен случай е извършена в условията на повторност, след като Й. И. е бил осъждан с влязла в сила присъда за друго такова престъпление.

Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновен подсъдимия Й. И. по повдигнатото му от Софийска районна прокуратура обвинение, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и четири месеца, при първоначален строг режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.