По обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив е осъден на 3 години затвор шофьор, управлявал автомобил след употреба на алкохол

20 Октомври 2020 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив е осъден И.Й., на 29 г., за това, че  на 23.05.2020 г. в гр. Пловдив е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка  „Рено Меган“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно: 1,47 на хиляда, установено по надлежния ред - с химическа експертиза, след като е бил осъждан за шофиране след употреба на алкохол – престъпление по чл. 343б ал.2 от Наказателния кодекс.

Днес, 20 октомври 2020 г., Районен съд – Пловдив наложи на И.Й. наказание от 3 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим,  глоба от 1 000 лева и отнемане на свидетелството за правоуправление на моторно превозно средство за срок от 3 години.

На 23 май 2020 г., в гр. Пловдив, около 16,40 часа, на бул. „Цар Борис III Обединител“, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, марка „Рено Меган“, управляван от И.Й.  Водачът бил със зачервени очи и лъхал на алкохол. При тестване с техническо средство „Алкотест Дрегер“ било установено, че И.Й. управлявала автомобила след употреба на алкохол. Той е дал кръвна проба, като химическата експертиза е установила, че е управлявал автомобила с 1,47 промила алкохол. Настоящото наказание е наложено на И.Й. след като е бил вече осъждан за това, че е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред.

Присъдата на Районен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив.