Районна прокуратура – Враца е предала на съд обвиняеми за незаконно държане на акцизни стоки и лично укривателство

16 Октомври 2020 г.

Районна прокуратура – Враца е предала на съд А.А. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 234, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – незаконно държане на акцизни стоки, извършено повторно. Заедно с него по делото е повдигнато обвинение на С.И., попречила установяването на авторството на извършеното престъпление, като деянието е квалифицирано по чл. 294, ал. 1 от НК.

Обвиняемите А. и И. са добри познати. Двамата стопанисват съседни търговски помещения в гр. Враца.

На 21.11.2019 г. в града била проведена специализирана полицейска операция за противодействие и разкриване на престъпна дейност, свързана с акцизни стоки. Обвиняемият А. бил известен на служителите на реда с криминалните си прояви, поради което обитаваният от него имот бил поставен под наблюдение.

В момент, след като мъжът сложил плик в автомобила си и се готвел да потегля, бил спрян от полицаи. При проверка в управляваното от него МПС били установени прозрачни пликове, съдържащи тревиста маса, наподобяваща рязан тютюн.

При условията на неотложност е било проведено претърсване в няколко автомобила и недвижими имота – гаражи, мазета, апартамент в жилищна кооперация. В резултат на предприетите действия са били иззети тютюн за пушене и цигари с търговски марки „Prezident” и „Capital”, без български акцизен бандерол. Общата пазарна стойност на предмета на престъплението възлиза на 7359 лева, с общ дължим акциз в размер на 6882 лева.

Разпитан в качеството на обвиняем, А. заявил, че намереният тютюн е на С.И., за което той не знаел и не бил уведомяван. По повод тези негови твърдения с нея също бил проведен разпит. Тя обяснила, че преди време, пътувайки от гр. София за гр. Враца с лек автомобил, предоставен й от А.А., спряла преди един от тунелите. Тогава в тревиста местност, в близост до пътя, била открила чували с тютюн, които прибрала. За намерените вещи не казала на никого, а ги укрила в гаража и в автомобилите. Относно тези самоуличаващи показания са били проведени допълнителни действия по разследване, с които твърденията на С.И. били опровергани. По досъдебното производство е било прието, че тя е депозирала такива показания с цел да спомогне на А.А. да избегне наказателното преследване срещу него. С действията си тя попречила установяването на авторството на извършеното престъпление.

Обвиняемият е осъждан за държане на акцизни стоки без бандерол, като последното му осъждане е с влязъл в сила съдебен акт от 2018 г.

Предстои делото да продължи в съда.