Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми пет лица, задържани за отглеждане и притежаване на марихуана с цел разпространение при Специализирана полицейско операция на ОД на МВР - Пловдив

16 Октомври 2020 г.

Четирима мъже и една жена са задържани за отглеждане и държане на марихуана с цел разпространение при Специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Пловдив. Акцията е преминала под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, като в нея са участвали служители на РУ – Асеновград и сектор „Специализирани полицейски сили“.

На 14 октомври 2020 г., в землището на с. Югово, общ. Асеновград, обл. Пловдив, полицейски служители извършили проверка в нива и установили засети 78 зелени растения, с различна височина, които при тестване с полеви наркотест са реагирали на високорисково наркотично вещество – марихуана. На мястото са били намерени туба с кафеникава течност, бензинова помпа, мобилни телефони и метална мелница.

Впоследствие са извършени претърсвания и изземвания на различни места и адреси в землището на с. Югово, с. Горнослав и гр. Асеновград, като са били открити и иззети още около 3 кг зелена листна маса на глави - марихуана, в процес на сушене, 11 стръка зелена листна маса - марихуана и 11 съцветия, които били наскоро откъснати и подготвени за последваща обработка, както и няколко чанти и чували с нарязан тютюн и такъв на листа, 

 Под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив към наказателно отговорност са привлечени пет лица – четирима мъже и една жена, за държане на марихуана с цел разпространение и за отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпления по чл. 354а ал. 1 и по чл. 354в от Наказателния кодекс. Четирима от  обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив. По преценка на наблюдаващия прокурор ще бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо някои от тях.