Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема за организиране на строителна дейност в защитена територия на жилищна сграда на ул. „Гладстон“ в гр. Пловдив - 54-годишна жена, пълномощник на фирма

29 Юни 2020 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема 54-годишната В.И. – пълномощник на дружеството, че на 5 юни 2019 г., в гр. Пловдив, е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема 54-годишната В.И. – пълномощник на дружеството, стопанисващо имота, за това, че на 5 юни 2019 г., в гр. Пловдив, е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  - защитената територия на недвижима културна ценност – жилищна сграда на ул. „Гладстон“ №12, имаща статута и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“ – като е знаела, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство  - престъпление по чл. 277а ал. 6 вр. ал. 4 от Наказателния кодекс.

Спрямо обвиняемата В.И. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева, като същата е потвърдена от съда.

По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена В.И., е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.