Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд младеж за кражба, извършена повторно, и теглене на пари от банкова карта на румънска гражданка

10 Ноември 2016 г.

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд срещу 22-годишния Георги Г. за кражба, извършена от него повторно и теглене на пари от чужда банкова карта в условията на продължавано престъпление. И двете престъпления подсъдимият е извършил като непълнолетен.

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд срещу 22-годишния Георги Г. за кражба, извършена от него повторно и теглене на пари от чужда банкова карта в условията на продължавано престъпление. И двете престъпления подсъдимият е извършил като непълнолетен.

На 20 август 2011 год. Георги заедно с двама приятели от варненския кв. „Чайка“, където живеел, отишли в курорта Златни пясъци. Непълнолетният Георги слязъл и проверил дали има отворени врати на хотелските стаи. Забелязал отворена балконска врата на една от стаите на първия етаж и се прехвърлил на балкона. Отседналото там румънско семейство спяло. Георги видял на масата дамска чанта, грабнал я и напуснал стаята със спящите румънци. В дамската чанта намерил портфейл, пет дебитни карти с ПИН-кодовете им, 250 евро и 350 румънски леи.

Когато се върнал с приятелите си във Варна, непълнолетният започнал да пробва ПИН-кодовете на картите и успял да изтегли от едната 400 лева. С част от парите компанията му пазарувала в бензиностанция. На другия ден установил, че всички карти на румънската гражданка са блокирани, след като туристката установила липсата на дамската й чанта.

На 13 септември 2011 год. Георги отново отишъл на „тур“ в курорта с цел кражби. В друг хотел той видял отворена врата на третия етаж, прехвърлил се по перилата на балконите и влязъл в стаята. Там била настанена руска гражданка с малолетния й син, които спели. От шума рускинята се събудила и видяла непознат в стаята си. Първоначално помислила, че някой е объркал стаите, но Георги бързо разсеял съмненията й. Грабнал детската раница, помахал за довиждане на рускинята  и напуснал стаята й през балкона. Жената подала сигнал за кражбата на рецепцията и описала подробно крадеца.

В раницата на детето й Георги намерил цифров апарат „Канон“, 480 евро, 22 лева, 2300 руски рубли и кредитна карта.

Общата сума на откраднатите вещи и пари на чуждите граждани съдебнооценителната експертиза изчислила на близо 3000 лева. Пострадалата руска гражданка разпознала категорично извършителя, който бил записан и на видеокамерите на банкомата, откъдето теглил пари с румънската дебитна карта.

Въпреки младата си възраст, Георги Г. е осъждан многократно, а със средствата, които си набавял по престъпен начин, купувал наркотици. Първото престъпление, в което го обвинява Окръжната прокуратура във Варна, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години, а второто – с лишаване от свобода от 2 до 8 години. Определянето на общото наказание на Георги Г. ще бъде съобразено с разпоредбите на член 63 от Наказателния кодекс заради извършването на деянията като непълнолетен.

Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.