Въззивната инстанция потвърди задържането под стража на Станчо С., обвиняем за стрелба в офис във В. Търново

29 Юли 2016 г.

Исканията на защитника на задържания за стрелба в офис във В. Търново - Станчо С., за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека, днес,29.07.2016 г.,  не бяха уважени от Апелативен съд- В. Търново.

         Исканията на защитника на  задържания за стрелба в офис във В. Търново - Станчо С., за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека, днес, 29.07.2016 г.,  не бяха уважени от Апелативен съд-В. Търново.

         Прокурорът от Апелативна прокуратура -В. Търново  се противопостави на подадената жалба като неоснователна,а  въззивната инстанция прие доводите на обвинението и потвърди задържането.

Станчо С. е привлечен като обвиняем с постановление на Окръжна прокуратура-В. Търново за извършване на  престъпление по чл. 199, ал.2, т.2, от НК.  Заедно с брат си – Илия С. е обвиняем за това, че в съучастие, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот /входна врата/, направили опит за отнемането от владението на собственика движими вещи  с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието останало недовършено по независещи от тях причини. Заварени на мястото на престъплението от пострадалите, Станчо С.  употребил сила  и заплашване, като извършил опит за убийство на две лица и  по отношение на него деянието представлява опасен рецидив. 

Съдът прие за основателни доводите на прокуратурата, че за  престъпленията, за които  е привлечен като обвиняем,  се предвижда наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и същото е извършено при условията на опасен рецидив. Осъждан е 16 пъти и съществува  реална опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. От друга страна, по делото са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че е автор на извършеното престъпление.

 За трети път въззивният съд  уважи становището на прокуратурата и  потвърди най-тежката мярка – задържане под стража.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Илия С. е в затвора, където изтърпява наказание по влязла в сила присъда.