Окръжна прокуратура-Бургас внесе обвинителен акт в Окръжен съд-Бургас срещу рецидивист, извършил грабеж, с пострадала туристка в гр. Несебър

28 Юли 2016 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас, Окръжният съд в града насрочи съдебно заседание за 09.08.2016 г. по образуваното НОХД № 764/2016 г., с което Киряк И. на 23 г., от с. Кошарица, общ. Несебър, обл. Бургас е предаден на съд за извършен грабеж на множество движими вещи от почиваща в гр. Несебър, като деянието е било извършено в условието на опасен рецидив.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас, Окръжният съд в града насрочи съдебно заседание за 09.08.2016 г. по образуваното НОХД № 764/2016 г., с което Киряк И. на 23 г., от с. Кошарица, общ. Несебър, обл. Бургас е предаден на съд за извършен грабеж на множество движими вещи от почиваща в гр. Несебър, като деянието е било извършено в условието на опасен рецидив.

Около 21.30 часа на 21.08.2015 г. свидетелите М. Т. и Е. К. вървели пеша от стадиона на гр. Несебър, където били на концерт, в посока сградите на „Новия град“ на населеното място. Движили се по тротоарна алея, находяща до пясъчните дюни.

Е. К. вървяла от страната на дюните, като държала в лявата си ръка дамско портмоне от изкуствена кожа, бежово-розово на цвят. В него се намирали следните движими вещи, нейна собственост – безконтактна дебитна карта на банка ДСК; пари – банкноти и монети на обща стойност десет лева; мобилен телефон марка „Sony“ модел „Xperia Z1 compact“ с IMEI 35168006-097296-9 с micro SD карта марка „Тoshiba“ – 8 GB и СИМ карта на „Виваком“  с номер 8935903320 3003281404 в прозрачен силиконов протектор, кутия с цигари марка „Merilyn“ с девет броя къса цигари, единият от които изпушен наполовина и 2 броя фиби за коса.

Около сто метра след кръговото кръстовище в град Несебър, намиращо се в участъка между стадиона и „Новия град“ на гр. Несебър, Е. К. усетила как някой я блъска отзад и издърпва от ръката й със сила портмонето, което държала. Обръщайки се в същата посока, жената установила, че това е млад мъж, който с портмонето й в ръка, се затичал към дюните. Действията му били забелязани и от М. Т. Двете жени веднага се отправили след него. Докато мъжът изкачвал една от дюните, Е. К. успяла да  го настигне, при което го хванала за крака, но не съумяла да го задържи. Мъжът се скрил сред растителността на дюните.

Пострадалата се отказала да го гони тъй като преценили,  че местността не е безопасна за тях и подала сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Минути по-късно на място пристигнали служители РУ Несебър, на които двете жени обяснили подробно за случилото се, като дали детайлно описание на извършителя на престъпното деяние.

Полицаите предприели обход на района и забелязали мъж отговарящ на описанието, дадено от пострадалата и нейната приятелка. След като се легитимирали, двамата служители на МВР установили самоличността му, а именно подсъдимият Киряк И. Същият изглеждал притеснен и говорил нелогично, поради което бил поканен и приел да бъде отведен в сградата на районното управление на МВР.

С протокол за доброволно предаване от 21.08.2015 г. Киряк И. предал мобилния телефон и кутията цигари м. „Меrilyn“ с девет цигари в нея. При извършения оглед на веществени доказателства било установено, че движимите вещи били именно тези, собственост на пострадалата, а именно мобилен телефон марка „Sony“ модел „Xperia Z1 compact“ с IMEI 35168006-097296-9 с micro SD карта марка „Тoshiba“ – 8 GB и СИМ карта на „Виваком“  с номер 8935903320 3003281404 в прозрачен силиконов протектор и кутия с цигари  м. „Меrilyn“ слим жълто-бяла на цвят  с девет броя къса цигари, едната от които – наполовина изпушена.

Видно от заключението на назначената съдебно-икономическа оценителна експертиза, към датата на извършване на деянието отнетите движими вещи, собственост на Е. К., били на стойност 509,63лева.

С разписка мобилният апарат, картата на „Виваком“, микро SD картата, прозрачният силиконов протектор /калъф/ за телефон и кутията цигари м. „Меrilyn“ с осем броя къса цигари били върнати на собственика.

С разписка подсъдимият, чрез защитника си, предал на Е. К. сумата от 20 лв. – левовата равностойност на остатъка от причинените и вреди.

Подсъдимият е с обременено съдебно минало към момента на извършване на деянието, като спрямо него, като пълнолетен са били постановени три  съдебни акта за тежки умишлени престъпления от общ характер, две от които против собствеността. Една от присъдите е била изтърпяна при ефективен режим.

За това тежко умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 5 г. до 15 г., като съдът може да постанови и конфискация до ½ от имуществото на виновния.