По искане на ОП-Сливен съдът задържа лице за противозаконно държане на наркотици

25 Юли 2016 г.

На 21.07.2016 г. Окръжен съд Сливен уважи внесеното искане на Окръжна прокуратура - Сливен, като взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Мартин П. 

На 21.07.2016 г. Окръжен съд Сливен уважи внесеното искане на Окръжна прокуратура - Сливен, като взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Мартин П. 

29-годишният мъж е обвиняем за две престъпления - за това, че на 17.09.2015 г. в гр.Нова Загора в дома си на ул.“Ангел Кънчев“ в парник държал растения от рода на конопа с цел разпространение в нарушение на правилата, установени от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – престъпление по чл.354а ал.І от НК, както и затова че по същото време и на същото място отглеждал растения от рода на конопа  в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – престъпление по чл.354в ал.І от НК.

Най-тежката мярка за неотклонение е взета от Окръжния съд, т.к. в законоустановения срок обвиняемото лице не е внесъл сумата по определената му мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000лв.

За тежкото умишлено престъпление по чл.354а ал.І от НК, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 2г. до 8г. и глоба от 5000лв. до 20 000лв., а за престъплението по чл.354в ал.І от НК – наказание „лишаване от свобода“ от 2 г. до 5 г. и глоба от 5000 лв. до 10 000лв.

Редом с това, съдът е взел предвид и факта, че обвиняемият към момента на извършване на деянията вече е бил осъждан с влязла в законна сила осъдителна присъда отново за престъпление по чл.354в ал.І от НК.

Съдът е споделил становището на прокурора при Окръжна прокуратура Сливен, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Мартин П. е извършил горепосочените тежки умишлени престъпления и е налице опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.   

Определението на ОС-Сливен може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Бургас.