Под ръководството на Районна прокуратура – Варна беше задържан пожарникар от гр. Варна за незаконно държане на акцизни стоки без бандерол

20 Юли 2016 г.

Само за 3 дни Районна прокуратура – Оряхово постигна осъдителна присъда срещу полицейски служител, държал в нарушение на закона акцизни стоки без бандерол

В хода на разследване по започнатото досъдебното производство под ръководството на прокурор от РП – гр. Варна, на 19.07.2016 г., беше извършена специализирана полицейска операция с участие на двама следователи при Окръжен следствен отдел гр. Варна и служител при Дирекция „Вътрешна сигурност” при МВР. Събрани бяха доказателства за извършено престъпление от две лица, едното от които служител на МВР - пожарникар за това, че на 19.07.2016 г. в гр. Варна, държали акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи – престъпление по чл.234 ал.1 от НК.

В хода на разследване по делото е извършено претърсване в жилище, находящо се в близост до гр. Белослав. Там са намерени и иззети 7 мастърбокса с цигари без бандерол, 14 броя бутилки от минерална вода с вместимост 10 л. и 12 бр. бутилки от минерална вода с вместимост 11 л., пълни с течност със специфична остра миризма, 6 чувала и един кашон с нарязан тютюн без акцизен бандерол. Извършителите са задържани за срок от 24 часа. Предстои повдигане на обвинения. Работата по делото продължава.

 

Междувременно Районна прокуратура – Оряхово в рамките само на 3 дни приключи разследването и постигна осъдителна присъда срещу полицейски служител, държал в нарушение на закона акцизни стоки без бандерол.

Ивайло Ангелов – младши полицейски инспектор при РУ-Оряхово е признат за виновен в това, че на 04.07.2016 г. е закупил и държал акцизни стоки без бандерол, а именно: 12 стека цигари марка „MARBLE” със 120 кутии цигари, 6 стека цигари марка “MARSHAL” с 60 кутии цигари, 9 кутии цигари марка „MARBLE”, 1 стек цигари марка „WALDEN” с 10 кутии цигари или общо 200 кутии цигари на обща стойност 1500 лева, без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон (чл. 28 от Закона за тютюна и тютюневите изделия и чл.2, ал.1, т.2 от Закона за акцизите и данъчните складове), като случаят не е маловажен – престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

На 08.07.2016 г. районният съд в гр. Оряхово одобри постигнато споразумение между Ивайло Ангелов и РП-Оряхово, по силата на което  на полицейския служител е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, което на основание чл.66 от НК е отложено за срок от 3 години.

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.