Окръжна прокуратура – Враца даде на съд рецидивист за блудствени действия с малолетно момиче

19 Юли 2016 г.

Врачанската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Любен Г., живущ в с. Баница, обл. Враца, за извършено от него престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от Наказателния кодекс.

Врачанската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Любен Г., живущ в с. Баница, обл. Враца, за извършено от него престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от Наказателния кодекс.

На 15.07.2015 г. в с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца, обвиняемият, при условията на опасен рецидив, извършил блудствени действия без съвкупление с момиче, ненавършило 14-годишна възраст.

Обвиняемият Любен Г. (на 38 години) изтърпял 5-годишно наказание „лишаване от свобода“ през 2014 г. за тежки умишлени престъпления. Той се запознал с 12-годишната ученичка от с. Михайлово по време на идването си в селото по повод погребението на баща му. Тъй като майка му била разстроена след кончината на съпруга си, живеещото в съседство семейство разрешило на дъщеря им да й помага в домакинството и да преспива при нея. Не след дълго между обвиняемия и момичето са установили приятелски отношения. Той й оказвал знаци на внимание и подарил мобилен телефон.

В нощта на 14.07. срещу 15.07.2015 г. момичето спяло в лятната кухня на майката на обвиняемия, която била обособена от едноетажната къща на жената, използвана за престой от сина й. След като се уверил, че родителите на девойчето останали в с. Три кладенци, намирайки се в състояние на алкохолно опиване, той я извикал през прозореца. Тя се съгласила и отишла в къщата, където обвиняемият с цел да възбуди и удовлетвори полово желание извършил блудствени действия без съвкупление с 12-годишното дете. След стореното казал на пострадалата да не споделя на никого за случилото се.

Междувременно след няколко дни обвиняемият се скарал с майка си, която научила за връзката му с малолетното момиче и изразила своето недоволство по този повод. Тя споделила опасенията си с родителите на детето, които настояли тя да разкаже истината. На 22.07.2015 г. майката на пострадалата алармирала правоохранителните органи и същия ден момичето било освидетелствано.

Разпитан в рамките на досъдебната фаза, обвиняемият не се признава за виновен и дава свои обяснения за развоя на събитията, свързани с делото. Неговата теза обаче се опровергава от събраните в хода на разследването доказателства, в това число показания на свидетели, медицински експертизи, комплексни психиатрични и психологични експертизи.

Предстои насрочване на делото в съда.