Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд двама обвиняеми за хладнокръвното убийство до с. Първомай, свързано с разчистване на сметки за наркоразпространение

12 Юли 2016 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе обвинителен акт срещу Г. Георгиев (на 35 години от с. Склаве, общ. Сандански) и Р. Валеов (на 30 години, от с. Полена, общ. Симитли) за извършени от тях престъпления – убийство в условията на съучастие, държане на наркотици с цел разпространение и незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси за него.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе обвинителен акт срещу Г. Георгиев (на 35 години от с. Склаве, общ. Сандански) и Р. Валеов (на 30 години, от с. Полена, общ. Симитли) за извършени от тях престъпления – убийство в условията на съучастие, държане на наркотици с цел разпространение и незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси за него.

Двамата обвиняеми се познавали от изтърпяването на ефективните си наказания в Гърция. В затвора Георгиев разказал на Валеов за извършваната от него заедно с О. Изиров престъпна дейност, свързана с наркоразпространение. Той представил версията, че партньорът му го е „завлякъл“ с голяма сума пари, като в отговор Валеов предложил да го убие.

Пострадалият О. Изиров (на 45 години, от гр. Петрич) приживе стопанисвал барче в с. Яворница, което се намирало в къщата на родителите му. С обвиняемия Георгиев се познавал от 2007 г. и през всички години до 2015 г., с прекъсвания през периодите, в които обвиняемият пребивавал в затворите в Гърция, двамата действали съвместно. Схемата била следната: поне веднъж месечно Георгиев лично или чрез други лица – т.нар. „мулета“, пренасял през границата с Р Гърция хероин, с който Изиров търгувал – обикновено около половин килограм на пратка. За целта наркотикът бил оставян на определено място, откъдето пласьорът го вземал. Срещите на двамата ставали в барчето, където понякога Георгиев носел парите. Друг път ги оставял на уговорено място. Така с течение на времето покрай сделките, които извършвали, Георгиев натрупал дълг към Изиров от около 15 хиляди евро.

Към средата на 2014 г. Георгиев, след освобождаването му от затвора в Гърция, се установил на квартира в Благоевград, като Валеов се настанил при него след като се завърнал в България през декември същата година. Малко преди Нова година той отново предложил на приятеля си да убие Изиров, поради неуредени финансови отношения между тях. Георгиев се съгласил и двамата започнали да планират убийството, като решили това да стане с притежавания от наркопласьора револвер. За да се упражни Валеов в стрелба с оръжието, няколко дни преди убийството, ходили да стрелят в местността „Мочище“, землището на с. Стара Кресна. Ходили и в гр. Петрич, за да може Георгиев да покаже на Валеов кой е Изиров и какъв автомобил шофира.

Договорили се убийството да се извърши на 14.01.2015 г., когато обвиняемият Георгиев трябвало да се издължи на пострадалия. Около 18:30 ч. те отишли до уговореното място до с. Първомай, където въоръженият с револвер Валеов се скрил зад стълб, а Георгиев продължил още около 1 км. и паркирал встрани от пътя.

Изиров пристигнал в предварително съгласувания час, излязъл от автомобила, пушейки цигара, без да гаси двигателя и светлините. В това време Валеов изскочил и започнал да стреля. Намирайки се на около 3-4 метра пред пострадалия, обвиняемият произвел няколко изстрела, насочени към лицето, а след като покосеният от куршумите мъж паднал на земята по гръб. Обвиняемият изстрелял още 2-3 куршума в главата му.

Докато тичал след извършването на убийството към колата на приятеля си, Валеов бил забелязан от шофьора на минаващия по същото време автомобил. На светлината на фаровете той успял да разгледа както бягащия, така и паркиралия по-далеч съучастник на престъпното деяние. Като намалил скоростта, той видял лежащ на платното човек, след което спрял автомобила и го доближил. Простреляният все още бил жив и издавал хъркащи звуци. Свидетелят се обадил на тел. 112, но пристигналият екип на ЦСМП само констатирал смъртта му.

Междувременно по пътя за Благоевград обвиняемите спрели на моста за с. Вълково над река Струма и изхвърлили в реката телефона, от който Георгиев се обаждал на убития мъж, патроните от барабана на пълнителя и ръкавиците. Дрехите, с които бил облечен стрелецът, оставили в контейнер в близост до квартирата им в града.

На другия ден сутринта увили пистолета в найлонов плик и го занесли в горичката над бензиностанция ОМВ, където заровили оръжието. По-късно, след разкриване на убийството от органите на полицията, двамата независимо един от друг показали на разследващите органи мястото, където е закопан пистолетът и същият бил намерен.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, смъртта на О. Изиров се дължи на остра кръвозагуба и недостатъчност на мозъчните функции, в съчетание с пробивни увреждания на лицевия череп и такива на мозъчния с контузия на мозъка, от установените огнестрелни наранявания на лицето вляво с раневи канали навътре в главата (лицевия и мозъчен череп).

Около седмица след извършване на убийството, в резултат на активните оперативно-издирвателни мероприятия, двамата обвиняеми били разкрити от органите на полицията. Впоследствие били извършени множество процесуално-следствени действия – огледи, претърсвания и изземвания в помещения, в хода на които са доказани и редица други престъпления, осъществени от двамата съучастници.

В обитаваната от тях квартира и използваната гаражна клетка били открити пакети с тревиста зелена растителна маса с различни разфасовки с общо тегло 2 473 гр., която на полеви наркотест реагирала на канабис, патрони за автомат „Калашников“, заглушител и сумата от 5 000 евро, за която Георгиев в хода на разследването обяснил, че е печалба от игри на „Еврофутбол“. При повторно претърсване на жилището, в спалнята над гардероба по цялата му дължина била забелязана лайсна. В установена зад нея ниша били намерени автомат с пригодени бази за монтиране на оптически прицел, сигнално-газов картечен пистолет, пистолет „Макаров“, празни пълнители, кутийки с патрони и около 400 гр. кафяво прахообразно вещество, което при полеви наркотест реагирало положително на хероин.

От 22.01.2015 г. Георгиев и Валеов са с мярка за неотклонение „задържане под стража“ в очакване на предстоящ съдебен процес за извършеното от тях хладнокръвно убийство.