Ще проверява ли прокуратурата Вежди Рашидов за имотите на сина му и може ли да се спрат схемите с популярните каси

12 Юли 2016 г.

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България - Нова телевизия, „Здравей, България”, 12.07.2016 г.

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България - Нова телевизия, „Здравей, България”, 12.07.2016 г.

Водеща: Главният прокурор – пред Нова. Какви въпроси му зададе Надя Узунова – ще проверява ли прокуратурата Вежди Рашидов за имоти на сина му и може ли да спре схемите с така наречените „популярни каси“. Сотир Цацаров отговаря и на искания имунитет на депутата от ДПС Александър Методиев – Бат Сали.

Водещ: Има ли чадър над Митьо Очите и какво се случва с разследването след стрелбата в „Слънчев бряг“. И още: за олигарсите и правосъдието. По тези и още въпроси – Цацаров в интервю на Надя Узунова.

Репортер: Г-н Цацаров, сигурно сте получили жалбите на „ужилените“ от „популярните каси“. Ще търсите ли виновни или ще кажете, че хората сами са си виновни, че са се полакомили за лихва от 14%?

Сотир Цацаров: Аз съм сигурен, че прокуратурата ще свърши своята работа. Но тази работа на практика ще обхваща последиците от всичко онова, което се е случило, защото може би преди това трябва да бъдат зададени два въпроса. Единият въпрос е въпрос, който може би трябва да зададе или да се зададе на всеки от лицата, които са подписали тези договори. Защото доколкото разбирам, договорите са договори за определени вноски в самата „Популярна каса“ или в самата кооперация. Така или иначе е подписан договор, по силата на който сума се предоставя срещу съответна лихва, която очевидно е нереално висока. Вторият въпрос, на който трябва да дадем отговор, е въпросът за това доколко е възможно подобни, очевидно нереални кредитни формирования да функционират безнаказано пред погледа на контролните органи, които така или иначе са отговорни за стабилността на самата кредитна система.

Репортер: Трябва ли в такъв случай да се търси отговорност от тези, които не са осъществили контрол?

Сотир Цацаров: Акцентът на отговорността трябва да се постави върху лицата, които са предоставяли съответните лихви, и начина, по който са изразходвани средствата на вложителите. Например за измама или нещо друго – не предрешавам правната квалификация. Съвсем друго е началната реакция на органи, които са оправомощени да не допускат подобна дейност.

Репортер: Информирахте ли се по случая с така наречения „следовател на Митьо Очите“, защото следователят Иван Христов твърди, че сте бил дезинформиран за неговата работа и че той е отстранен от длъжност неправомерно?

Сотир Цацаров: Аз не мога да използвам термина „следователя на Митьо Очите“. Той е следователят Иван Христов. Следователят Иван Христов е обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага.

Репортер: Какво конкретно е направил?

Сотир Цацаров: Развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни телефонни апарати и неща, които са свързани с престъпления. Човек, който се занимава с такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател.

Репортер: Ще се опитат ли разследващите да докажат „чадър“?

Сотир Цацаров: Аз чух, или поне доколкото можах да чуя, всички възможни тези за „политически чадър“, „икономически чадър“ и т.н. по отношение на едни или други групировки. Казах го и ще го повторя още веднъж: самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг“ генерира, създава предпоставки точно за такъв тип престъпност. „Слънчев бряг“ е нещо като икономическа, и не само икономическа, а административна държава в държавата. Оттам насетне „Слънчев бряг“ започва да се превръща в апетитна територия на всеки, който желае да реализира средства по непозволен начин. Оказва се, че това са групировки, които така или иначе има данни, че са действали зимата на територията на зимен курорт, лятото – на територията на „Слънчев бряг“. Мисля, че въпросът с парко- и наркомясто го изяснихме. Това е война за територия. Това е война не само за територия за – както бе представено – наркотици или нещо друго. Това е война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. И още нещо. Много укори се изсипаха в общественото пространство, че едва ли не прокуратурата и полицията е – извинете за израза, който ще използвам – „ударила“ едната групировка, за да осигури или разчисти терена на другата.

Репортер: Прави впечатление, че на едните им повдигнаха обвинение, а на другите не – другите са свидетели.

Сотир Цацаров: Не мисля, че бъдещето ще покаже, че полиция и прокуратура са взели страна. В бъдеще…

Репортер: Т.е. ще повдигнете обвинение и на хората на Митьо Очите?

Сотир Цацаров: Не ме карайте да предрешавам действията по разследването. На този етап фактите са такива. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност. Срещу наглата престъпност трябва да се действа по този начин.

Репортер: Знаете ли кое прави впечатление? Че е реактивно – случва се това и тогава се задейства държавата. Не трябва ли да бъде обратното?

Сотир Цацаров: За да не бъдем обратното, трябва на първо място да ликвидираме причините, които предизвикват всичко това. Като започнем от алкохолните турове, да свършим до това, че – то не е известно на публичното пространство, но едно от задържаните лица уплътняваше времето си познайте с какво – с продажба на райски газ на туристите: 5 лева за вдишване. Разбирате ли, там няма територия, от която да не се кумулират парични средства, няма празна територия. Войната е за тези територии. Тя не е само за наркотиците – тя е за такситата, тя е за заведенията, тя е за местата за сладолед и всичко друго.

Репортер: Как държавата ще се намеси в тази война – с КПП-та на територията на „Слънчев бряг“?

Сотир Цацаров: КПП-тата са отново последица. Те са тичане след събитията. На пръв поглед това е едно чисто море. Ако не се беше случила тази дандания, морето щеше да си остане море до следващия сезон. Тя трябваше да се случи, за да се окаже, че всъщност това е блато. Тя трябваше да се случи, за да разберем, че имаме един следовател, който общо-взето безконтролно развива частен бизнес на територията на комплекса.

Репортер: Следователят Иван Христов е отстранен от длъжност. Ще има ли някакво наказания за прокурора, който загуби втори път делото срещу Христо Бисеров?

Сотир Цацаров: Не.

Репортер: Вие повишихте май тая прокурорка.

Сотир Цацаров: Това означава да има наказания за съдията, който и да е той, чиито присъди се отменят. Това е естеството на правосъдието.

Репортер: Вие повишихте май прокурор Бецова.

Сотир Цацаров: Повишена беше в ранг при наличие на съответните предпоставки по Закона за съдебната власт от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това, което се случи с Христо Бисеров – кога бе сигнализирана прокуратурата? Когато всичко това – парични преводи и прочие, излезе на бял свят, когато то стана публично. И мисля, че дни след това той веднага подаде оставка. Прокуратурата бе сигнализирана при наличието на такъв изначален доказателствен дефицит.

Репортер: А защо не казахте тогава, г-н Цацаров: „Сервирате ни го, след като се е случило. Искате да ни използване в разчистване тук на политически сметки“?

Сотир Цацаров: Какво щяха да ми кажат тогава? Какво щяха да ми кажат тогава, когато кажа? Прокуратурата е сезирана. Тя не може да каже „Това ни го давате постфактум“. Това не е гледано постфактум. И още нещо – критиците днес какво щяха да ми кажат тогава? „Отказва да разследва. Разпъва чадър над депутата от ДПС“ – това ли щяха да ми кажат? Да, това щяха да ми кажат. Аз мога да ви ги изброя и поименно тия критици, ама не е там работата.

Репортер: Ама сега излиза, че това е едно бутафорно дело, което се води за пред публиката, с ясното съзнание, че човекът ще бъде оправдан /…/

Сотир Цацаров: Аз съм със съзнанието, че дори и при този доказателствен дефицит прокуратурата си свърши работата в максимална степен. Основанията за оправдателна присъда – към съда.

Репортер: Как гледате на теорията, че това беше едно дело, с което определени политически среди просто искаха да затворят устата на Христо Бисеров, да не се разприказва той, и прокуратурата е използвана като „бухалка“?

Сотир Цацаров: Не, тази теория я чувам за първи път.

Репортер: /…/

Сотир Цацаров: Прокуратурата е използвана като „бухалка“, за да сплаши Христо Бисеров, за да не говори Христо Бисеров?

Репортер: Да.

Сотир Цацаров: Не мисля, че това е реално.

Репортер: Миналата седмица респектирахте депутата Александър Методиев, по-известен на широката публика като Бат Сали.

Сотир Цацаров: Ама не съм го респектирал, нито аз, нито прокуратурата. Просто си свършихме работата по закон.

Репортер: Поискахте му имунитета.

Сотир Цацаров: Да.

Репортер: Заради проява на хулиганство. В същото време един друг депутат, признал се сам за хулиган пет пъти, беше осъден на пробация.

Сотир Цацаров: Да.

Репортер: Според вас всичко това какъв знак дава?

Сотир Цацаров: Знанието за безнаказаност е съществувало у единици. В конкретния случай ми се струва, че конкретният народен представител е действал точно така: той се е намирал в своята община, в своя избирателен район. Според мен на него съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той да бъде спрян. Това показва цялото му безпардонно поведение и да бъде проверен от полицейския патрул. Нещо повече – последващите му действия спрямо полицаите показват, че той се намира в района си, той командва сякаш там, защото той иска отчет от патрула: „Какво сте свършили днес, колко актове, колко хора сте спрели?“ и прочее, и прочие, и прочие. И когато в крайна сметка, те имат както здравите нерви, така и доброто поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че е звънял и по-горе, но и това ще го уточним.

Репортер: Не е ли редно на депутата Александър Методиев да му бъде потърсена наказателна отговорност и по другите афери около него – аферата с купуване на гласове? Той е обвиняван често – проверявали ли сте го за това? Аферата с незаконното енерго в Самоков?

Сотир Цацаров: Редно е. Сега ще ми зададете въпроса „А защо не?“

Репортер: Кога? А защо не и кога?

Сотир Цацаров: Защото прокуратурата не пуска и не спира тока, например. Защото има много други контролни органи, които трябва да си свършат работата. Защото например, ако ми зададете въпрос, който да е свързан с – не го казвам конкретно, защото съм го набелязал, а го казвам, защото го гледах наскоро на екран – дома на въпросния народен представител, нали някой трябва да си свърши работата, свързана със законността на неговите доходи.

Репортер: Вие не може ли да се самосезирате?

Сотир Цацаров: Ама извинявайте, ние не сме орган, който може да изземе контролните функции на всички в тази държава. Аз бих обърнал въпроса по друг начин – какъв знак даваме на обществото? Знакът не го дадохме ние. Когато един народен представител извърши хулиганство, аз поисках имунитета му. Когато един – същият народен представител повтори хулиганските действия, аз поисках задържането му. Парламентът даде разрешение за задържане. Ние задържахме този човек за 72 часа, след като го обвинихме. Знакът и мерилото го наложи съдът. Той показа, че за това поведение можеш да престоиш два часа в следствения арест. Да си зададем въпроса: ако това не беше депутатът „Х“, а беше един обикновен гражданин, вършил всичко това, дали щяха да му разгледат мярката за неотклонение, т.е. жалбата, толкова бързо? Както е и обществено опасно, но политически удобно всеки да си измива ръцете с прокуратурата.

Репортер: Ето, сега имате пак европейска проверка от четирима прокурори.

Сотир Цацаров: Така?

Репортер: Вие сте им предоставили делата за разследването на корупционната схема в ДАИ, делото срещу ген. Кирчо Киров. Нали знаете какво се питат сега много хора: Защо Цацаров не им показа делото „КТБ“, защо не им показа делото за убийците му на Пеевски?

Сотир Цацаров: Извинявайте, с какво трябва да се срамувам от делото „КТБ“? С това, което са изрекли от екраните сума хора, които са получавали пари от Цветан Василев? С това ли трябва да се срамувам? Делото „КТБ“…

Репортер: Не, вие казвате, че трябва да се срамувате, а просто не го показвате. Аз ви питам защо не го показвате.

Сотир Цацаров: Ама не, защо? Вие ми казвате, какво значи „Не го показвате“? Какво значи да не го показвам? На първо място, те имат свободата да поискат всяко дело и то да им бъде предоставено.

Репортер: Не се ли интересуват от най-големия банков обир в нашата държава?

Сотир Цацаров: Първото, от което се заинтересоваха, беше делото „Гуцанов“, т.е. така наречената операция „Медузи“, реализирана в Бургас преди време, цялата схема на обвиненията тогава и т.н.

Репортер: Очаквате ли да ви питат има ли в прокуратурата „шпицкоманда“, понеже Висшият съдебен съвет не ви попита?

Сотир Цацаров: Ами, че той и да ме пита, и да не ме пита, аз мога да го кажа.

Репортер: Кажете.

Сотир Цацаров: „Шпицкоманда“ в прокуратурата няма, „шпицкоманда“ има в нечия болна фантазия.

Репортер: За да докажете, че прокуратурата не е зависима, не е свързана с политическата власт, бихте ли направили проверка на имотното състояние на министър Вежди Рашидов? Сега е много скандална темата има ли, няма ли той хотел, къща за гости и прочие.

Сотир Цацаров: Ако институцията, която по закон прави това, ако е хотел, ако е къща за гости или каквото и да е – нито познавам сина му, нито го защитавам – установи, че има несъразмерност на доходите, а тази институция се нарича „Национална агенция по приходите“, или пък една друга институция, която му проверява декларациите на Рашидов, наричаща се „Сметна палата“, реши, че са налице несъответствия и пак трябва да сигнализира въпросната Национална агенция по приходите, и тя си свърши работата и установи несъответствие, естествено е, че ние ще реагираме. А що се отнася до конкретния казус с Рашидов – имам мнение, но се… как да кажа, не се страхувам да го изразя, страхувам се, че то ще бъде приписано на главния прокурор. имам мнение като гражданин.

Репортер: Добре, кажете го като Сотир Цацаров, не като главния прокурор.

Сотир Цацаров: Добре, казвам го така: човек може да изпусне нервите си, човек може и да се извини за това. Много внимателно четох текста на хората, които призовават за оттеглянето на Вежди Рашидов и после много внимателно изчетох техните имена. Вътре са хора, които са искали оставките поне на 10 човека, които по професия, т.е. по занятие работят това. Включително и моята. Нищо лошо – ние сме свободна страна, всеки може да иска всичко. Второ – вътре има хора, които през живота си не са направили дори 1/10 от това, което е направил Вежди Рашидов. Не браня Рашидов, просто казвам какво мисля. Трето – вътре има подписи на хора, които са роднини или близки на министър, който седи в същата зала на Министерския съвет, в която стои и Вежди Рашидов. И най-сетне – вътре има подписи на собственици на бизнес и медийна група, които ми изглеждат най-неестествено, защото не им е мястото там.

Репортер: В последното си интервю за Нова казвате, че държавата е разделена между двама олигарси, които държат две медийни империи.

Сотир Цацаров: Е че не е ли така?

Репортер: Единият олигарх е депутат.

Сотир Цацаров: И какво като е депутат? Това променя ли качеството му?

Репортер: Вие проверихте ли имотното му състояние, установихте ли дали той като депутат не се е възползвал от властта си, за да…

Сотир Цацаров: А защо не ми задавате въпроса: „А защо не проверите имотното състояние на втория олигарх?“

Репортер: Ама проверете ги и двамата.

Сотир Цацаров: Ама те са проверявани и двамата. И единият, и другият са проверявани, като проверките са били възлагани на Националната агенция по приходите. И за единия, и за другия Националната агенция по приходите не е установила несъответствие. Ама това не променя разделението на медийния пазар, опитите за насочване на обществените настроения в една или друга посока, угодна на съответните два полюса.

Репортер: Вие лично и прокуратурата равно отдалечени ли сте от тези две „олигархични групировки“, както ги определяте“

Сотир Цацаров: А къде според вас /…/?

Репортер: Знаете ли защо ви питам? Защото прави впечатление, че едните са срещу вас, а другите са ласкателни към вас.

Сотир Цацаров: Принципно медиите на Прокопиев са винаги критични към главен прокурор, към институцията Прокуратура и всичко друго. Позиция, продиктувана от някакви интереси – политически, икономически, лични.

Репортер: А другите са ласкателни, пак продиктувано от същите позиции, така ли?

Сотир Цацаров: Не, другите – в момента, в който техните интереси също бъдат нарушени, също стават неласкателни.

Репортер: Знаете ли къде е Пеевски?

Сотир Цацаров: Не.

Репортер: Редно ли е…

Сотир Цацаров: А защо трябва да знам? А вие знаете ли къде е Прокопиев?

Репортер: Не, не знам. Но не ми е работа да знам.

Сотир Цацаров: А на мен защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур, а Пеевски – в Дубай?

Репортер: Защото вие казвате като главен прокурор: те са двама олигарси, които са си разпределили империи.

Сотир Цацаров: Ами, като са си разпределили империи, решението за това кой какво да получава, кой как да реализира бизнеса си и прочие дали е на главния прокурор, дали е на заместниците му, дали е на прокуратурата, или е решение, което опира до едни много по-крупни политически планове, в които говорим дори за определени икономически територии и решението за които не е свързано с престъпление и не зависи от прокуратурата?

Репортер: Като гледате как много българи се възхищават от румънската прокуратура, това дразни ли ви или – напротив – ви мотивира?

Сотир Цацаров: Тя може да бъде създадена, тя може да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори. Знам, че пак ще бъда критикуван, ще го кажа отново: с ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция; с ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР; с ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданина ДАНС няма никакви полицейски правомощия. С ясното съзнание съм обаче и че някак си оправдателните присъди станаха много.