Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа ирански гражданин, който направи опит противозаконно да пренесе през границата на страната приблизително 200 кг. хероин

7 Юли 2016 г.

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа ирански гражданин, който направи опит противозаконно да пренесе през границата на страната ни с Р. Турция около 200 кг. хероин с висока концентрация на активно действащо вещество.

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа ирански гражданин, който направи опит противозаконно да пренесе през границата на страната ни с Р. Турция около200 кг. хероин с висока концентрация на активно действащо вещество.

Наркотикът е бил натоварен в тежкотоварен камион с ремарке, който е бил предмет на щателна митническа проверка от служители на  Митнически пункт „Лесово“. Проверката е започнала около 17.30 ч. на 05.07.2016 г., като хероинът е бил укрит в консервни кутии от доматена паста.

Данните бяха разкрити на среща с журналисти, провела се на място в ГКПП „Лесово“ от  говорителя на главния прокурор – Румяна Арнаудова, заместник-апелативния прокурор на гр. Бургас – Йовита Григорова, окръжния прокурор на гр. Ямбол – Дойчин Дойчев, заместник-директора на Агенция „Митници“ – Божидар Алексов, директора на Дирекция „Митническо разследване и разузнаване“ при Агенция „Митници“ – Сергей Наков и главния секретар на МВР – Георги Костов.

По думите им, откритият наркотик е на обща стойност приблизително 18 милиона лева, като задържаната пратка е най-голямата такава за последните 5 години.

Присъстващите подчертаха отличната комуникация между Прокуратурата, Агенция Митници и МВР, която е довела до този  впечатляващ резултат.

По документи, пратката с консервни кутии е трябвало да пътува от Ислямска Република Иран за Кралство Холандия, като крайна дестинация.  Концентрацията на активното наркотично вещество, което е открито в кутиите е много висока - 58 %. Бяха посочени данни и за това, че в две кутии от инструменти, намиращи се в задържания камион са били поставени кутии цигари без бандерол на стойност от близо 3000 лв., които вероятно е трябвало да привлекат вниманието на митническите служители единствено върху този факт.

Иранският гражданин, който е шофирал камиона, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242 ал.ІІ вр. с ал.І от НК.

За това тежко умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ в размер от 3 г. до 15 г. и „глоба“ от 10 000лв. до 100 000 лв., като предметът на контрабандата се отнема в полза на държавата, както и превозното средство, послужило за  пренасянето на същата.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, като предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да поиска да му бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража“. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура –Бургас, която ще окаже необходимата помощ за тежкото разследване.

След срещата представителите на медиите бяха поканени на оглед на местопроизшествието, където нагледно им бе демонстрирано какво е съдържанието на част от задържаните кутии.