След десетдневно разследване - на съд за даване на подкуп от сто лева на полицейски служители

7 Юли 2016 г.

Врачанската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Цв. Петков (на 24 години) от с. Тишевица, общ. Враца, за извършено от него престъпление по чл. 304а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Врачанската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Цв. Петков (на 24 години) от с. Тишевица, общ. Враца, за извършено от него престъпление по чл. 304а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

            На 22.06.2016 г. обвиняемият Петков бил помолен от свой роднина от с. Баница да закара майка му в болница в гр. Враца, на което той веднага се отзовал. До селото стигнал със свой автомобил, а за града тръгнал с „Опел“, модел „Астра Караван“, управлян от негов роднина и собственост на друго лице. Той бил предупреден, че този автомобил „не е редовен“, тъй като нямал сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и с изтекъл срок на транзитната регистрация. Въпреки това Петков настоял да пътува именно с тази кола.

В 12 ч. на обяд, в гр. Враца, преди да стигнат до лечебното заведение, управляваната от обвиняемия кола била спряна за проверка с подаване на светлинен и звуков сигнал от обозначен автомобил на патрулиращ екип от сектор „Охранителна полиция“ към Районно управление – Враца при ОД МВР – Враца. В отговор на молба да представи необходимите документи Петков заявил на полицаите, че може да представи само такива на автомобила. Направил опит да се оправдае, че неговите документи бил забравил в дома си, в това число и шофьорска книжка, която, като водач, знаел, че е длъжен да носи.

            При проверка служителите на реда установили, че транзитните номера на колата са с изтекъл срок на валидност, а водачът управлява МПС, чийто собственик нямал сключен договор за застраховка „Гражданска отговорност“.

            Единият от служителите на реда се качил в колата, за да се обади на колеги от сектор „Пътна полиция“, които са оправомощени да съставят актове за установяване на административни нарушение по Закона за движение по пътищата. Докато провеждал разговора, обвиняемият Петков през отворения прозорец на полицейската кола пуснал две банкноти от по 50 лева с думите „Ето ви да се почерпите и да не ми пишете акт“.

Веднага след тези действия нередовният шофьор бил задържан. Незабавно била уведомена дежурно-следствена група, с пристигането на която на местопроизшествието започнало досъдебно производство с разпити и оглед на полицейския автомобил.

Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия Петков, извършил престъпление, за да избегне последиците от незаконосъобразното си поведение като водач на МПС.