По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо известен варненски лихвар

7 Юли 2016 г.

По искане на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо 64-годишния Вл. К. Той е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ, като с дейността си причинил значителни вреди – престъпление по член 252, ал. 2, предл. 1 от Наказателния кодекс, а досъдебното производство съдържа до момента шест тома.

По искане на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо 64-годишния Вл. К. Той е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ, като с дейността си причинил значителни вреди – престъпление по член 252, ал. 2, предл. 1 от Наказателния кодекс, а досъдебното производство съдържа до момента шест тома. За деянието Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като ако бъде признат за виновен Вл. К., съдът може да постанови конфискация на част или на цялото имущество. 

64-годишният мъж, който е известен варненски лихвар, предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти.

Голяма част от свидетелите продължават да изпитват страх от обвиняемия, заяви прокурорът.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници на лихваря, както и златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Вл. К. е осъждан за групово изнасилване в процес, известен като  „Черната котка”, както и за убийството на съпругата си Анелия. Лихварската му незаконна дейност е извършвана  в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от затвора за убийството.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.