Турски гражданин, опитал да преведе през границата 41 иракчани и предложил подкуп на длъжностни лица е признат за виновен и осъден на три съдебни инстанции по обвинение на Окръжна прокуратура – Русе

5 Юли 2016 г.

След внесен обвинителен акт и протест на Окръжна прокуратура - Русе, подържан от Апелативна прокуратура - Велико Търново и от Върховна касационна прокуратура, турски гражданин, който направил опит да преведе пред границата на страната 41 иракчани и предложил подкуп на длъжностни лица е осъден на две години лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 5000 лева.

След внесен обвинителен акт и протест на Окръжна прокуратура - Русе, подържан от Апелативна прокуратура - Велико Търново и от Върховна касационна прокуратура, турски гражданин, който направил опит да преведе пред границата на страната 41 иракчани и предложил подкуп на длъжностни лица е осъден на две години лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 5000 лева.

Кемал Т. е признат за виновен, на три съдебни инстанции, за това, че на 07.04.2015 г. в гр.Русе, в съучастие като извършител с Бюлент Г. /турски гражданин/, на съвместен българо-румънски ГКПП “Дунав мост” трасе изход - Гюргево, направил опит да преведе през границата на страната група от хора – 41 лица, без разрешение на надлежните органи на властта – служител на ГКПП - ГПУ – Русе - като е използвал моторно превозно средство - товарен автомобил “Волво 460” с хладилно полуремарке с турски регистрация - като преведените не са български граждани - граждани на Ирак и четири от лица са деца, като деянието останало недовършено поради независещи от волята му причини - престъпление по чл. 280 ал.2, вр.ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

По същото време и място, в условията на продължавано престъпление, на два пъти, предложил подкуп – пари в размер на 2 625 евро на длъжностно лице –старши специалист в отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница –Русе и на полицейски орган – старши полицай на Гранично контролно-пропускателен пункт I степен – Русе при Гранично полицейско управление – за да не извършат действия по служба - престъпление по чл.304а вр.чл.26 ал.1 от НК.

На 06.04.2015 г. в 01.45 ч. обвиняемият и турският гражданин Бюлент Г. влезли от Р.Турция на територията на страната през ГКПП Капитан Андреево с товарен автомобил марка „Волво“ с хладилно ремарке с турски регистрация. В ремаркето били натоварени 8 бр.палета с ел. кабели и електронни платки с общо тегло от 3 463 кг. В ТИР карнет било отбелязано, че пътува за Германия. Късно вечерта, двамата натоварили от неустановени места от територията на страната няколко групи с бежанци и ги скрили зад палетите със стока. Около 03.10 ч. товарният автомобил с укритите бежанци пристигнал на съвместен българо-румънски ГКПП Дунав мост-Русе, трасе изход-Гюргево. Автомобилът бил спрян за проверка. През това време обвиняемият предложил на двама служители подкуп, за да си „затворят очите“. При извършената проверка в предната част на ремаркето, зад палетите, били установени 41 лица - мъже, жени и деца.

При разглеждането на делото първоинстанционният съд е осъдил Кемат Т. на една година и четири месеца лишаване от свобода и 3000 лева глоба. Окръжна прокуратура - Русе е протестирала присъда като е неправилна, тъй като наложеното наказание е явно несправедливо и не съответства на обществената опасност на деянието, с искане да се увеличи размера на наказанието. Протестът е поддържан от Апелативна прокуратура - Велико Търново и въззивният съд е увеличил размера на наказанието на четири години лишаване от свобода и 6000 лева глоба. Последно по делото се е произнесъл Върховен касационен съд, който е намали наказанието на две години лишаване от свобода и 5000 лев глоба. Присъдата е влязла в сила и подсъдимият е приведен в Затвора в София.

По отношение на Бюлент Г. наказателното преследване за извършено от него престъпление е приключило със споразумение. Като му е наложено наказание една година лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 2000 лв.