Районна прокуратура - Хасково постигна осъдителни присъди спрямо три лица за подпомагане на мигранти незаконно да пребивават в страната

29 Юни 2016 г.

На 28 юни 2016 г. Районна прокуратура - Хасково постигна осъдителни присъди спрямо Кирил Д., Фердун Ф. и Мустафа О., обвинени за това, че в съучастие и като съизвършители, с цел имотна облага, противозаконно са подпомогнали чужди граждани да пребивават в страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1, 4 и 5 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 28 юни 2016 г. Районна прокуратура - Хасково постигна осъдителни присъди спрямо Кирил Д., Фердун Ф. и Мустафа О., обвинени за това, че в съучастие и като съизвършители, с цел имотна облага, противозаконно са подпомогнали чужди граждани да пребивават в страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1, 4 и 5 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс. Районен съд - Хасково ги е осъдил на по една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим за всеки един от тях и глоба от по 10 000 лева за всеки един от тях.

Тримата са признати за виновни за това, че на 18 март 2016 г. в землището на с. Криво поле, обл. Хасково, са подпомогнали 15 граждани на Ирак и Сирия, чрез превоз от гр. Средец до землището на с. Криво поле, обл. Хасково, и чрез настаняване в имот в с. Криво поле, да се укрият от властите. Сред чужденците е имало шест деца, сред които и седеммесечно бебе, а останалите били на възраст от 1 до 12 г.

Присъдите са постигнати със споразумение между прокуратурата и адвокатите на обвиняемите, одобрено от Районен съд - Хасково, и са окончателни.