Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд двама мъже, извършили грабеж на възрастен мъж и поредица кражби на вещи от жилища

14 Май 2016 г.

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу чичо и племенник за извършени от тях грабеж на възрастен мъж и поредица кражби на вещи от различни собственици.

 

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу чичо и племенник за извършени от тях грабеж на възрастен мъж и поредица кражби на вещи от различни собственици.

Обвинението срещу  Красимир Ц. /41 годишен/ и Марко  К. /19 годишен/ е за това, че на  09.12.2015 год. в с. Ставерци, обл. Плевен, ул. „Никола Вапцаров” 14, Красимир при условията на опасен рецидив, в съучастие, като извършители отнели чужди движими вещи –32 лева  и мъжко портмоне, на обща стойност 34 лева, от владението на 81-годишен мъж, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като заварени на място на престъплението употребили сила, за да запазят владението върху паричната сума и портмонето - престъпление по чл. 199, ал. 1, т.4, във вр. с чл. 198, ал. 3, вр. с ал. 1, във вр. с чл. чл. 29, ал.1, б. „А” , във вр. с чл. 20, ал.2 от НК.

 Двамата са предадени на съд и за това, че през периода от 28.11 - 10.12.2015г., в с. Ставерци, / Красимир при условията на опасен рецидив/, при условията на продължавано престъпление, Красимир сам и след предварителен сговор с Марко,  в немаловажен случай, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнели чужди движими вещи от владението на различни собственици на обща стойност от 604,50 лева, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. На 28.11.2015 год. Красимир откраднал  LED телевизорт  и  дистанционно управление на обща стойност 274 лв., от къща  в селото, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои.  През нощта на  29/30.11.2015 год. двамата обвиняеми влезли в къща в с. Ставерци, противозаконно отнел чужди движими вещи: 20 кг. брашно, 300 кг. царевица, 250 кг. пшеница,  100 кг. слънчогледов шрот  и 17 бр.  чували всички вещи на стойност 250,50 лева, от владението на собственика 76-годишна жена, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.  Няколко дни по-късно, отново през нощта, влезли в жилището на същата жена и откраднали още движими вещи: 15 кг брашно, 5 кг. свинска кайма, 11 бр. пилешки бутчета, 1 кг. агнешки ребра, 2 кг. риба, една  домашна баница заедно с тавата -  всичко на  стойност  80 лева, от владението на собственика, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят - престъпление по чл. 196, ал. 1, т.2, във вр. с чл. 195, ал. 1, т.3 и т.5, във вр. с чл. 194, ал.1, вр. с чл. 26, ал.1, във вр. с чл. 29, ал.1, б. „А” от НК.

Двамата ще отговорят пред съда и по обвинение, че на  09.12.2015 год. в с. Ставерци, ул. „Никола Вапцаров” 14, в съучастие, като извършители  влязли в чуждо жилище на 81-годишен мъж,  като употребил за това сила, като деянието е извършено нощем и от две лица - престъпление по чл. 170, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

Двамата обвиняеми са роднини - чичо и племенник, осъждани и  с лоши характеристични данни На 28.11.2015г. Красимир решил да влезе в дома на П. В. Ц. в с. Ставерци  и да открадне предмети, вещи, пари. Познавайки навиците му и след като видял, че собственикът напуснал дома си без да заключи, влязъл в къщата и взел телевизор и дистанционно управление, които след няколко дни продал за 80 лв.

На 29.11.2015г. Красимир и Марко решили да извършат кражба на жито и смески от дома на възрастна жена. Знаели, че живее сама и отглежда животни. Влезли по тъмно  в имота й и от помещението, където се съхранявали зърното и смеските  взели пшеничено брашно, царевица, пшеница, слънчогледов шроти  и тъкани чували. Откраднатите вещи в последствие продали, а парите си разделили.

На 09.12.2015г. след като употребили алкохол двамата решили да отидат в къщата на 81-годишен мъж от селото, за да откраднат пари. През нощта влезли в къщата, като разбили  с щанга входната врата на жилището. Намерил 32 лева в портмоне на пострадалия. Собственикът усетил, че в домът му има някой, станал да провери и видял крадците. В този момент Красимир му нанесъл удар в главата и възрастният мъж  паднал на пода. След като напуснали домът двамата  се почувствали гладни и решили да влязат отново в дома на жената, която окрали няколко дни преди това, като този път да вземат нещо за ядене. Счупили остъкление до входната врата и влезли в къщата, откъдето откраднали  брашно, свинска кайма, пилешки бутчета, агнешки ребра, риба и една домашна баница заедно с тавата.

Двамата обвиняеми са с взети мерки за неотклонение задържане под стража.

Предстои насрочване на далото за разглеждане от Окръжен съд – Плевен.