18 Май 2021 г.

По обвинителен акт на Специализираната прокуратура съдът призна за виновни 7 митнически служители и отне пари в полза на държавата

Сподели

Днес, 18.05.2021 г., Апелативният специализиран наказателен съд призна седем митнически служители от ГКПП-Лесово за виновни в това, че като длъжностни лица в съучастие помежду си, са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си противозаконни облаги – парични суми в различна валута (престъпление по чл.283, вр. чл.20, ал.2 от НК).

Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г. в село Лесово, общ. Ямбол, и в гр. Бургас. Подсъдимите бяха дадени на съд с внесен през 2015 г. обвинителен акт на Специализираната прокуратура.

В съдебно заседание днес Апелативният специализиран съд отмени присъдата на първата инстанция - СпНС, с която митническите служители бяха оправдани и ги призна за виновни.

За престъплението, за което апелативният съд прие, че има достатъчно доказателства, законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода. Поради това и поради факта, че подсъдимите не са осъждани за престъпления от общ характер, съдът ги освободи от наказателна отговорност и им наложи административно наказание – глоба по 5000 лв. за всеки един от тях.

Съдът отне в полза на държавата всички парични суми в различна валута, иззети при претърсването и изземването на Митнически пункт Лесово.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По случая кратък брифинг дадоха Даниела Ангелова, и.ф. административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, и надзорният прокурор по делото Георги Мойсев.