15 Май 2015 г.

Пресечена е схема за ДДС - измама за 1 милион лева

Сподели

На 14 май 2015г. в гр. Петрич, Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и НАП  реализираха  акция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, ощетила държавния бюджет с около 1 000 000 лв. невнесен ДДС.

Престъпната група е действала на територията на страната, контролирайки търговски дружества, обслужвани от една и съща счетоводна къща. Изградена е стройна система от липсващи и буферни търговци, които са доставяли хранителни стоки на големи търговски вериги – „Метро“, „Билла“ и „Пени“.

След дадено разрешение от Специализирания съд, на 14 май 2015 г. е извършено претърсване  в счетоводната къща, обслужвала групата.  Открити и иззети са множество печати, компютри, сървър и документация на липсващите и буферни търговци. 

Извършват се разпити на множество свидетели, назначена е техническа експертиза на иззетите компютърни конфигурации. Активните процесуални действия продължават.

Разследването се провежда от прокурори от новосформираното спецзвено за данъчни престъпления в Специализираната прокуратура.